politia-romana

În şedinţa din 1 aprilie 2014 Senatul României a adoptat un proiect de lege înaintat de Guvern prin care șeful Poliției Române primeşte rang de secretar de stat. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, liberalul Corneliu Dobrițoiu, a declarat că astfel România va fi primul stat din UE care acordă un rang politic șefului Poliției. Prin intermediul propunerii legislative se urmăreşte o divizare între șefii de arme din interiorul aceluiași minister.

Liderii democrat-liberali au anunţat că nu vor susţine noul proiect de lege, pe motiv că nu este altceva decât o fostă bătălie politică în interiorul USL. În legătură cu acest lucru Senatorul PDL Traian Igaş l-a atenționat pe președintele PNL, Crin Antonescu, care se afla în sala de ședință, că acest proiect a fost adoptat după ce ministrul liberal, Radu Stroe, a plecat din minister, iar motivul pentru care s-a dat rang de secretar de stat șefului Poliției, a fost tocmai pentru a avea o influență directă în numirea unui nou șef al Poliției dincolo de ministrul de Interne.

Deputatul PDL a declarat că dacă ar fi să se facă dreptate, atunci toți șefii de armă ar trebui să aibă rang de secretar de stat, nu doar șeful Poliției Române. În acelaşi timp senatorul UNPR Șerban Mihăilescu a respins ideea că un secretar de stat este „întotdeauna politic”, menționând că este vorba doar despre o ierarhie administrativă.

Cu toate acestea Executivul României a explicat că noua măsură legislativă trebuie să fie luată în vederea creșterii rolului și implicării Inspectoratului General al Poliției Române în adoptarea deciziilor strategice și pentru asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliției Române în rândul autorităților de aplicare a legii. Pentru acesta s-a hotărât ca Proiectul de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române să fie dezbătut de Camera Deputaților.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.