Ce prevede proiectul de modificare a Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate?


Una dintre obligațiile asumate de România potrivit calității sale de stat membru al Uniunii Europene a fost punerea în circulație a pașaportului electronic, în acord cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului privind standardele pentru elementele de securitate și elementele biometrice integrate în pașapoarte și în documente de călătorie emise de statele membre.

În prezent, potrivit legislaţiei, termenul de valabilitate a pașaportului simplu electronic este stabilit la 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, respectiv 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

Datele statistice, adesea invocate, potrivit cărora cca 20%-25% din populația țării și-a stabilit domiciliul sau reședința în străinătate, reflectă volumul considerabil de activitate care este necesar pentru a asigura documentele de călătorie aferente efectuării deplasărilor cetățenilor români în alte state, în special pașapoarte simple electronice.

Legea nr. 248/2005 reglementează condițiile în care cetățenii români își pot exercita dreptul la liberă circulație în străinătate, precum și limitele exercitării acestui drept şila care se doreşte să se aducă unele modificări.

De exemplu, s-a constat că majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene a trecut la emiterea de pașapoarte simple electronice cu termen de valabilitate de 10 ani.

Astfel, în urma analizării situației aferente statelor membre U.E. au rezultat următoarele:

– dintre cele 23 de state care eliberează pașapoarte electronice cu termen de valabilitate diferențiat, în funcție de vârsta titularilor, 18 emit documente cu valabilitate de 10 ani. Dacă ne raportăm exclusiv la perioada de minoritate reglementată în dreptul românesc,  21 emit documente de călătorie cu valabilitate de 5 ani;

– dintre cele 13 state membre U.E. ale căror pașapoarte au mediul electronic de stocare (cip-ul) introdus în pagina de policarbonat (ca și România), 9 eliberează, în funcție de vârsta titularilor, pașapoarte electronice cu valabilitate de 5 ani (fie până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, fie între anumite limite ale perioadei minorității) și pașapoarte electronice cu valabilitate de 10 ani;

– în 10 dintre statele membre U.E. ale căror pașapoarte au mediul electronic de stocare (cip-ul) introdus în copertă, se eliberează documente cu termen de valabilitate de 10 ani.

Potrivit noutăţilor legislative şi având în vedere cele prezentate se propune extinderea, la 10 ani, a termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani,  raportat la actuala realitate socială. Vârsta de 25 de ani a fost stabilită ținându-se cont de faptul că, în prezent, valabilitatea pașaportului simplu pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani este de 10 ani, dar și că schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate, într-un interval de 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani.

În prezent este reglementat faptul că cetățenii români nu pot deține decât un pașaport simplu (model 2001, care nu se mai eliberează începând cu data de 18.01.2010, fără date biometrice incluse, aflat încă în circulație) sau un pașaport simplu electronic valabil și, doar în anumite situații expres prevăzute de lege, pot deține suplimentar un pașaport simplu temporar, cu obligația ca, în termen de 15 zile de la încetarea situațiilor sus-menționate sau la eliberarea unui pașaport simplu electronic, să predea pașaportul simplu temporar.

Raportat la situațiile sus-menționate, în practică s-a constatat faptul că este necesară reglementarea posibilității deținerii concomitente a două pașapoarte simple electronice sau a unui pașaport simplu și a unui pașaport simplu electronic valabile, fapt determinat tocmai de faptul că, astfel cum am precizat mai sus, sunt state care nu permit intrarea pe teritoriul lor național titularilor de pașapoarte simple temporare.