Operaţionalizarea Tribunalului specializat Bucureşti – proiect


judecatori_2_Specializarea instanţelor şi a judecătorilor a reprezentat un element esenţial al reformei în justiţie încă din anii 2003-2004, având în vedere că măsura contribuie la realizarea unui act de justiţie competent şi profesionist, permiţând o cunoaştere aprofundată a naturii cauzelor  deduse judecăţii în anumite materii.

Prin revizuirea Constituţiei din anul 2003 şi prin Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost creat cadrul legal în vederea implementării principiului specializării, inclusiv prin crearea instanţelor specializate în anumite materii.

În prezent, din punct de vedere legal, există temeiul juridic al funcţionării tribunalelor specializate în toate judeţele şi în municipiul Bucureşti.

Prin Legea nr. 296/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 699/14.11.2013, a fost modificat şi completat art.142 alin (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în sensul că: „(1) Datele la care vor începe să funcţioneze tribunalele specializate, judeţele şi localităţile în care vor începe să funcţioneze, denumirea acestora precum şi domeniile în care vor funcţiona se stabilesc, în mod eşalonat, prin ordin al ministrului justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii.”

În repetate rânduri, conducerea Tribunalul Bucureşti a sesizat Ministerul Justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat care ar urma să funcţioneze în domenii precum: societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la  nivelul municipiului Bucureşti, şi care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare şi la creşterea specializării actului de justiţie. Curtea de Apel Bucureşti a considerat necesară şi oportună propunerea Tribunalului Bucureşti.

Menţionăm că, iniţiativa înfiinţării unui tribunal specializat la nivelul municipiului Bucureşti a făcut obiectul dezbaterii Plenului CSM care, în şedinţa din data de 5.09.2012  „a hotărât sesizarea ministrului justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat pentru cauze cu profesionişti la Bucureşti, acest tribunal urmând să preia cauzele care sunt judecate în prezent de cele două foste secţii comerciale, precum şi judecătorii care judecă în cele două secţii”.

În motivarea solicitării, Tribunalul Bucureşti a învederat pe de o parte, volumul mare de activitate înregistrat în domeniul insolvenţei şi în alte materii dintre cele menţionate mai sus, în comparaţie cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competenţă similară, precum şi al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Bucureşti, iar pe de altă parte, ponderea întregii cazuistici în aceste domenii din totalul activităţii acestei instanţe judecătoreşti (21% în anul 2010 şi 27% în anul 2011).

Având în vederea creşterea constantă a numărului de cauze înregistrat la nivelul Tribunalului Bucureşti şi necesitatea diminuării duratei de soluţionare a cauzelor în domenii  sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general, s-a decis ca, în municipiul Bucureşti, să se înfiinţeze „Tribunalul Specializat Bucureşti.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din data de 19.11.2013, prin Hotărârea nr. 1295/19.11.2013 a avizat favorabil punerea în funcţiune în municipiul Bucureşti a acestui nou tribunal specializat, începând cu data de 1 martie 2014.