Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale a fost adoptată


Camera-Deputaţilor

Pe 18 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 262 voturi pentru,8 împotrivă şi 20 abţineri, proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice, stabilind că finanţarea campaniei electorale să se facă de la bugetul de stat şi permite partidelor să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice.

Potrivit preşedintelui Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu, proiectul îşi propune să “rupă” definitiv legătura de finanţare între candidat cu persoanele care sprijină campania electoral, condiţionând obţinerea unor avantaje economice.

Proiectul reglementează modul în care partidele politice pot obţine împrumuturi şi acestea se publică în Monitorul Oficial.

Astfel, partidele politice se vor putea împrumuta cu bani de la persoane fizice şi juridice, potrivit proiectului de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Totodată, proiectul interzice acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianţele politice sau electorale şi candidaţii independenţi către persoanele fizice.

O altă prevedere se referă la faptul că donaţiile în bani a căror valoare depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare.

Proiectul a fost respins anterior de Senat, dar a fost modificat şi avizat de Comisia de cod electoral.