Aprobarea pachetului minimal şi pachetului de servicii de bază


downloadNoutăţi legislative: În prezent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial nr. 372/2006, persoanele asigurate în condiţiile legii beneficiază de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare.

Pachetul de servicii de bază cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi alte servicii la care au dreptul asiguraţii.

Prin proiectul de act normativ, în conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, se propune definirea pachetului minimal de servicii medicale şi pachetului de servicii de bază.

Având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susține în maniera în care funcționează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive și sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, în cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază, o componentă semnificativă este reprezentată de prevenție.

Prin pachetele de servicii se oferă pacienților acces mai ușor la tratament prin medicul de familie și de ambulatoriu. Concomitent, va crește finanțarea pentru medicina primară și pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleași servicii ca în spital cu costuri mai mici.

Pachetul minimal de servicii medicale şi pachetul de servicii de bază cuprinde serviciile medicale garantate şi definite într-o manieră clară, astfel încât cetățeanul să știe la ce servicii are dreptul în mod gratuit, ceea ce va descuraja practica din sistem reprezentată de utilizarea plăţilor informale.

Pe termen lung se aşteaptă îmbunătăţirea indicatorilor stării de sănătate la nivel naţional, dar şi micşorarea diferenţelor în starea de sănătate, comparativ cu media Uniunii Europene.