Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost modificat


descărcaredftActivitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este una deosebit de complexă şi se referă în primul rând la aspectele economice şi medicale care caracterizează sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Trebuie subliniat faptul că în pregătirea procesului de integrare europeană, sistemul de asigurări sociale de sănătate românesc trebuie modelat adecvat contextului european, necesităţilor naţionale şi posibilităţilor socio-economice. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ca reprezentant major în sistem, a avut proiecte de înfrăţire instituţională precum şi legături de strictă specialitate cu parteneri străini, tocmai pentru a căpăta experienţă şi a asimila compatibilităţi cu alte sisteme de asigurări sociale de sănătate europene.

Din acest motiv în Monitorul Oficial nr. 557/2016 a fost publicată Hotărârea nr. 503/2016 pentru modificarea şi completarea Statutului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, care pot fi consultate pe portalele juridice.

Ce noutăţi legislative se aduc statutului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate?

  • În primul rând se specifică expres faptul că activitatea Casei Naţionale de Asiggurări de Sănătate se află sub coordonarea Ministerului Sănătăţii.
  • Aceasta are în subordine şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti pe lângă casele de asigurări de sănătate judeţene şi Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Trebuie menţionat că acestea au personaliate juridică şi bugete proprii.
  • Fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puţin o dată pe an, prin casele de asigurări, prin afişare pe site-urile proprii ale acestora şi/sau prin afişare la sediul caselor de asigurări şi al furnizorilor cu care acestea se află în relaţie contractuală, asupra serviciilor de care beneficiază, precum şi asupra drepturilor şi obligaţiilor sale.
  • Atribuţiile CNAS se modifică şi se completează. Aceasta are următoarele atribuţii cu titlu exemplificativ: gestionează Fondul în condiţiile legii, prin preşedintele CNAS, împreună cu casele de asigurări; elaborează şi publică raportul de activitate anual şi planul de activitate pentru anul următor cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii, precum şi execuţia bugetară pe capitole şi subcapitole; răspunde pentru activităţile proprii sistemului de asigurări sociale de sănătate în faţa Guvernului, a ministrului sănătăţii şi a asiguraţilor; asigură continuitatea tratamentului bolnavilor cuprinşi în programele naţionale de sănătate curative; monitorizează şi controlează modalitatea de prescriere şi eliberare a medicamentelor cu sau fără contribuţie personală.
  • Se introduc noi atribuţii ale acesteia: va asigura realizarea controlului cu privire la gestionarea fondurilor pentru realizarea funcţionării sistemului de asigurări sociale de sănătate într-un mod coerent şi unitar şi va asigura evidenţa statistică necesară în activitatea specifică sistemului de asigurări sociale de sănătate şi colaborează cu instituţii care au atribuţii în domeniul statisticii.
  • CNAS nu va mai elabora norme privind aplicarea măsurilor de executare silită şi de urmărire a contribuţiilor datorate la Fond pentru persoanele fizice.
  • Conduceerea CNAS va fi compusă doar dintr-un vicepreşedinte nu doi cum era prevăzut anterior.
  • Nu mai intră în atribuţiile Adunării reprezentanţilor CNAS propunea de modificare a Statutului CNAS.
  • Modalitatea de adoptare a hotărârilor se modifică. Consiliul de administraţie al CNAS se întruneşte lunar şi ia hotărâri valabile în prezenţa a cel puţin 5 membri şi cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor prezenţi faţă de fosta prevedere când hotărârile trebuiau adoptate în prezenţa a cel puţin 13 membri şi cu votul a cel puţin 9 membri prezenţi.

Care este misiunea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate?

CNAS are misiunea de a realiza un sistem de asigurări sociale de sănătate modern şi eficient, pus permanent în slujba interesului public şi a asiguratului, care are rolul de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei.

CNAS funcţionează pe baza Statutului propriu şi are următoarele obligaţii: să asigure logistica funcţionării unitare şi coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate; să urmărească colectarea şi folosirea cu eficienţă a fondului; să folosească mijloace adecvate de mediatizare pentru reprezentarea, informarea şi susţinerea intereselor asiguraţilor pe care îi reprezintă; să acopere nevoile de servicii de sănătate ale persoanelor, în limita fondurilor disponibile.

CNAS are în subordine casele judeţene de asigurări de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti.

Care sunt obiectivele acesteia?

Obiectivul principal este realizarea şi menţinerea unui sistem de asigurări sociale de sănătate în care sunt respectate drepturile şi nevoile asiguraţilor. Mai mult trebuie să protejeze asiguraţii faţă de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident şi să asigure protecţia asiguraţilor în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu în condiţiile utilizării eficiente a Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate.

Concluzii

Conform ştirilor juridice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este instituţie publică, autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, al cărei principal obiect de activitate îl reprezintă asigurarea funcţionării unitare şi coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România. De-a lungul timpului, CNAS a avut un rol important în procesul de transparentizare şi eficientizare a banilor publici care se cheltuiesc în sistem.