Ordonanţa nr. 14/2018 – pentru modificarea şi completarea O. U.G. nr. 64/2007 privind datoria publică


GUVERNUL ROMÂNIEI

ORDONANŢĂ
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. I.7 din Legea nr. 183/2018 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.

Articol unic.Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 439 din 28 iunie 2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, după litera k) se introduc două noi litere, literele l) şi m), cu următorul cuprins:

l) clauză de compensare cu exigibilitate imediată – clauză cuprinsă într-un contract de garanţie financiară sau într-un alt contract care conţine şi clauze referitoare la garanţia financiară ori colateral sau, în absenţa unei asemenea clauze, orice dispoziţie legală în conformitate cu care, la producerea unui eveniment de executare a garanţiei, ca efect al regularizării sau compensării, luate împreună sau separat, prevede următoarele:

1. obligaţiile părţilor devin imediat exigibile şi sunt exprimate printr-o obligaţie de plată a unei sume reprezentând valoarea obligaţiilor părţilor, calculată la acel moment, sau obligaţiile se sting şi sunt înlocuite prin obligaţia de a plăti suma în cauză; şi/sau
2. sunt stabilite datoriile reciproce ale părţilor în temeiul acestor obligaţii, inclusiv atunci când furnizorul garanţiei financiare – colateralului este altul decât furnizorul/debitorul principal al garanţiei, urmând ca partea care datorează suma cea mai mare să plătească celeilalte părţi suma netă egală cu diferenţa acestor datorii, în conformitate cu legislaţia în domeniu şi cu normele metodologice emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă;

m) colateral – garanţie financiară pe care Ministerul Finanţelor Publice o poate plăti sau primi în cadrul operaţiunilor cu instrumente financiare derivate, aşa cum este definită la art. 2 alin. (1) lit. k) din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garanţie financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2004, cu modificările şi completările ulterioare.”

2. La articolul 3, alineatele (3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(3) În cazul operaţiunilor de administrare a riscurilor aferente obligaţiilor de natura datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să realizeze, în numele statului, tranzacţii cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală. În acest scop, Ministerul Finanţelor Publice poate încheia contracte de compensare şi/sau de compensare cu clauza de exigibilitate imediată cu instituţii financiare şi/sau cu entităţi înfiinţate în acest scop de către instituţiile financiare.
. . . . . . . . . .
(5) Veniturile, respectiv cheltuielile rezultate în urma efectuării operaţiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale, inclusiv operaţiunile de administrare a pasivelor şi operaţiunile cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală în numele statului, reprezintă venituri, respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.”

3. La articolul 3, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu următorul cuprins:

(51) Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să depună şi să primească colateral în cazul tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală în numele statului.”

4. La articolul 5, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (21) – (24) cu următorul cuprins:

(21) Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol, în situaţii excepţionale, Ministerul Finanţelor Publice poate utiliza sume din veniturile din privatizare pentru efectuarea plăţilor de dobânzi, comisioane şi alte costuri aferente datoriei publice guvernamentale.
(22) Se autorizează Ministerul Finanţelor Publice să majoreze cu sumele din venituri din privatizare veniturile bugetului de stat la o poziţie distinctă în cadrul capitolului 40.00 «Încasări din rambursarea împrumuturilor acordate», precum şi cheltuielile bugetului de stat şi cheltuielile prevăzute în bugetul aprobat Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale la capitolul 55.01 «Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi».
(23) Veniturile din privatizare se reîntregesc cu sumele utilizate potrivit prezentului articol din bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale de la o poziţie distinctă de cheltuieli din cadrul titlului 81 «Rambursări de credite».
(24) Cu sumele rămase neutilizate, determinate ca diferenţă între creditele bugetare majorate potrivit alin. (2) şi plăţile efectuate din acestea, se reconstituie veniturile din privatizare.”

PRIM – MINISTRU
VASILICA – VIORICA DĂNCILĂ

Contrasemnează:
Ministrul finanţelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici

Bucureşti, 29 august 2018.
Nr. 14.