Lipsă de creativitate în dezvoltarea orașelor din România


arhitectura-1
În cadrul conferinței „Orașul meu în Europa noastră” organizată de Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu scopul de a simplifica schimbul de informații şi experiență cu orașele europene dezvoltate, au fost discutate temele cele mai importante: dezvoltarea durabilă, dezvoltarea incluzivă și facilitarea utilizare a fondurilor europene.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, susţine că în România lipsesc activităţi esenţiale de planificare a dezvoltării urbane şi specialişti care să acopere această zonă din administraţia publică locală. “Guvernul va adopta Strategia națională de dezvoltare teritorială (SDTR) – un ghid pentru dezvoltarea României în următorii 25 de ani. Cred că această strategie este un adevărat proiect de țară și va constitui un cadru foarte important pentru dezvoltarea orașelor în viitor, un cadru strategic important, un cadru care ajută la prioritizarea investițiilor. Pe întregul program, în exercițiul financiar 2014—2020, avem 4,8 miliarde de euro pentru orașe și asta este o sumă mult mai mare față de exercițiul financiar trecut. (…)”

El a mai precizat că se lucrează la modificări legislative în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor şi la posibilitatea pregătirii integrate în domeniu, în parteneriat cu mediul academic şi universitar, pentru corelarea cu nevoile existente în mediul public a programelor de master în dezvoltare şi planificare urbană, sau a capacităţii din facultăţile de arhitectură şi construcţii.