Taxa de 0,5% pentru exploatările forestiere şi extracţia unor minereuri


decretAdministraţia Prezidenţială informează că preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
Această lege prevede introducerea unui impozit de 0,5% pe veniturile obţinute din exploatarea forestieră, din extracţia cărbunelui superior, a cărbunelui inferior, a petrolului brut, a minereurilor feroase, a minereurilor de uraniu şi toriu, a minereurilor metalifere.

Totodată, a mai semnat şi decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Articolului 286 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, impozitul de 0,5% se aplică asupra veniturilor obţinute de operatorii economici, venituri care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri.
Guvernul a argumentat că banii care se dau la buget din acest impozit vor fi folosiţi pentru susţinerea proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene.