Lucrezi cu zilieri? Ce faci în cazul unui accident de muncă în care aceștia au fost implicați?


tools and construction materials
Tot mai multe persoane apelează la forța de muncă a zilierilor, fapt ce a generat și implicarea acestora în accidente de muncă. Pentru a avea o evidență clară a celor care își oferă forța de muncă ca zilieri și pentru a stabili ce este de făcut în cazul unui accident de muncă în care sunt implicați aceștia, legiuitorul a decis anumite modificări legislative în acest domeniu.

În acest sens, în Monitorul Oficial 386 din 3 iunie 2015 a fost publicat Ordinul MMFPSPV 831/600/2015 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Registru de evidență a zilierilor

Cei care apelează la forța de muncă a zilierilor au obligația de a deține și de a completa acest registru care este un document oficial cu regim special de evidență a zilierilor. Registrul se tipărește și se înseriază la Imprimeria Națională și se distribuie, contra cost, de ITM de la sediul beneficiarului și/sau de la locul unde se află sucursala, punctul de lucru, la cererea celor interesați.

Beneficiarul de lucrări ține acest registru în care înregistrează în ordine cronologică toți zilierii cu care are raporturi de muncă. Acesta are obligația de a transmite către ITM o copie a registrului cu înregistrările din luna precedentă, certificată conform cu originalul. Știrile juridice arată că registrul se completează cu cerneală sau pastă albastră și orice modificare a datelor înscrise se face prin tăierea cu o linie orizontală cu cerneală sau pastă roșie și prin trecerea datelor corecte tot cu roșu, lăsându-se vizibilă înscrierea anterioară. Beneficiarul va semna și va aplica ștampila peste aceste modificări.

Dacă beneficiarul decide să lucreze cu zilieri minori cu vârsta între 15 și 16 ani are obligația de a încheia anterior începerii activității un acord cu părinții sau reprezentanții legali ai acestora, acord prin care aceștia semnează că sunt de acord ca minorii să presteze activități necalificate cu caracter ocazional.

Zilierii sunt plătiți la finalul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în registru de către zilier și beneficiar. Pot fi cazuri în care zilierul să fie plătit la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, dacă și-a exprimat acordul scris în acest sens. Rețineți că acest acord privind data plății se exprimă în prima zi în care zilierul începe lucrul la beneficiar.

Dacă părțile s-au înțeles ca plata remunerației să se facă prin virament bancar, beneficiarul are obligația de a nota în registru numărul ordinului de plată și al borderoului transmis către bancă, iar zilierul are dreptul să refuze semnarea registrului dacă această mențiune nu este înscrisă în document. Inspectorii ITM pot cere beneficiarului să facă dovada remunerației către zilier cu acte justificative înregistrate în contabilitate.

Noutățile legislative precizează că venitul realizat de zilieri este asimilat salariului. Beneficiarul este cel care calculează și reține impozitul datorat la data fiecărei plăți a remunerației brute zilnice sau la data plății la sfârșit de săptămână sau la finalul perioadei de desfășurare a activității.

Accidentele de muncă în care sunt implicați zilierii

Din păcate, viața a dovedit că acest tip de evenimente sunt din ce în ce mai dese, drept pentru care este important ca beneficiarul lucrării să știe ce are de făcut în astfel de situații neplăcute. În primul rând, beneficiarul va fi informat de îndată de către conducătorul locului de muncă sau de altă persoană care are cunoștință despre producerea acestuia. Beneficiarul la rândul lui, va comunica acest aspect către ITM pe raza căruia a avut loc accidentul și organelor de urmărire penală, după caz.

Unitatea sanitară care acordă asistența medicală de urgență se va pronunța în scris cu privire la diagnosticul provizoriu în termen de 3 zile de la solicitarea organelor care cercetează evenimentul. În caz de deces al persoanei accidentate, ITM va solicita în scris unității medico-legale un raport preliminar din care să reiasă dacă decesul a fost sau nu urmarea unei vătămări violente și trebuie să îl primească în 7 zile de la data decesului.

Dacă accidentul este urmat de invaliditate, unitatea de expertiză medico-legală și recuperare a capacității de muncă care a emis decizia de încadrare într-un grad de invaliditate,  va trimite o copie de pe decizie la ITM pe raza căruia s-a produs accidentul.

ITM pe raza căruia s-a produs accidentul are obligația de a cerceta respectivul eveniment. Beneficiarul nu are voie să modifice locul accidentului până nu are acordul organelor care efectuează cercetarea, cu excepția cazului în care menținerea stării ar genera producerea altor accidente, ar pune în pericol viața zilierilor sau altor persoane.

Dacă se impune modificarea locului accidentului, există obligația să se facă schițe sau poze ale locului producerii, să se ridice probe care vor fi predate organelor competente. În acest caz, beneficiarul care modifică starea de fapt rezultată din producerea evenimentului va consemna într-un proces-verbal toate schimbările aduse. Dacă este necesar să se preleveze și să se analizeze probe, cheltuielile vor fi suportate de beneficiarul la care a avut loc evenimentul.

Regula este că cercetarea se va încheia în maximum 15 zile de la data comunicării producerii sale. Cu ocazia cercetărilor, se va încheia un proces-verbal în mai multe exemplare pentru ITM, beneficiar, organul de urmărire penală, familia victimei, de la caz la caz.

Dacă beneficiarul la care are loc accidentul de muncă are sediul în alt județ decât cel pe raza căruia s-a produs accidentul,  va trimite un exemplar de pe procesul-verbal la ITM pe raza căruia are sediul.

Beneficiarul are obligația de a înregistra accidentul suferit de zilier în registrul unic de evidență a zilierilor accidentați în baza procesului-verbal de cercetare. În același registru va înregistra și accidentele suferite de zilieri care au antrenat incapacitate de muncă de până la 3 zile. Dacă accidentul de muncă a avut loc la sediul secundar pe raza altui județ decât cel unde se află sediul beneficiarului, ele se vor înregistra la sediul social, cu excepția cazului în care sediul secundar are personalitate juridică.

Dacă beneficiarul, zilierii, victimele sau familiile acestora nu sunt de acord cu concluziile din procesul-verbal de cercetare a evenimentului, au dreptul de a sesiza în scris ITM în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii procesului-verbal. ITM va analiza solicitarea și poate dispune refacerea cercetării, completarea dosarului și/sau întocmirea unui nou proces-verbal de cercetare care îl va înlocui pe cel existent.

Modificări binevenite

 Este util ca beneficiarii care lucrează cu zilieri să știe ce au de făcut în cazul producerii unui accident de muncă pentru a evita viitoarele neplăceri. Este bine să nu ajungă să pună în practică aceste prevederi, dar nu se știe niciodată!