Angajatorii primesc lunar bani de la stat dacă angajează absolvenți de învățământ superior


grdDupă ce ai terminat facultatea privești încrezător spre viitor, având în buzunar diploma de absolvire și o grămadă de vise privind locul de muncă dorit. Primul zid de care se lovesc proaspeții absolvenți în căutarea unui job este experiența cerută de angajatorul pe care nu-l interesează câte diplome ai adunat, ci dacă ai experiență în domeniul respectiv și ce știi să faci, în mod concret. Pentru că niciun angajator nu-ţi oferă șansa de a căpăta experiență după ce ai ieșit de pe băncile școlii, legiuitorul s-a gândit să-l stimuleze financiar pe angajator să lucreze cu absolvenți. Așa s-a născut programul legislativ prevăzut de legea 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, ale cărei norme metodologice de aplicare au văzut lumina tiparului în “Monitorul Oficial” nr. 449 din 19 iunie 2014.

Ce face un angajator care intenționează să ofere o șansă tinerilor absolvenți?

Potrivit portalului juridic, angajatorii au obligația de a comunica agențiilor de ocupare a forței de muncă de la locul unde își au sediul lista cu locurile vacante care pot fi ocupate de către absolvenții de învățământ superior ce au o diplomă de licență sau echivalentă a acesteia. Acestea publică pe propriul site locurile de muncă vacante și angajatorii care le-au comunicat. Dacă cei care aplică pentru aceste posturi corespund cerințelor solicitate de angajator se va încheia un contract de muncă cu acel stagiar și unul de stagiu, care va fi anexă la cel de muncă. Contractul de stagiu se încheie pe 6 luni, obligatoriu în formă scrisă și în limba română și reprezintă perioada de timp între data angajării și cea a finalizării stagiului, care se încheie prin eliberarea unui certificat sau adeverință, semnate de angajator. Pe perioada stagiului toți absolvenții beneficiază de salarizare pentru munca prestată 8 ore/zi, respectiv 40 ore/săptămână. Angajatorul organizează un plan de stagiu pentru tinerii absolvenți și le desemnează un mentor, care este unul dintre angajații firmei respective. Mentorul trebuie să aibă experiență profesională de cel puțin 2 ani în domeniul în care se realizează stagiul, să nu aibă cazier judiciar și să fie apt fizic și psihic. Un mentor poate coordona simultan maximum 3 stagiari, iar activitatea se desfășoară în cadrul programului normal de lucru. Contractul de stagiu poate înceta de drept, prin acordul părților sau prin voința unilaterală a uneia dintre ele. Dacă contractul de stagiu încetează din cauze neimputabile stagiarului, acesta va putea să continue stagiul, dacă în termen de 60 de zile se încadrează la alt angajator și încheie alt contract de stagiu, pentru perioada rămasă neefectuată.

Cum este finanțat stagiul?

Legea dă posibilitatea angajatorului să obțină finanțarea din alte surse, pentru a plăti stagiul tinerilor absolvenți. El poate obține finanțare din sponsorizări ale persoanelor fizice și/sau juridice, sens în care încheie un contract de sponsorizare pe care-l anexează la contractul de stagiu. O altă sursă de finanțare pot fi fondurile structurale europene, donațiile, bugetul asigurărilor de șomaj. Potrivit portalului juridic, angajatorul care oferă șansa efectuării stagiului poate să obțină lunar, la cerere, pe toată durata derulării contractului de stagiu, o sumă de 1,5 ori mai mare decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării forței de muncă în vigoare. În 2014 valoarea ISR este de 500 lei. Pentru fiecare absolvent al unei unități de învățământ superior angajatorul primește 750 lei în fiecare lună, de la stat. Suma este deductibilă din contribuția pe care angajatorul o virează lunar în contul asigurărilor pentru șomaj. Angajatorii nu pot primi dublă finanțare pentru aceeași persoană. Finanțarea nu se acordă pe perioada în care raporturile de muncă sunt suspendate. Rețineți că, dacă după încetarea contractului de stagiu, contractul de muncă al unui stagiar încetează din inițiativa angajatorului, atunci acel angajator nu mai poate beneficia pentru același post de o altă măsură de stimulare a ocupării forței de muncă.

Ce trebuie să facă angajatorul pentru a primi finanțare de la stat?

Pentru a primi sumele din bugetul asigurărilor de șomaj, angajatorul are obligația de a încheia cu agenția de ocupare a forței de muncă o convenție în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de stagiu. Dacă angajatorul nu respectă termenul de 30 de zile, nu mai beneficiază de sumele alocate din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru acel contract de stagiu. Rețineți că această convenție se încheie pentru fiecare contract de stagiu pentru care angajatorul solicită sumele de la bugetul asigurărilor de șomaj. Pentru a încheia convenția, angajatorul trebuie să depună copii după actul de identitate al stagiarului, contractul de muncă și cel de stagiu. Conform programului legislativ, sumele pentru finanțarea stagiului se acordă lunar, proporțional cu timpul efectiv lucrat de stagiar. Angajatorul are obligația de a declara pe propria răspundere că anterior încheierii contractului de stagiu nu a avut cu acea persoană încheiate alte contracte de stagiu pentru aceeași specializare absolvită. Această declarație a angajatorului va fi inserată ca un articol distinct în  convenție. Potrivit programului legislativ, pentru  a beneficia de sumele de la bugetul asigurărilor de șomaj, angajatorul va depune lunar un tabel nominal cu cei care efectuează stagiul, fișa de evidență zilnică a salariaților stagiari pentru luna respectivă. Dacă nu depun aceste documente sau depășesc termenul de depunere (adică data pentru depunerea declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența persoanelor asigurate) sau le completează cu date eronate, atunci suma lunară nu se va mai acorda. Dacă contractul de muncă încetează la inițiativa angajatorului anterior finalizării stagiului, atunci angajatorul este obligat să restituie ANOFM sumele încasate de la bugetul asigurărilor de șomaj pentru acel stagiar, plus dobânda de referință BNR în vigoare la data încetării contractului de muncă.

Vor fi interesați angajatorii români să dea o mână de ajutor tinerilor absolvenți?

Dacă, fără ajutor de la stat, angajatorii români păreau deciși să nu angajeze tineri absolvenți, de acum încolo poate vor fi mai deschiși în acest sens. Până la urmă, oricâte cunoștințe ai acumula în facultate, experiența nu se învață decât pe propria piele, iar școala vieții nu o poți însuşi din manualele școlare! „A strâns diplome-ntr-o viață/ De-a acoperit pereții/Dar n-a prins un loc în față/Că n-avea și… școala vieții!” (Gavril Moisa)