Proiectul de lege a timbrului cultural înlătură posibilitatea de evaziune fiscală


calificare profesionalaUniunea Scriitorilor din România (USR) a dat câteva precizări cu privire la noul proiect de lege a timbrului cultural, contestată de editorii români, precizând că prin modificările acestui act normativ “se înlătură orice posibilitate de evaziune fiscală”.

Conform sursei date, în ceea ce priveşte timbrul literar, “editorii au încasat taxa de timbru, o taxă plătită de cumpărătorii de carte şi inclusă în preţul de vânzare al cărţii, dar, cu unele excepţii, cum ar fi editura Humanitas, n-au virat sumele cuvenite beneficiarilor, adică n-au respectat legea aflată în vigoare. Dacă toţi editorii ar fi respectat legea timbrului cultural din 1994, nu ar mai fi fost nevoie de o nouă lege”, precizează USR.

Totodată, Uniunea Scriitorilor din România afirmă că modificarea actuală a Legii timbrului cultural prevede introducerea unui timbru literar fizic, care să fie aplicat efectiv pe cartea introdusă în circuitul comercial. “Această prevedere a legii înlătură orice posibilitate de evaziune fiscală şi aduce limpezirea situaţiei în privinţa tirajelor reale ale cărţilor editate”, mai subliniază sursa citată.
Proiectul de lege cu privire la instituirea timbrului cultural a fost iniţiat de 84 de deputaţi şi senatori din diverse partide şi a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. În acelaşi timp, pe 15 decembrie 2014, proiectul de lege a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, iar pe 3 februarie a primit aviz de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.