Consumatorii industriali – exceptaţi de la plata certificatelor verzi


lc1

Marii consumatori industriali care vor fi exceptați de la plata certificatelor verzi, vor fi nevoiți să mențină locurile de muncă pe durata schemei de sprijin, timp de 10 ani, și vor trebui să-și diminueze consumul de energie cu 20%, până în 2020.

Aceste informații apar în anexa proiectului de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Economiei privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, republicată în Monitorul Oficial nr. 577 din 13 august 2010.

Majoritatea consumatorilor de energie din România vor putea achiziționa cu până la 85% mai puține certificate verzi decât erau obligați până acum, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei.

Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii bine stabilite, spre exemplu punerea în aplicare a unor măsuri de creștere a eficienței energetice, menținerea locurilor de muncă pe durata schemei, încheierea de parteneriate cu instituțiile de învățământ pentru creșterea pregătirii profesionale și atragerea de personal calificat.

Sectorul industriei energo-intensivă din România este și cel mai mare generator de locuri de muncă, care în 2012 a asigurat aproximativ 760.000 locuri de muncă și indirect aproximativ 1.500.000, și care mai asigură circa 20% din consumul final brut de energie.

Marian Năstase  precizează, pentru AGERPRES, “că toate țările cu industrie puternică din Uniunea Europeană /UE/ vor aplica nivelul maxim de exceptare de la plata certificatelor verzi, lucru pe care trebuie să îl facă și România, altfel produsele românești își vor pierde competitivitatea în spațiul comunitar”.

Potrivit unui studiu comandat de marii consumatori din România, aceste reduceri vor duce la economii de cel puțin 70 de milioane de euro pe an pentru industria românească.