instante de judecataMembri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat,  în Comisia nr. 1, o serie de propuneri de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, printre care și creşterea vechimii necesare pentru participarea la concursul de promovare. Astfel pentru a promova la o instanţă sau un parchet superior sau a ajunge în funcţii de conducere, magistrații vor avea nevoie de o vechime mai mare şi cu patru ani în funcţie.

Reamintim că, conform legii în vigoare, pot participa la concursul de promovare la instanţele sau parchetele imediat superioare judecătorii şi procurorii care au avut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi îndeplinesc o serie de condiţii de vechime, însă Comisia vine cu propunerea ca să poată participa la concurs şi magistraţii care au obţinut calificativul „bine” la ultima evaluare.

În ceea ce privește creşterea vechimii necesare pentru participarea la concursul de promovare, Comisia propune ca: de la 5 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţiile de judecător de
tribunal sau tribunal specializat şi procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau la parchetul de pe lângă tribunalul specializat, la „7 ani vechime efectivă”, de la 6 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţiile de judecător de curte de apel şi procuror la parchetul de pe lângă aceasta, la „10 ani vechime efectivă în funcţia de judecător sau procuror, din care 2 ani vechime efectivă în funcţia de judecător de tribunal sau tribunal specializat şi procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau la parchetul de pe lângă tribunalul specializat”, şi de la 8 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la „12 ani vechime efectivă în funcţia de judecător sau procuror, din care 2 ani vechime efectivă în funcţia de procuror la parchetul de pe lângă curtea de apel pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Creşterea vechimii se referă și la numirea în funcţii de conducere: pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de judecătorie, prim-procuror al parchetului de pe lângă judecătorie şi adjunct al acestuia.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.