Persoanele învinuite de comiterea infracţiunilor ce afectează bugetul UE vor fi pedepsite


2014_03_31_monica macovei 3_rsz

Cu 487 de voturi “pentru”, 165 de voturi “împotrivă” şi 33 de abţineri, europarlamentarii au aprobat raportul Monicăi Macovei privind Regulamentul de înfiinţare a Biroului Procurorului European.

Potrivit raportului, Biroului Procurorului European urmează să efectueze investigaţii penale şi să trimită în judecată persoanele învinuite de comiterea infracţiunilor ce afectează bugetul UE. Instituţia Procurorului European va fi formată din două componente: un birou central, format din 25 de procurori europeni selectaţi pe baza unei competiţii deschise, cu un procuror şef, iar a doua componentă va fi alcătuită din “procurori europeni delegaţi”.

Conform datelelor colectate şi analizate de către Comisia Europeană, au fost identificate suspiciuni de fraudă în dauna intereselor financiare ale Uniunii, care se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro anual, dar există “motive întemeiate pentru a crede că sumele eventual expuse riscului de fraudă se ridică la trei miliarde de euro pe an”.

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat că, prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European, vor fi recuperate anual 1-2 miliarde de euro.

Înfiinţarea Biroului Procurorului European este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene.