Articolul din Codul de Procedură Penală referitor la arestul la domiciliu a fost modificat


arest-520x330

Guvernul a modificat, prin ordonanță de urgență, articolul din Codul de Procedură Penală referitor la arestul la domiciliu. Astfel, măsura arestului la domiciliu în timpul urmăririi penale poate fi luată pentru cel mult 30 de zile şi prelungită tot cu cel mult 30 de zile, dar durata maximă a măsurii nu poate depăşi 180 de zile. În faza de judecată arestul la domiciliu se dispune pe câte 30 zile, dar nu depăşeşte 5 ani în total.

Proiectul mai prevede că în tot cursul judecăţii, instanţa, din oficiu, prin încheiere, verifică periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii arestării preventive şi a arestului la domiciliu dispuse faţă de inculpat sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice menţinerea acestor măsuri.

Actul normativ adoptat de Guvern creează cadrul normativ necesar aplicării arestului la domiciliu în faza de cameră preliminară sau în cursul judecăţii în primă instanţă, în limite şi coordonate constituţionale.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului se arată că “Modificarea legislativă este necesară în regim de urgenţă şi cu precădere întrucât, în lipsa acesteia, nu poate funcţiona instituţia arestului la domiciliu pentru faza de cameră preliminară sau în cursul judecăţii în primă instanţă. O intervenţie legislativă rapidă, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului a fost solicitată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

Articolul care reglementează arestul la domiciliu a fost declarat neconstituţional la începutul lunii mai, prin decizia Curţii Constituţionale din 7 mai, publicată pe 12 iunie în Monitorul Oficial. Curtea Constituțională arăta atunci că nu se prevede durata pentru care această măsură poate fi dispusă.