Tichetele de vacanță se transformă în vouchere de vacanță! Aceeași Mărie, cu altă pălărie!


seaTrăim într-o societate în care uităm să vorbim românește și mutilăm biata limbă română cu tot felul de cuvinte împrumutate din alte limbi, crezând că suntem mai interesanți dacă facem asta. Nu mai plecăm la sfârșit de săptămână, ci în week-end, nu ne mai căutăm de lucru, ci un job, cumpărăturile nu le mai facem din magazin, ci din supermarket. Ne întrecem să facem selfie-uri reușite nu pentru că sunt la modă, ci în trend! Decât un selfie ca la americani nu ar fi mai bine să fim noi înșine (ourselves)?

Mergând pe același principiu al îngropării cuvintelor românești și al promovării cuvintelor împrumutate din Occident, legiuitorul a decis să înlocuiască tichetele de vacanță cu “vouchere de vacanță”! În esență, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie! Așa a apărut Legea 94/2014 pentru aprobarea OUG 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanță și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 496 din 3 iulie 2014.

Ce noi știri juridice aduce Legea 94/2014?

Legiuitorul a stabilit că angajații cu contract individual de muncă din cadrul instituțiilor publice, regiilor autonome, societăților la care statul este acționar unic sau majoritar, societăților și companiilor naționale, precum și din cadrul societăților din mediul privat, vor primi, începând din 6 iulie 2014, vouchere de vacanță.

Care sunt caracteristicile voucherelor de vacanță?

Ele se acordă de către angajator în limita a 6 salarii minime brute pe țară, adică maxim 5.400 lei (având în vedere că de la 1 iulie salariul minim brut este de 900 lei) pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.  Costul lor este suportat integral de către angajator.

Practic, sunt niște bonuri de valoare acordate de către angajator salariaților săi pentru ca aceștia să își recupereze și să își întrețină capacitatea de muncă într-o vacanță. Ele se acordă cu ocazia plecării salariatului în concediul de odihnă.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai poate beneficia de prima de vacanță în cursul acelui an fiscal sau de bilete de odihnă. Practic, el nu se poate bucura în cursul aceluiași an și de primă de vacanță și de voucher!

Înainte de apariția Legii 94/2014, angajatorii puteau oferi aceste tichete de vacanță doar dacă în anul fiscal anterior au avut profit. Această prevedere a fost abrogată în prezent. Ele se acordă în prezent în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat, bugetele locale și în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli pentru ceilalți angajatori.

Voucherele de vacanță au valori nominale de 10,20, 30, 40 și 50 lei. Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că acestea sunt deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit în limita a șase salarii de bază minim brute pentru fiecare angajat într-un an calendaristic. Anterior acestei modificări angajatorii puteau deduce tichetele de vacanță la calculul impozitului pe venit și pe profit.

Legea 94/2014 nu mai prevede și posibilitatea pentru salariat ca  tichetele de vacanță să fie scutite de plata impozitului pe venituri, astfel încât această dispoziție nu mai este în vigoare în prezent. Salariatul va plăti din propriul buzunar impozitele aferente pentru luxul de a fi folosit magicele vouchere de vacanță!

Ce poți achiziționa cu aceste vouchere de vacanță?

Iată că bate concediul la ușă și te trezești că angajatorul îți face cadou vouchere de vacanță. Ce trebuie să știi ca să nu te arzi la buzunare?

Voucherele de vacanță sunt emise de către Autoritatea Națională pentru Turism (ANAT) și cu ele se pot achiziționa pachete turistice în unitățile turistice autorizate de ANAT. Anterior apariţiei Legii 94/2014, Ministerul Turismului era cel care stabilea care erau unitățile turistice unde se puteau utiliza tichetele de vacanță. Ele se emit doar on-line și pot fi folosite până la 31 decembrie a anului în care au fost emise.

Rețineți că voucherul este valabil dacă conține următoarele date:

– emitentul și datele sale de identificare;

– valoarea nominală;

– angajatorul și datele sale de identificare;

– numele, prenumele, codul numeric personal al angajatului care are dreptul să îl folosească;

– spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;

– interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea voucherului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor de vacanţă;

– perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanţă.

ANAT încheie contracte pentru decontarea voucherelor de vacanță cu anumite agenții turistice care sunt numite de legiuitor unități afiliate. ANAT va plăti acestor agenții turistice contravaloarea voucherelor de vacanță doar după ce s-au prestat serviciile de turism. Rețineți că orice plată se face prin intermediul societăților bancare.

Legiuitorul a stabilit că agențiile de turism pot percepe un comision de maxim 10% din valoarea pachetului de servicii oferit utilizatorilor de vouchere de vacanță. Agenția de turism nu are voie să dea rest de bani la voucherul de vacanță. Dacă salariatul-turist alege să beneficieze de servicii turistice peste valoarea voucherelor de vacanță, va suporta din propriul buzunar acest lucru!

 Ce riscă cei care încalcă prevederile Legii 94/2014?

Dacă agenția de turism acceptă să presteze servicii turistice către o altă persoană decât titularul voucherului, săvârșește o contravenție și va scoate din buzunar între 1.000 și 5.000 lei, iar dacă dă rest la voucherul de vacanță amenda este între 5.000 şi 10.000 lei.

Normele metodologice prin care se va stabili modul în care se vor distribui şi folosi aceste vouchere de vacanță, precum și care va fi conținutul minim al pachetului de servicii turistice pe care le acoperă acestea, vor fi elaborate în 30 de zile, începând din 6 iulie. Și uite așa ajungem în august și se duce și vara asta până când hotărâște legiuitorul regimul juridic al voucherelor de vacanță.

Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie!…

Tichetele de vacanță aveau propriile norme de aplicare, dar ele nu mai sunt la standardul occidental al voucherelor de vacanță, astfel încât se impun noi reguli! Până atunci, vă descurcați cum puteți, ca să vă petreceți concediul din acest an.

În reglementarea măsurilor bugetare, s-a stabilit că nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou și tichete de vacanță în 2014. Așa că bugetarii sunt fericiți posesori de vouchere de vacanță doar pe hârtie, pentru că anul acesta își vor face concediul apelând tot la bugetul propriu!