Proiect- Șoferilor implicați în accidente rutiere li se va recolta o singură mostră de sânge


mostra sangeAsemănarea dintre ghilotină și alcool este că ambele te fac să îți pierzi capul! Deși s-a tot scris despre consecințele devastatoare ale consumului de alcool la volan, mulți ignoră acest aspect și merg pe principiul „am citit despre lucrurile rele cauzate de băutură și m-am lăsat de citit.” (Henny Youngman)

Având în vedere numărul mare de accidente cu victime produse în ultimii ani, majoritatea cauzate de șoferi aflați sub influența lui Bachus, legiuitorul a decis să modifice Ordinul ministrului sănătății nr. 1512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul probelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, publicat în “Monitorul Oficial” nr. 812/2013.

În acest sens, a fost lansat în dezbatere publică, în 19 august 2014, un proiect privind modificarea acestui ordin. Până în 30 septembrie 2014 oricine își poate exprima punctul de vedere privind modificările aduse acestui ordin cu argumente pro și contra.

Cu ce noi știri juridice vine proiectul lansat în dezbatere publică?

Să presupunem că are loc un accident de circulație soldat cu victime și provocat de un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice. Personalul medical aflat pe ambulanța sosită la fața locului îi va recolta șoferului o singură mostră de sânge de 10 ml. În prezent se recoltează două mostre de sânge la interval de o oră una de cealaltă și fiecare probă conține 10 ml de sânge.

Proiectul de lege prevede că pentru determinarea alcoolemiei, unica mostră de sânge de 10 ml va fi distribuită în mod egal în cantități de câte 5 ml în două tuburi speciale de recoltare vidate care conțin o substanță anticoagulantă. Este obligatoriu ca personalul medical care a efectuat recoltarea să agite conținutul acelui tub în vederea omogenizării și să introducă mostra biologică în containerul trusei standard.

Cu titlu de știri juridiceo noutate absolută pe care legiuitorul intenționează să o reglementeze se referă la procesul verbal de recoltare a probelor biologice. Proba de sânge se va recolta în prezența polițistului, iar procesul-verbal întocmit cu această ocazie va fi completat de polițistul rutier și semnat de acesta, de personalul medical și de persoana supusă recoltării. În prezent, semnătura șoferului pe acest proces-verbal nu este necesară.

Este posibil ca șoferul căruia i s-a recoltat proba biologică să solicite efectuarea unei contraprobe ale cărei costuri le va suporta exclusiv conducătorul auto. În proiectul supus dezbaterii publice legiuitorul a prevăzut că analiza contraprobei se va putea realiza la orice institut de medicină legală. În prezent, contraproba biologică se poate efectua la institutul medico-legal conform competenței teritoriale, dacă proba este prelucrată la nivelul unui serviciu județean de medicină legală și la alt institut de medicină legală, dacă proba este prelucrată la un anume institut de medicină legală.

Argumente pro și contra proiectului

Anterior intrării în vigoare a Noului Cod Penal, îmbibația alcoolică peste limita prevăzută de lege trebuia să se afle în sângele șoferului la momentul conducerii autovehiculului, în timp ce art. 366 alin. 1 din Noul Cod Penal a stabilit cu titlu de știri juridice că relevant este momentul prelevării mostrelor biologice.

Intenția legiuitorului, atunci când a incriminat în Noul Cod Penal fapta de a conduce pe drumurile publice sub influența lui Bachus, a fost aceea de  a exclude posibilitatea unei recalculări ulterioare a alcoolului din sânge. Acesta este motivul pentru care Noul Cod Penal a stabilit că, dacă un șofer are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge în momentul prelevării mostrelor biologice, ne aflăm în fața unei infracțiuni care se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

Nu întotdeauna prima probă recoltată este relevantă pentru că alcoolemia este ca o curbă care are o perioadă de creștere și una de descreștere. Astfel, dacă prima probă se recoltează în perioada de creștere, ea va fi mai mică și mai favorabilă șoferului turmentat. La fel, dacă prelevarea celor două probe se face în perioada de descreștere, cea de a doua probă va fi mai mică și mai favorabilă.

Faptul că se dorește prelevarea unei singure mostre de sânge poate fi o sabie cu două tăișuri, pentru mulți. Scopul este acela de a ne alinia legislația la cea a UE în care se utilizează o singură recoltare.

Cred că ar fi util să se precizeze, în viitorul ordin, ce sancțiune i se va aplica șoferului care va refuza semnarea procesului-verbal de recoltare a probelor biologice. Mai mult, dacă refuzul șoferului de a semna procesul-verbal are ca și consecință nulitatea absolută a acestuia sau nu afectează în niciun fel valabilitatea sa.  Până la urmă semnând acel act, șoferului i se ia acordul privind recoltarea probelor și poate fi o piedică pentru o viitoare solicitare  a unei contraprobe biologice.

Legiuitorul ar trebui să reglementeze faptul că doar un medic aflat pe ambulanța aflată la locul accidentului poate analiza dacă starea sănătății șoferului îi permite să suporte recoltarea probelor biologice chiar în stradă la locul accidentului sau este necesar transportul acestuia la o unitate medicală.

Nici în cadrul acestui proiect, legiuitorul nu a lămurit contradicția dintre Noul Cod Penal, care incriminează refuzul recoltării probelor biologice cu închisoarea de la unu la cinci ani și drepturile pacientului. Orice persoană sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asupra sa. Și în cazul de față, cel al recoltării probelor biologice pacientul este singurul care poate lua o decizie în acest sens.

Practic, șoferul poate refuza să i se recolteze probele de sânge și riscă închisoarea pentru acest lucru sau poate accepta, dar fără a semna procesul verbal întocmit în acest scop având reale șanse de a contesta în instanță valabilitatea acestuia. Proiectul de lege încearcă armonizarea cu legislația UE, dar încalcă drepturile omului și ale pacientului! Chiar dacă cel în cauză este un contravenient, tot om este!

Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic!

 Atenție! Dacă veți semna acel proces-verbal privind recoltarea probelor de sânge este ca și când v-ați dat acordul să se întâmple acest lucru și nu veți mai putea invoca că s-au încălcat drepturile omului și implicit ale pacientului. Mai e cale lungă până la adoptarea în formă finală a acestui ordin și cred au fost lăsate multe aspecte incerte.

Ca să nu ajungeți în această situație neplăcută ar fi bine să-l lăsați acasă pe Bachus atunci când circulați cu mașina!