Proiect – Modificarea şi completarea O.U.G. nr. 115/2011


Pactul comisoriuMinisterul Mediului şi Schimbărilor Climatice supune dezbaterii publice proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011
Prin prezentul proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, se propun modificări asupra textului care au ca scop clarificarea şi asigurarea îndeplinirii de către România a responsabilităţilor ce decurg din implementarea licitaţiilor de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Potrivit prevederilor ordonanţei, metodologia de iniţiere şi derulare a programelor finanţate din sumele obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru proiecte definite în conformitate cu Directiva 2003/87/CE, nu este clar definită şi în consecinţă pot apărea erori procedurale şi neclarităţi ce pot conduce la tergiversarea procedurii, în detrimentul instituţiilor implicate şi al beneficiarilor finali.
În sensul celor menţionate, se impune modificarea prevederilor OUG nr. 115/2011, privitor la următoarele aspecte:
– modalitatea de virare a sumelor obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, să presupună constituirea acestora ca venit la Fondul pentru Mediu, în vederea derulării de programe de finanţare definite în conformitate cu art. 12*4 din HG nr. 780/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi cu dispoziţiile Comitetului inter-ministerial
– autoritatea publică responsabilă cu derularea programelor finanţate din aceste fonduri să fie Administraţia Fondului pentru Mediu: elaborare program de finanţare, deschidere sesiune, analiză şi selectare proiecte, avizare, implementare şi monitorizare, pe baza procedurilor interne.
Desemnarea Ministerului Finanțelor Publice, în calitate de adjudecător pentru scoaterea la licitație pe platforma comună de licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, până la data de 30 aprilie a.c., a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră rămase în rezerva proiectelor de implementare în comun (JI) din perioada 2008 –2012, conform prevederilor Anexei E a Planului Național de Alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioadele 2007 și 2008 – 2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 60/2008.
Veniturile obţinute în urma scoaterii la licitaţie prin platforma comună de către Ministerul Finanțelor Publice, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră rămase în rezerva proiectelor de implementare în comun (JI) din perioada 2008 – 2012, se utilizează de către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice în vederea finanțării programului Casa Verde.
Totodată, este oportună modificarea OUG nr. 115/2011 în vederea evitării imobilizării sumelor obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și stagnării procesului de finanțare a proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și, ținând cont de faptul că este necesară instituirea unui mecanism flexibil de finanţare a proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îndeplinirea obligațiilor pe care România le are în calitate de Stat Membru al Uniunii Europene privind informarea Comisiei Europene referitor la modul de utilizare a veniturilor obținute în urma scoaterii la licitaţie certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (3) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunităţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Situația extraordinară prevăzută de art. 115 alineatul (4) din Constituția României, republicată, constă în evitarea blocării sumelor obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și stagnării procesului de finanțare a proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, stabilirea unui mecanism eficient de finanțate în domeniul protecției mediului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră,utilizarea urgentă şi într-un mod cât mai eficient a sumelor obținute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, astfel încât această sursă de finanţare să contribuie la creşterea economică, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și crearea unor noi locuri de muncă.
Totodată, se impune desemnarea Ministerului Finanțelor Publice, în calitate de adjudecător pentru scoaterea la licitație pe platforma comună de licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră rămase neutilizate din Rezerva pentru proiectele de tip implementare în comun (rezerva JI) pentru România, conform prevederilor Anexei E a Planului Național de Alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioadele 2007 și 2008 – 2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 60/2008, până la data de 30 aprilie 2013.
Nepromovarea prezentei ordonanţe de urgență a Guvernului are un impact negativ asupra îndeplinirii obligațiilor pe care România le are în calitate de Stat Membru al Uniunii Europene privind informarea Comisiei Europene referitor la modul de utilizare a veniturilor obținute în urma scoaterii la licitaţie certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Considerând că aceste elemente vizează interesul public și constituie o situație de urgență și extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată.