Profesia de bonă … meserie cu acte în regulă!


bonaGenerația cu cheia de gât a crescut fără bonă sau babysitter. Astăzi, însă, aceeași generație este pusă în fața alegerii unei bone pentru proprii copii. Plaja de oferte, unde poți căuta și alege, este variată: sunt bone de origine română, filipineză sau altă etnie, tinere sau având o vârstă mai înaintată. Unele îți sunt recomandate de prieteni sau rude, altele solicită prețuri mult peste bugetul familiei tale. Alegerea bonei a devenit o problemă foarte serioasă, care trebuie tratată cu maximă atenție.

Văzând avântul pe care l-a prins în ultimii ani această profesie pe meleagurile mioritice, legiuitorul a considerat că a venit momentul să o recunoască în mod oficial ca meserie, urmând să stabilească cine o poate exercita și în ce condiții. Astfel, proiectul de lege privind organizarea și funcționarea profesiei de bonă și babysitter a  primit avizul favorabil al Camerei Deputaților, urmând să fie promulgată de Președinte și apoi publicată în Monitorul Oficial. În 30 de zile după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, va intra în vigoare.

Cine poate avea calitatea de bonă sau babysitter?

  Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a trasat anumite criterii prin care a stabilit că trebuie întrunite anumite condiții, pentru  a putea exercita această meserie:

– să fie cetățean român sau străin, cu domiciliul sau reședința legală în România;

– să fie absolvent de învățământ general obligatoriu;

– să aibă capacitate de exercițiu;

– să fie aptă medical (lucru dovedit cu acte medicale în acest sens). Acest act medical se reînnoiește anual;

– să prezinte un raport de evaluare psihologică;

– să nu aibă antecedente penale.

Rețineți că diferența între bonă și babysitter este aceea că bona poate să îngrijească și să supravegheze pe timpul zilei la domiciliul propriu sau al copilului, pe când persoanele care sunt babysitter o pot face doar la domiciliul copilului. Pot avea bone copiii începând cu 3 luni, până la… 18 ani.

Cine nu poate avea calitatea de bonă sau babysitter ?

Nu va putea exercita aceste profesii persoana condamnată definitiv sau care locuiește cu persoane care au fost condamnate definitiv, cel declarat nedemn, cei care în exercitarea profesiei de bonă/babysitter au săvârșit abuzuri prin care au încălcat drepturile și libertățile omului.

 Ce activități vor desfășura bona/babysitter-ul?

 Aceste persoane vor desfășura activități de îngrijire și supraveghere a copiilor în scopul evaluării nevoilor sociale ale familiei cu copii de la 3 luni la 18 ani, furnizarea de servicii sociale pentru menținerea copilului în familie, în situația în care familia trece printr-o perioadă dificilă. Vor evalua aptitudinile copiilor și nevoile familiei și, în funcție de acestea, vor întocmi un plan de intervenție, care va cuprinde toate activitățile pe care le va desfășura bona/babysitter-ul, în cadrul programului de lucru.

Practic, bona/babysitter-ul va îngriji și supraveghea copilul, îl va hrăni, îi va acorda, la nevoie, primul ajutor; îl va însoți la activitățile sportive, artistice, culturale, recreative proprii vârstei. În caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului, are obligația de a anunța părinții/reprezentanții legali.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că bona poate oferi, simultan, la domiciliul său, servicii de zi pentru cel mult patru copii cu vârste cuprinse între 3 luni și vârsta de școlarizare. Pentru copiii de peste 6 ani, bona poate oferi simultan servicii la domiciliul său, pentru cel mult șase copii.

 În baza căror acte va lucra bona/babysitter-ul?

Angajatorii, persoane fizice sau juridice, care vor apela la serviciile acestora vor avea obligația de a încheia un contract de muncă cu bona sau babysitter-ul persoană fizică sau să încheie un contract de prestări servicii cu bona sau babysitter-ul, organizate ca persoană fizică autorizată.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că bona/babysitter-ul vor răspunde disciplinar pentru nerespectarea prezentei legi sau a reglementărilor legale privind activitatea persoanei juridice în slujba căreia se află.

Cum se vor organiza bonele și babysitterii?

Potrivit proiectului de lege, în termen de 90 de zile la data intrării în vigoare a prevederilor acestei legi, există obligația înființării Biroului Bonelor și Babysitterilor din România, a elaborării statutului care va cuprinde drepturi, obligații, organisme de conducere, modul în care se va constata, cerceta și sancționa abaterea disciplinară. Biroul Bonelor și Babysitterilor din România se va organiza ca asociație sau fundație, în funcție de decizia membrilor fondatori.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că bonele și babysitterii care prestează această activitate, indiferent că lucrează ca persoane fizice sau ca persoane fizice autorizate, vor avea obligația de a se înregistra la Biroul Bonelor și Babysitterilor din România.

Care vor fi atribuțiile Biroului Bonelor și Babysitterilor din România?

Practic, acesta va fi organismul care va trasa liniile generale privind drepturile, obligațiile membrilor, procedura de lucru, va soluționa abaterile disciplinare, va putea înființa filiale la nivelul țării, va emite autorizația de liberă practică, fără de care nu se va mai putea exercita această profesie și va reprezenta și apăra interesele membrilor săi în relațiile cu terții sau cu alte organisme profesionale naționale.

Ce presupune titlul oficial de calificare ca bonă/babysitter?

Așa cum ne-am obișnuit, românii sunt mari colecționari de diplome. Și în acest caz, titlul oficial care conferă calificarea ca bonă/babysitter presupune fie certificatul de calificare sau acreditare eliberat conform standardelor ocupaționale autorizate în România pentru fiecare dintre ocupații, fie diploma, certificatul sau alt titlu de bonă sau babysitter dobândite în România sau într-un stat terț, dar echivalate și recunoscute la noi.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că absolvenții de studii liceale, postliceale și superioare calificați în învățământul pentru ciclul primar și gimnazial, pot profesa ca bonă sau babysitter după recunoașterea diplomelor și evaluarea competențelor necesare exercitării acestei meserii.

Necesitatea intrării în legalitate a bonelor

Avântul pe care l-a luat această profesie în ultimii ani a dus la necesitatea creării cadrului legal. În primul rând, prin introducerea obligativității încheierii contractului de muncă, va exista o transparență a acestor activități și va fi înlăturată munca la negru. În plus, prin cerințele impuse de lege pentru a putea avea calitatea de bonă, părinții vor avea garanția că angajează o persoană calificată, testată, putând să își lase liniștiți copilul fără să existe riscuri pentru acesta.

Bona-i dădaca de odinioară!

Am împrumutat de la străini termenii de bonă și de babysitter pentru că sunt mai la modă, însă, dacă ar fi să ne luăm după DEX, aveam și noi corespondent pentru această ocupație, în limba română: dădaca este o femeie angajată pentru creșterea și îngrijirea copiilor mici. Așadar, dădacele de ieri sunt, astăzi, babysitteri!