Legea irigațiilor a fost adoptată


i1

Cu 307 pentru şi un singur vot împotrivă, deputaţii au adoptat proiectul legislativ privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, aşa-numita Lege a irigaţiilor, prin care se alocă peste un miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului naţional de irigaţii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum şi alţi oficiali ai MADR au precizat că adoptarea Legii irigaţiilor este de importanţă capitală inclusiv pentru continuarea investiţiilor în infrastructura secundară de irigaţii.

Noua lege prevede introducerea abonamentului de irigaţii şi desecare pentru a se întreţine sistemele de irigat, pentru paza lor, pentru modernizări. Federaţiile care au preluat infrastructura pot încasa abonamentul şi vor trebui să justifice cum cheltuiesc banii. Cuantumul abonamentului va fi public, va fi afişat în Monitorul Oficial şi va trebui fixat până la 30 decembrie. Banii colectaţi care nu se folosesc se reportează pe anul următor.

De asemenea, prin proiectul legislativ se suplimentează cu 995 numărul angajaţilor Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

“Cei care preiau acea infrastructură, dacă nu fac investițiile necesare, dacă nu păstrează în sistemul de îmbunătățiri funciare infrastructura care a fost dată în proprietate prin clauzele rezolutorii care au fost introduse, acea infrastructură se întoarce la bugetul de stat. În egală măsură, prin păstrarea infrastructurii principale în proprietatea statului avem datoria să reabilităm infrastructura astfel încât să nu genereze costuri foarte mari pentru energie, dar nici pierderi foarte mari. Alocăm prin acest proiect de lege un buget multianual, care începe în 2016 și se finalizează în 2020, de 1,15 miliarde de euro. Începând cu anul 2016, alocăm suma de 145 de milioane de euro”, a precizat Constantin, care a făcut un apel la toți parlamentarii să voteze acest proiect.

Totodată, ministrul Agriculturii a menționat că forul care aprobă programul investițiilor și termenele este Comitetul interministerial, format din Ministerul de Finanțe, Ministerul Mediului, Agenția pentru Investiții Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului.