Proiectul legii energiei nu corespunde în totalitate principiilor europene


1

În forma în care a fost aprobat de Guvern, Proiectul legii energiei – face parte din măsurile de transpunere a Directivei 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2003/54/CE (în continuare „Directiva 2009/72/CE”).

Directiva 2009/72/CE face parte din aşa-numitul „al treilea pachet energetic”, ale cărui obiective principale constau în:

– Asigurarea unei separări efective a operatorilor de transport şi sistem de activităţile de producţie şi furnizare;
– Asigurarea unui climat concurenţial pentru companiile europene şi cele din state terţe;
– Liberalizarea pieţei de energie electrică;
– Asigurarea independenţei autorităţilor naţionale de reglementare.

Drept urmare, principalele modificări aduse de proiectul de lege vizează alegerea modelului „operator de sistem independent”, în ceea ce priveşte separarea efectivă a activităţilor de transport de cele legate de producerea şi furnizarea energiei electrice, renunţarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali, dezvoltarea pieţei concurenţiale de energie electrică şi întărirea independenţei autorităţii române de reglementare.

Preţurile reglementate – conform proiectului de lege, piaţa de energie electrică va fi în continuare formată din segmentul concurenţial şi segmentul reglementat, creşterea ponderii segmentului concurenţial realizându-se gradat. Astfel, furnizarea energiei electrice în condiţii reglementate se va realiza pentru clienţii non-casnici până la data de 31 decembrie 2013, iar pentru clienţii casnici, până la data de 31 decembrie 2015.

Independenţa autorităţii de reglementare – importanţa independenţei autorităţilor de reglementare naţionale este subliniată în însăşi considerentele Directivei 2009/72/CE, care subliniază că eficacitatea reglementărilor în domeniul pieţei de energie electrică este afectată de lipsa de independenţă a autorităţilor de reglementare naţionale faţă de autorităţile publice centrale.

La nivel comunitar, independenţa autorităţilor de reglementare este privită atât din punct de vedere juridic şi funcţional, cât şi al personalului cu funcţii de conducere din cadrul lor.