Părinții au dreptul la o zi liberă pentru a merge cu copilul la medic


kddr„Sănătatea e ca banii, niciodată nu vom avea o adevărată idee de valoarea sa până când nu o vom pierde” (Josh Billings) și „prevenirea este mai bună decât vindecarea” (proverb englezesc). Tocmai de aceea, legiuitorul român a decis să acorde o atenție deosebită sănătății copiilor noștri.

Cu titlu de știri juridice, în Monitorul Oficial nr. 496 din 2 iulie 2014 s-a publicat legea 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului. Prevederile acestei legi intră în vigoare din 6 iulie 2014.

Cine poate solicita acordarea acestei zile libere în baza legii 91/2014?

Toți părinții sau reprezentanții legali ai minorilor cu vârste între 0 și 18 ani care sunt angajați, fie la un angajator din mediul public, fie din cel privat, pot solicita acordarea unei zile libere pentru a verifica starea de sănătate a copilului.

Condiția impusă de legiuitor pentru a beneficia de această zi liberă este ca părinții sau reprezentanții legali ai copilului să fie asigurați în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Cum se poate obține această zi liberă?

Unul dintre părinți, la alegere, sau reprezentantul legal al copilului va face o cerere scrisă către angajator cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de a merge la medic cu minorul. În mod obligatoriu, la această cerere se va atașa o declarație pe proprie răspundere a părintelui/reprezentantului legal din care să rezulte că în acel an celălalt părinte/reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă și nici nu o va solicita.

Rețineți că după vizita la medic, aveți obligația de a prezenta angajatorului acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte că s-a efectuat controlul medical.

Ce obligații are angajatorul care primește cererea salariatului formulată în baza legii 91/2014?

Legea 91/2014 îl obligă pe angajator să acorde această zi liberă salariaților părinți, fără a exista însă obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente pentru acea zi.

Angajatorul are  libertatea de a efectua verificări pentru a vedea dacă, într-adevăr, celălalt părinte al copilului n-a solicitat ziua liberă pentru a merge cu copilul la medic. Dacă, în urma verificărilor, constată că ambii părinți au solicitat ziua liberă în baza legii 91/2014, atunci li se va anula posibilitatea de-a mai beneficia vreodată de acest drept.

După primirea cererii de la salariatul părinte/reprezentant legal al minorului, angajatorul îi va da curs și va acorda pentru cei care au unul sau doi copii, o zi lucrătoare liberă pe an. Dacă solicitantul are trei sau mai mulți copii, va primi două zile lucrătoare libere pe an. Acestea se pot acorda fie consecutiv, fie separat, decizia aparținând exclusiv angajatorului.

Dacă angajatorului nu îi este solicitată ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copilului de către niciunul dintre părinți/reprezentanții legali ai minorului, s-a stabilit, cu titlu de știri juridice, că aceasta nu se va reporta în anul calendaristic viitor.

Pot fi situații în care angajatorul se confruntă cu o avalanșă de cereri simultane, venite din partea angajaților pentru acordarea acestei zile libere. În cazurile în care cererile depășesc 5% din numărul total al angajaților, în scopul de a nu-i fi afectată desfășurarea normală a activității, legiuitorul îi oferă angajatorului posibilitatea de a programa, prin rotație, zilele lucrătoare rezervate.

În cazul în care angajatorul încalcă dispozițiile legii 91/2014, el săvârșește o contravenție, care va fi sancționată de către cei de la Inspecția Muncii cu o amendă de la 500 la 1.500 lei.

Pentru că ne-am obișnuit ca mai întâi să vadă lumina tiparului legea și la o distanță apreciabilă în timp să apară și modul în care ea va fi aplicată și de această dată se va întâmpla de asemenea! Legiuitorul a stabilit că, peste 30 de zile (începând din 6 iulie, dată a intrării în vigoare a legii 91/2014) se vor elabora normele metodologice de aplicare a acesteia.

Ce diferențe de regim juridic sunt între ziua lucrătoare liberă acordată în baza legii 91/2014 și zilele libere acordate în baza Codului Muncii?

Există anumite zile de sărbătoare legală (prima și a doua zi de Crăciun, Paște și de Rusalii, 1 mai, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, 1 și 2 ianuarie)  stabilite clar prin Codul Muncii, în care angajatul beneficiază de zile libere.

Există, însă, domenii de activitate în care nu poți abandona lucrul, nu poți pune lacătul pe ușă, chiar dacă este zi de odihnă. Deși legiuitorul nu enumeră în mod clar care sunt aceste domenii, practica a arătat că se lucrează la foc continuu în unitățile de producere și furnizare a energiei electrice, termice, de aprovizionare cu apă etc. În aceste cazuri, în care activitatea nu poate fi întreruptă, nu există obligația angajatorului de a le acorda salariaților acele zile libere stabilite prin lege.

Cei care lucrează într-o zi de sărbătoare legală pot solicita angajatorului acordarea în termen de 30 zile a unei zile libere. Pot exista și cazuri în care angajatorul să nu poată da curs cererii salariatului, fiind în imposibilitatea de a-i acorda o zi liberă. Legiuitorul a prevăzut că, dacă angajatorul nu poate acorda zile libere din motive justificate, are obligația de a-i acorda un spor de 100% din salariul de bază.

 Rețineți că, dacă salariatului i-a fost acordată zi liberă plătită pentru timpul lucrat într-o zi de sărbătoare legală, atunci munca în zi de sărbătoare legală nu se va compensa cu sporul de 100%. Deci, legea nu acordă ambele facilități (și liber și spor la salariu) pentru lucrul în ziua de sărbătoare.

Dacă angajatorul îi obligă pe salariați să vină la lucru și nu activează într-un domeniu în care activitatea este la foc continuu sau dacă angajații vin la lucru, dar nu li se acordă zi liberă ulterior sau un spor de 100% la salariu, angajatorii pot scoate din buzunar între 5.000 și 10.000 lei.

Pentru ziua lucrătoare liberă ce se acordă în baza legii 91/2014 angajatorul nu este obligat să plătească și nici să îi ofere alte facilități salariatului. Încălcarea acestor dispoziții legale de către angajator va fi sancționată.

De la intrarea în vigoare a legii 91/2014, consider că se impune modificarea contractului colectiv de muncă, respectiv a regulamentului intern, urmând a se insera și obligația acordării acestei zile lucrătoare libere pentru salariații părinți.

Încă o zi liberă!

Folosiți cum se cuvine această zi liberă acordată de legiuitor și asigurați-vă liniștea, sănătatea copilului dumneavoastră fiind mai presus de orice!