Consiliului Superior al Magistraturii propune modificarea OUG nr. 346/2006 și a OUG nr. 80/2013


consiliu

Plenul CSM a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei cu următoarele propuneri de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 346/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru:

  1.  Abrogarea expresă a art. 285^1 şi art. 287^17 din O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări  publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
  2. Includerea în cuprinsul O.U.G. nr. 80/2013 a unui nou articol, art. 16^1 , cu următorul cuprins:

„Art. 16^1 – (1) În materia achiziţiilor publice, cererile se taxează după cum urmează:
a) Plângerea formulată împotriva deciziei pronunţate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în condiţiile OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, se taxează cu 50% din sumele prevăzute la art. 3, prin raportare la valoarea estimată a contractului sau, în cazul în care procedura de atribuire este organizată pe loturi, prin raportare la valoarea estimată a fiecărui lot contestat;
b) Cererile evaluabile în bani introduse, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 34/2006, la instanţele judecătoreşti, având ca obiect contractele care intră în sfera de aplicare a acesteia, precum şi cele pentru recuperarea prejudiciului cauzat se taxează în funcţie de valoare potrivit prevederilor art. 3;
c) Cererile neevaluabile în bani se taxează cu o sumă fixă.” (urmând a fi determinat un cuantum majorat faţă de cel actual de 4 lei.)