Declasificarea informaţiilor de secretizare strict secret – proiect


Pactul comisoriuLa data de 21 iulie 2010 a fost publicată, în Monitorul Oficial al României nr. 506, Partea I, Hotărârea Guvernului nr. 583 din 16 iunie 2010 pentru aprobarea declasificării informaţiilor cu nivel de secretizare strict secret şi secret elaborate de Ministerul Apărării Naţionale anterior datei de 17 februarie 1972.
La art. 6 din actul normativ sus-menţionat se stipulează că „în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Apărării Naţionale va întocmi şi va supune aprobării Guvernului lista informaţiilor declasificate care intră sub incidenţa art. 22 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare”.
Art. 22 alin. 1 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precizează că „documentele a căror cercetare poate afecta interesele naţionale, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prin datele şi informaţiile pe care le conţin, sau cele a căror integritate fizică este în pericol nu se dau în cercetare”, iar la alin. 2 lit. a) că din această categorie fac parte documentele care „privesc siguranţa, integritatea teritorială şi independenţa statului român, potrivit prevederilor constituţionale şi ale legislaţiei în vigoare”.
Întocmirea unei liste care să cuprindă informaţiilor declasificate care intră sub incidenţa art. 22 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare, nu se justifică, având în vedere numărul imens de documente aflate în păstrare în cadrul Arhivelor Militare Române ce trebuie expertizate (cca. 10 milioane), precum şi implicarea unor resurse umane, materiale şi financiare semnificative, stabilirea documentelor respective făcându-se de către deţinătorul legal al acestora, potrivit Anexei nr. 6 din lege.
De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) şi (3) din Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, termenul de clasificare al informaţiilor clasificate este de până la 30 de ani pentru informaţiile de nivel de secretizare secret şi de până la 50 de ani pentru informaţiile de nivel de secretizare strict secret. Termenele de clasificare pot fi prelungite prin hotărâre a Guvernului, pe baza unei motivaţii temeinice, la solicitarea persoanelor abilitate de lege.
În consecinţă, având în vedere că de la data de referinţă, 15 aprilie 1957, au trecut mai mult de 55 de ani, informaţiile cu nivel de secretizare secret şi strict secret, elaborate de structurile cu specific de cifru şi contrainformaţii militare, sunt declasificate, întrucât nu a fost întreprins niciun demers pentru prelungirea termenului de clasificare.
Drept urmare, pornind de la această realitate, pentru fluidizarea actului de cercetare în Arhivele Militare Române, reducerea la minimum a timpului dintre solicitare şi cercetare şi mai ales eliminarea şi/sau reducerea cheltuielilor bugetare determinate de efectuarea operaţiunilor de expertizare arhivistică şi/sau declasificare a documentelor clasificate, este necesar ca documentele create de structurile de mobilizare şi operaţii anterior datei de 17 februarie 1972 şi cele ale structurilor de cifru şi contrainformaţii elaborate anterior datei de 15 aprilie 1957 să fie declasificate şi libere la publicare.
Consultarea documentelor elaborate de aceste structuri, ce conţin informaţiile declasificate, se va realiza în continuare în conformitate cu prevederile art. 20 şi 22 şi ale anexei nr. 6 la Legea nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 12 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare.
Singurul criteriu avut în vedere, prevăzut şi în Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare, a fost trecerea a „30 de ani” de la crearea documentelor purtătoare de informaţii: istorice, ştiinţifice sau practice.
Drept urmare, fondurile de arhivă create de Ministerul Apărării Naţionale au fost cercetate fără nicio restricţie legată de nivelurile de clasificare a informaţiilor cuprinse, în întreaga perioadă, indiferent de regimurile politice aflate la putere în România.
Invocarea prevederilor restricţionare ale Legii nr. 182/2002, pentru o categorie de informaţii clasificate emise anterior datei de 17 februarie 1972, în condiţiile accesării în mod repetat în perioada 1859 – 1972 a respectivelor informaţii, devine lipsită de un argument legal pertinent.
Apariţia Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate şi a Hotărârii Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România a determinat introducerea măsurilor de protecţie a informaţiilor clasificate şi condiţionarea declasificării celor clasificate înaintea punerii lor în cercetare. Tocmai extinderea acestei prevederi asupra tuturor documentelor clasificate create de către armată în întreaga ei existenţă este considerată de către cercetători ca lipsită de precizări legale concludente, ca o interpretare unilaterală şi-n detrimentul actului ştiinţific, ca o măsură restrictivă,  abuzivă etc.
În baza acestor prevederi, identice şi-n legislaţia anterioară anului 1996, fondurile de arhivă create de către armata română au fost libere la cercetare (cu respectarea prevederilor legate de prelucrarea lor arhivistică) în perioada anilor 1919 – 2002: accesul cercetătorilor la aceste documente s-a efectuat fără expertizarea lor arhivistică prealabilă şi indiferent de nivelul de clasificare avut de către acestea. Drept urmare, atât în perioada interbelică, cât şi în cea comunistă (1945-1989) sau post comunistă (1990-2002), au fost elaborate şi publicate mii de lucrări de specialitate, culegeri de documente şi articole în care documente clasificate au fost redate întocmai cu nivelul clasificării primit iniţial de la creator. Importanţa şi valoarea istorică a unui document este dată, pe lângă conţinutul lui informaţional purtat, în mare parte şi de către nivelul de clasificare acordat iniţial de către creator. A identifica azi care documente din perioada anilor 1859-1947 au făcut obiectul unei publicări integrale sau parţiale, pentru a putea motiva solicitarea şi/sau declasificarea lor, este o acţiune utopică, lipsită de sens şi justificare morală, economică şi practică.
Documentele clasificate strict secret şi secret create, de către structurile militare indicate în art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 583/2010, în perioada 01.01.1948 – 15.04.1957, în baza argumentării preocupărilor pe linia necesităţii de a cunoaşte rolul şi locul istoric jucat de către intervenţiile consilierilor sovietici şi Partidului Muncitoresc Român în amplul proces de transformare a armatei regale într-una de tip comunist (sovietic), pot fi considerate ca având atât termenele cele mai mari de clasificare a informaţiilor (respectiv 50 de ani) expirate (15.04.1957 – 15.04.2007), cât şi conţinutul acestora nerestrictiv cercetării.
În acest mod se va realiza scopul principal care a stat la baza adoptării Hotărârii Guvernului nr. 583/2010, respectiv cel al asigurării accesului unei categorii cât mai largi de cetăţeni la documentele de arhivă.