Mai multe tipuri de concedii vor fi considerate vechime în muncă


concediu

Legea nr. 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie 2015
Legea de modificare prespune că la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele următoare se consideră perioade de activitate prestată:

  • perioadele de incapacitate temporară de muncă
  • perioadele aferente concediului de maternitate
  • perioada de concediu de risc maternal
  • perioada de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav

Perioadele respective nu vor afecta numarul de zile de concediu de odihnă la care au dreptul salariaţii în fiecare an.

Codul muncii se va modifica şi în ceea ce priveşte acordarea zilelor de concediu de odihnă pentru persoanele care au concediu medical pe o durată de un an calendaristic. În acest caz, angajatorul va fi obligat să acorde concediu de odihnă intr-o perioadă de 18 ani, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical.

De asemenea, pentru salariaţii care, în mod justificat, nu au putut să ia concediul de odihnă la care avea dreptul într-un an, angajatorul va avea obligaţia de a acorda zilele de concediu de odihnă neefectuate în 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Absenţele nemotivate şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Nu se scade din vechimea în muncă perioada în care se ia concediu fără plată pentru formare profesională.