Şefii serviciilor vor fi validaţi de plenul Parlamentului


download (4)Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, a susţinut că şefii Serviciilor de informaţii vor fi votaţi de Senat, după ce Comisia a stabilit faptul că aceste funcţii vor fi validate pe actuala procedură, respectiv de plenul Parlamentului.
Antonescu a precizat că Senatul va numi şefii Serviciilor secrete.
“Atenţie, există riscul să se dea o interpretare greşită. Regimul numirii şefilor serviciilor speciale nu se schimbă de fapt. Ei sunt propuşi de către preşedintele României, ca şi până acum, şi votaţi – până acum erau votaţi de Parlament în plenul său – acum, într-o redistribuire a atribuţiilor între cele două Camere, vor fi votaţi numai de Senat, dar ei sunt propuşi tot de preşedinte. Deci în sensul acesta nu avem o noutate, avem o noutate că doar o Cameră a Parlamentului, şi nu amândouă, îl votează”, a declarat preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei.
Ulterior, liderul PNL a reconfirmat cele susţinute privitor la numirii şefilor Serviciilor secrete.
În cadrul lucrărilor Comisiei de revizuire de marţi a fost luat în discuţie un amendament al PSD care propunea numirea şefilor anumitor instituţii de către Senat.
În primă instanţă, forma amendamentului susţinut de PSD presupunea numirea şefilor serviciilor de informaţii de către plenul Senatului, dar în cele din urmă senatorul PSD, Ioan Chelaru, a afirmat că se renunţă la această prevedere.
Antonescu a condus lucrările Comisiei la acel moment şi l-a întrebat pe Chelaru: “De la PSD, ce păstraţi, ce nu păstraţi?”.
“Rămânem la părerea ca 3 dintre judecătorii Curţii să fie numiţi de Cameră şi 3 de Senat. Preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Legislativ să treacă la Senat, consilierii Curţii de Conturi la fel, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente”, a precizat senatorul PSD.
Acest amendament a fost adoptat în comisie cu 17 voturi “pentru”, 2 voturi “împotrivă” şi 3 abţineri.