Propunere de revizuire a Ordinului 33/2012


downloadDupă protestele minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a afişat pe pagina proprie de Internet documentul de discuţie cu privire la revizuirea Ordinului 33/2012 referitor la instituirea unor reguli pe piaţa de echilibrare aplicabile producţiei de energie electrică ce beneficiază de sisteme de promovare.
‘Revizuirea s-a impus ca urmare a modificării unor prevederi specifice ale legislaţiei primare şi intrarea în vigoare a unor noi prevederi cu aplicabilitate în domeniul pieţei de echilibrare, incluse în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi în HG 138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică’, conform unui comunicat transmis marţi de ANRE.
Documentul de discuţie completează modul de participare la piaţa de echilibrare a unităţilor de producţie dispecerizabile stabilit prin Ordinul 33/2012, în sensul precizării modului în care vor activa pe piaţa de echilibrare unităţile de producţie dispecerizabile termo care fac obiectul HG 138/2013.
Documentul de discuţie realizează şi unele actualizări ale mecanismului de dispecerizare pe priorităţi generate de experienţa de aplicare a acestuia de către Operatorul de Transport şi Sistem până în prezent.
Propunerea de revizuire a Ordinului 33/2012 s-a bazat pe analiza rezultatelor de funcţionare a pieţei de echilibrare obţinute până în prezent şi pe propunerile participanţilor la piaţa de echilibrare, ale părţilor responsabile cu echilibrarea şi ale Operatorul de Transport şi Sistem.