Ordin nr. 28/2017- acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare cu energie termică


AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
ORDIN
privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică

ANEXĂ

Având în vedere prevederile art. 13 alin. (1) şi (4) şi ale art. 38 alin. (1) lit. b) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cu modificările ulterioare, şi ale art. II alin. (2) şi art. V din Legea nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a) şi ale art. 9 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

Art. 1. – Se aprobă Regulamentul pentru acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. – Operatorii economici care solicită acordarea, modificarea, suspendarea sau retragerea, după caz, a unei licenţe în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 3. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Niculae Havrileţ

Bucureşti, 5 aprilie 2017.
Nr. 28.

ANEXĂ
REGULAMENT
pentru acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică

CAPITOLUL I Dispoziţii generale
CAPITOLUL II Condiţii generale privind acordarea licenţelor
CAPITOLUL III Procedura de solicitare şi acordare a licenţelor
CAPITOLUL IV Modificarea licenţei şi a condiţiilor asociate acesteia
CAPITOLUL V Procedura de suspendare şi retragere a licenţelor
CAPITOLUL VI Dispoziţii tranzitorii şi finale
ANEXE
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1. – (1) ANRE, în calitate de autoritate competentă, acordă, modifică, suspendă, retrage, conform prevederilor prezentului regulament, licenţele prin care se acordă permisiunea de a desfăşura activităţi specifice serviciului public de alimentare cu energie termică, într-o unitate administrativ – teritorială.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru producerea energiei termice în cogenerare ANRE acordă licenţe potrivit prevederilor Regulamentului pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 12/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. – Prezentul regulament se aplică operatorilor economici cărora li se acordă, modifică, suspendă sau li se retrag licenţe pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 5 alin. (1).

Art. 3. – Prezentul regulament stabileşte, în domeniul serviciului public de alimentare cu energie termică:

a) condiţiile privind acordarea licenţelor, precum şi condiţiile – cadru asociate acestora;
b) procedura de solicitare şi acordare a licenţelor;
c) condiţiile în care se modifică licenţele acordate şi condiţiile asociate acestora;
d) procedura de suspendare şi de retragere a licenţelor.

Art. 4. – În sensul prevederilor prezentului regulament abrevierile, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
b) ANRSC – Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice;
c) SACET – sistem de alimentare centralizată cu energie termică;
d) condiţii asociate licenţei – anexă la licenţă şi parte integrantă din aceasta, prin care se stabilesc drepturile, obligaţiile, restricţiile, sancţiunile, precum şi unităţile administrativ – teritoriale unde titularul de licenţă are permisiunea de a presta/furniza un serviciu de utilităţi publice ori una sau mai multe activităţi specifice acestuia;
e) titular de licenţă – persoană juridică deţinătoare a unei licenţe eliberate de autoritatea competentă.

CAPITOLUL II
Condiţii generale privind acordarea licenţelor

Art. 5. – (1) Activităţile specifice serviciului public de alimentare cu energie termică, pentru care ANRE acordă licenţe, în condiţiile prezentului regulament, sunt producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice.
(2) Pentru realizarea tuturor activităţilor cuprinse în serviciul public de alimentare cu energie termică în cadrul unui SACET cu un singur producător de energie termică se acordă o singură licenţă.
(3) În cazul în care în cadrul unui SACET există mai mulţi producători de energie termică, ANRE acordă licenţe distincte fiecăruia dintre aceştia, pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei termice pe care le deţin.

Art. 6. – (1) Persoanele juridice înregistrate în alte state pot să solicite ANRE acordarea de licenţe în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
(2) Persoanele juridice din alte state, care solicită o licenţă, au obligaţia să înfiinţeze în România un sediu secundar şi să-l menţină pe toată durata de valabilitate a licenţei.
(3) Desfiinţarea sediului secundar din România, în perioada de valabilitate a licenţei, constituie temei pentru retragerea licenţei.

Art. 7. – Licenţele se acordă următoarelor categorii de solicitanţi:

a) autorităţilor administraţiei publice locale sau unei structuri proprii a acestora cu personalitate juridică;
b) asociaţiilor de dezvoltare comunitară;
c) societăţilor înfiinţate de autorităţile administraţiei publice locale sau de asociaţiile de dezvoltare comunitară, cu capital social al unităţilor administrativ – teritoriale;
d) societăţilor cu capital social privat sau mixt.

Art. 8. – (1) Persoanele juridice care au câştigat o licitaţie de delegare a gestiunii serviciului/activităţilor, precum şi cele care beneficiază de delegare directă au obligaţia să solicite de la ANRE acordarea unei licenţe pentru furnizarea/prestarea serviciului/activităţilor, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a contractului de delegare a gestiunii serviciului/activităţilor.
(2) Persoanele juridice titulare de licenţă, care au câştigat o licitaţie de delegare a gestiunii serviciului/activităţilor, precum şi cele care beneficiază de delegare directă, în alte unităţi administrativ – teritoriale decât cele înscrise în licenţă, au obligaţia să solicite de la ANRE, în termen de maximum 30 de zile de la semnarea contractului de delegare a gestiunii serviciului/activităţilor, modificarea corespunzătoare a condiţiilor asociate licenţei, în sensul acordării permisiunii de operare în respectivele unităţi administrativ – teritoriale.

Art. 9. – (1) Durata de valabilitate a licenţei pentru activităţi specifice serviciului public de alimentare cu energie termică este de maximum 25 de ani.
(2) Durata de valabilitate a licenţei prevăzute la alin. (1) nu va depăşi durata de valabilitate a contractului de delegare a gestiunii serviciului/activităţilor.

Art. 10. – (1) La expirarea valabilităţii licenţei, titularul va solicita acordarea unei noi licenţe.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în cazul în care se prelungeşte durata de valabilitate a contractului de delegare a gestiunii serviciului/activităţilor, licenţa se modifică în sensul extinderii duratei de valabilitate a acesteia, în condiţiile prezentului regulament.
(3) În cazul în care titularul unei licenţe intenţionează să solicite o nouă licenţă în vederea continuării activităţii, cererea şi documentaţia întocmită în conformitate cu prevederile prezentului regulament se vor depune la ANRE cu cel puţin 60 de zile înainte de data expirării termenului de valabilitate al licenţei acordate, dar nu mai mult de 120 de zile înainte de această dată.

Art. 11. – ANRE nu acordă licenţe dacă solicitantul se află în una dintre următoarele situaţii:

a) se află în procedura falimentului sau în procedura de lichidare;
b) furnizează informaţii neconforme cu realitatea în documentele prezentate pentru acordarea licenţei;
c) nu îndeplineşte cerinţele minimale de capabilitate tehnică, organizatorică şi financiară prevăzute în prezentul regulament;
d) nu deţine în termen de valabilitate avize, acorduri, autorizaţii specifice pentru serviciile/activităţile furnizate/prestate, conform prevederilor legale;
e) serviciile/activităţile pentru care se solicită licenţa nu se regăsesc în obiectul său de activitate.

CAPITOLUL III
Procedura de solicitare şi acordare a licenţelor

SECŢIUNEA 1 Solicitarea licenţelor
SECŢIUNEA a 2 – a Soluţionarea cererii cu privire la acordarea/modificarea licenţei
SECŢIUNEA 1
Solicitarea licenţelor

Art. 12. – (1) Pentru obţinerea unei licenţe, solicitantul depune la ANRE o cerere care conţine datele şi informaţiile din modelul prevăzut în anexa nr. 1, însoţită de documentele necesare acordării licenţei conform prezentului regulament.
(2) Solicitantul are obligaţia să furnizeze ANRE în cuprinsul cererii de acordare a licenţei datele complete de contact ale acestuia, respectiv adresa sediului social, numărul de telefon şi de fax ale solicitantului, precum şi ale reprezentantului legal al acestuia.
(3) Cererea şi documentele prevăzute la alin. (1), precum şi corespondenţa purtată între solicitant şi ANRE se redactează în limba română.
(4) Solicitantul transmite ANRE documentele prevăzute la alin. (1) pe suport hârtie şi, dacă este necesar, pe suport electronic, la solicitarea ANRE.
(5) Documentele care însoţesc cererea de acordare a licenţei sunt semnate, pe fiecare pagină, de reprezentantul legal al solicitantului sau de o persoană împuternicită de acesta.
(6) La înregistrarea unei cereri privind acordarea sau modificarea unei licenţe, solicitantul face dovada că a achitat, în avans, tariful de analiză, conform prevederilor legale.
(7) Tariful de analiză:

a) se deduce din tariful de acordare sau de modificare a licenţei, care se percepe în legătură cu soluţionarea favorabilă a cererii respective;
b) nu se restituie solicitantului în cazul în care ANRE refuză acordarea sau modificarea licenţei sau clasează cererea.

(8) În situaţia în care se constată că suma aferentă tarifului de analiză nu a fost efectiv virată în contul ANRE, solicitarea primită se înregistrează cu caracter de corespondenţă şi nu se cuprinde în planul de lucru.
(9) Solicitarea se clasează dacă în termen de 10 zile de la data înregistrării nu s-a făcut dovada plăţii, notificând solicitantul cu privire la clasarea cererii şi la posibilitatea de a solicita restituirea documentaţiei anexate cererii.

Art. 13. – (1) La cererea de acordare a licenţei, persoana juridică română care solicită licenţa pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică ori una sau mai multe activităţi specifice acestuia anexează:

a) certificatul constatator, în original sau în copie, emis de oficiul registrului comerţului, cu informaţii complete, care să reflecte situaţia la zi a solicitantului şi din care să rezulte că acesta are obiectul de activitate corespunzător serviciului/activităţii de utilităţi publice pentru care se solicită licenţa;
b) extrase, în copie, din ultima situaţie financiară depusă conform legii de solicitant la organele fiscale competente, anterior înregistrării la ANRE a cererii de acordare a licenţei, cuprinzând prima pagină din aceste situaţii financiare, cu dovada înregistrării la organele fiscale, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, cu excepţia solicitantului titular al altor licenţe aflat deja în evidenţa ANRE; în cazul solicitantului care depune cererea de acordare a unei licenţe pe parcursul anului în care a fost înfiinţat, se va anexa copia ultimei balanţe lunare de verificare;
c) tabelul prevăzut în anexa nr. 2, din care să rezulte deţinerea în proprietate sau în folosinţă a dotărilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor pentru care a solicitat acordarea licenţei;
d) organigrama operatorului economic solicitant, valabilă la data solicitării licenţei, indicând structurile organizatorice responsabile cu desfăşurarea activităţilor pentru care a fost solicitată licenţa;
e) lista personalului specializat, calificat şi autorizat de care dispune pentru desfăşurarea activităţilor pentru care a solicitat licenţa;
f) planul de investiţii elaborat pentru o perioadă de minimum 3 ani, din care să rezulte obiectivele propuse, costurile estimate, sursele de finanţare şi termenele de realizare a investiţiilor;
g) copie de pe hotărârea de dare în administrare a serviciului sau a unor activităţi ale acestuia, adoptată de consiliile locale ale comunelor, municipiilor, oraşelor, sectoarelor municipiului Bucureşti, de consiliile judeţene sau de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, în care să fie precizată activitatea pentru care se solicită licenţa, în cazul gestiunii directe;
h) copii de pe contractele de delegare a gestiunii serviciului încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale, precum şi copii ale caietelor de sarcini aferente, în cazul gestiunii delegate;
i) lista cu componentele infrastructurii tehnico – edilitare aparţinând domeniului public sau privat al unităţii administrativ – teritoriale sau altor persoane, deţinute de solicitant în proprietate sau în folosinţă, care va cuprinde principalele caracteristici tehnice ale instalaţiilor şi echipamentelor componente ale sistemului, precum şi schemele tehnologice ale sistemului exploatat, pe care să fie menţionate punctele de delimitare la interfaţa cu alţi operatori, după caz;
j) în cazul activităţii de producere a energiei termice, lista capacităţilor de producere a energiei termice deţinute de solicitant în proprietate sau folosinţă, care va cuprinde principalele caracteristici tehnice ale acestora;
k) pentru fiecare unitate administrativ – teritorială în care a solicitat acordarea licenţei:

(i) gradul de contorizare la nivel de branşament;
(ii) copie de pe autorizaţia/autorizaţiile de gospodărire a apelor, în termen de valabilitate;
(iii) copie de pe autorizaţia/autorizaţiile de mediu, în termen de valabilitate, pentru prestarea serviciilor/ furnizarea activităţilor pentru care se solicită licenţa.

(2) Solicitanţii unei licenţe exclusive pentru activitatea de producere de energie termică anexează doar documentele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d), e) şi k) pct. (ii) şi (iii).
(3) Persoanele juridice înregistrate în alte state, care solicită licenţa pentru a desfăşura în România serviciul public de alimentare cu energie termică ori una sau mai multe activităţi specifice acestuia, anexează, în locul documentelor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), copie de pe certificatul de înmatriculare emis de autoritatea din ţara de origine şi copie a ultimelor situaţii financiare depuse la organul fiscal din ţara de origine, precum şi dovada înfiinţării unui sediu secundar în România, având un obiect de activitate corespunzător serviciilor/activităţilor pentru care se solicită licenţa.
(4) Solicitantul licenţei poate prezenta avizele/acordurile/ autorizaţiile prevăzute la alin. (1) lit. k) sau, după caz, solicitările făcute pentru obţinerea acestora.

Art. 14. – În vederea acordării unei licenţe pentru producerea de energie termică în capacităţi de producere care au în componenţă instalaţii de producere, stocare şi respectiv utilizare a biogazului/biometanului, respectiv modificarea unei licenţe existente în vederea includerii în condiţiile specifice asociate acesteia a unei capacităţi energetice de acest fel, pe lângă celelalte documente prevăzute, după caz, în prezentul regulament, solicitantul depune la ANRE, anexate cererii de acordare/modificare a licenţei:

a) autorizaţia care permite exploatarea instalaţiilor de producere, stocare şi respectiv utilizare a biogazului/ biometanului, în condiţiile reglementărilor ANRE aplicabile în domeniul gazelor naturale; pentru exploatarea instalaţiilor de producere, stocare şi respectiv utilizare a biogazului, în vederea funcţionării în condiţii de siguranţă a acestor instalaţii, solicitantul licenţei poate opta pentru încheierea unui contract cu un operator economic deţinător al autorizaţiei specifice pentru acest tip de obiective, acordate de ANRE în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul gazelor naturale şi a condiţiilor – cadru de valabilitate aferente autorizaţiilor, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 98/2015, cu modificările şi completările ulterioare, situaţie în care contractul se transmite, în copie, anexat cererii de acordare/modificare a licenţei;
b) procesul – verbal de recepţie a punerii în funcţiune a instalaţiei de producere, stocare şi respectiv utilizare a biogazului/biometanului, în copie.

Art. 15. – (1) ANRE poate solicita precizări, completări sau prezentarea integrală a unuia ori a mai multor documente, precum şi documentele în format electronic.
(2) În cazuri bine justificate ANRE analizează caracterul complet al documentaţiei transmise de solicitant în raport cu documente care sunt similare prin conţinut sau efecte celor prevăzute de prezentul regulament.

SECŢIUNEA a 2 – a
Soluţionarea cererii cu privire la acordarea/modificarea licenţei

Art. 16. – (1) ANRE analizează documentele depuse de solicitant, în vederea acordării/modificării licenţei, şi, dacă este necesar, transmite solicitantului, în termen de 30 de zile de la înregistrarea documentaţiei, o adresă prin care i se aduce la cunoştinţă obligaţia de a face completări, corecturi sau clarificări, cu referire la cererea şi documentele depuse.
(2) Solicitantul este obligat să transmită informaţiile cerute de ANRE în termen de maximum 90 de zile de la primirea cererii de completare a documentaţiei.
(3) În cazul în care solicitantul nu răspunde în termenul prevăzut la alin. (2) sau în cazul în care în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii documentaţia transmisă nu este completă, aceasta se clasează automat, ANRE notificând în acest sens solicitantul.

Art. 17. – În procesul de analiză a documentaţiei, în funcţie de calitatea şi complexitatea informaţiilor prezentate de solicitant, ANRE are dreptul:

a) să convoace, la sediul ANRE, reprezentanţii legali ai solicitantului, pentru a clarifica aspecte referitoare la documentele depuse;
b) să verifice, la faţa locului, situaţia/documentele existente, la solicitarea direcţiei generale de specialitate; constatările rezultate din aceste verificări se înscriu într-un proces – verbal care se încheie între ANRE şi reprezentantul legal al solicitantului;
c) să solicite orice alte documente a căror obligaţie de prezentare rezultă din actele normative ulterioare prezentului regulament sau a căror verificare este necesară în vederea clarificării informaţiilor cuprinse în documentaţia depusă de solicitant.

Art. 18. – (1) După finalizarea procesului de analiză a documentaţiei depuse de solicitant, compartimentul de specialitate din cadrul ANRE întocmeşte un raport prin care se propune Comitetului de reglementare din cadrul ANRE modul de soluţionare a cererii solicitantului.
(2) Odată cu finalizarea raportului, ANRE comunică solicitantului tariful de acordare/modificare ce trebuie plătit de solicitant pentru soluţionarea cererii sale.
(3) Ulterior verificării privind efectuarea de către solicitant a plăţii tarifului de acordare/modificare a licenţei, ANRE programează dezbaterea raportului şi a proiectului de decizie pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Comitetului de reglementare din cadrul ANRE.
(4) Comitetul de reglementare din cadrul ANRE decide în baza raportului întocmit de compartimentul de specialitate din cadrul ANRE, în şedinţă publică, acordarea, modificarea, suspendarea, retragerea sau refuzul acordării licenţei.

Art. 19. – La acordarea sau refuzul de acordare a licenţei se iau în considerare, după caz, următoarele elemente rezultate din analizarea documentelor transmise de solicitant:

a) conformitatea solicitantului, prin raportare la prevederile art. 7 şi 11;
b) caracterul complet al documentaţiei, inclusiv în raport cu explicaţiile furnizate la solicitarea ANRE cu privire la îndeplinirea cerinţelor înscrise în prezentul regulament;
c) existenţa unui cadru tehnico – organizatoric, inclusiv asigurarea personalului calificat şi a dotărilor tehnico – materiale, care să permită solicitantului îndeplinirea condiţiilor asociate licenţei;
d) asigurarea resurselor financiare necesare activităţii pentru care s-a solicitat acordarea licenţei, evaluată pe baza documentelor prevăzute în prezentul regulament;
e) protecţia mediului şi contribuţia la reducerea emisiilor;
f) eficienţa energetică, valorificarea eficientă şi raţională a resurselor de materie primă energetică;
g) natura surselor primare, contribuţia la crearea de capacităţi energetice de producere a energiei termice din surse regenerabile.

Art. 20. – (1) ANRE emite decizia de acordare/modificare a licenţei şi licenţa în termen de 30 de zile de la data la care documentaţia anexată de solicitant cererii sale este completă şi corespunde prevederilor prezentului regulament.
(2) În cazul în care documentaţia nu corespunde cerinţelor prezentului regulament, ANRE emite decizia privind refuzul de acordare/modificare a licenţei.
(3) Licenţa emisă de ANRE este valabilă împreună cu condiţiile generale şi specifice, care sunt parte integrantă a acesteia şi care conţin, în principal:

a) date privind titularul licenţei;
b) obiectul licenţei, respectiv serviciul/activităţile pentru care se acordă licenţa;
c) delimitarea unităţilor administrativ – teritoriale în care titularul de licenţă poate desfăşura serviciul/activităţile care face/fac obiectul licenţei, respectiv are dreptul de a presta/furniza serviciul/activităţile licenţiat/licenţiate, după caz;
d) durata de valabilitate a licenţei;
e) drepturile şi obligaţiile titularului de licenţă;
f) condiţiile privind transferul, modificarea, suspendarea, retragerea licenţei;
g) prevederi cu privire la controlul realizat de către ANRE şi condiţiile în care ANRE este îndreptăţită să aplice sancţiuni titularului de licenţă.

(4) Condiţiile generale asociate licenţei sunt prevăzute în anexa nr. 3.
(5) Condiţiile specifice asociate licenţei se aprobă pentru fiecare licenţă în parte, prin decizia de acordare/modificare a licenţei.
(6) Licenţele produc efecte de la data prevăzută în decizia de aprobare.

Art. 21. – (1) În cazul acordării licenţei, ANRE comunică titularului acesteia:

a) decizia preşedintelui ANRE privind acordarea licenţei;
b) formularul licenţei, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 4;
c) condiţiile specifice asociate licenţei, care constituie parte integrantă a acesteia.

(2) În cazul refuzului de acordare a licenţei, ANRE comunică solicitantului acesteia decizia motivată privind refuzul de acordare a licenţei.

CAPITOLUL IV
Modificarea licenţei şi a condiţiilor asociate acesteia

Art. 22. – (1) La cererea titularului, ANRE poate decide modificarea licenţei în următoarele situaţii:

a) în cazul unor modificări ale statutului titularului de licenţă determinate de schimbarea formei juridice, schimbarea denumirii sau schimbarea sediului, respectiv în cazul modificării altor date de identificare ale titularului de licenţă care sunt înscrise în licenţă;
b) în cazul unor modificări ale statutului titularului de licenţă determinate de fuziunea sau divizarea titularului licenţei;
c) în vederea prelungirii valabilităţii licenţei, ca urmare a prelungirii termenului de valabilitate a unor contracte de delegare a serviciului/activităţii licenţiat/licenţiate;
d) când se impune actualizarea condiţiilor specifice asociate licenţei în vederea actualizării obiectul licenţei, a delimitării unităţilor administrativ – teritoriale în care titularul de licenţă are dreptul să desfăşoare serviciul/activităţile care face/fac obiectul licenţei, respectiv în care are dreptul de a presta/furniza serviciul licenţiat/activităţile licenţiate;
e) când se impune actualizarea condiţiilor specifice asociate licenţei în vederea actualizării capacităţilor energetice/ instalaţiilor tehnologice prevăzute în licenţă ori modificării unor caracteristici tehnice ale acestora.

(2) Pentru situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a), cererea de modificare a licenţei, întocmită conform modelului din anexa nr. 1, va fi însoţită de un certificat constatator emis de oficiul registrului comerţului, în original sau în copie.
(3) Pentru situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), cererea de modificare a licenţei, întocmită conform modelului din anexa nr. 1, va fi însoţită de copia actului adiţional la contractul de delegare a serviciului licenţiat/activităţii licenţiate şi copii ale autorizaţiilor/avizelor/atestatelor necesare prestării serviciului licenţiat/activităţii licenţiate, în termen de valabilitate.
(4) Pentru situaţia prevăzută la alin. (1) lit. d), cererea de modificare a licenţei, întocmită conform modelului din anexa nr. 1, va fi însoţită, pentru noile unităţi administrativ – teritoriale, de copia hotărârii de dare în administrare/contractul de delegare a gestiunii serviciului/activităţii şi copii ale avizelor/acordurilor/ autorizaţiilor necesare prestării serviciului/activităţii sau de pe solicitările efectuate în vederea obţinerii acestora, precum şi de orice alte documente referitoare la necesitatea modificării licenţei.
(5) Pentru situaţia prevăzută la alin. (1) lit. e), cererea de modificare a licenţei, întocmită conform modelului din anexa nr. 1, va fi însoţită de acele documente prevăzute de prezentul regulament care fac obiectul modificării în cauză, referitoare la noile capacităţi energetice/instalaţii tehnologice şi caracteristicile tehnice ale acestora, în cazul punerii în funcţiune a unora noi, ori documentele referitoare la scoaterea din funcţiune a capacităţilor/instalaţiilor existente, în cazul excluderii acestora din licenţă etc.

Art. 23. – (1) Situaţiile prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. a), d) şi e) sunt notificate ANRE de către titularii de licenţe, în termen de 30 de zile de la apariţia acestora, însoţite de cererea de modificare a licenţei.
(2) Situaţiile prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. b) sunt notificate ANRE cu cel puţin 60 de zile înainte de data la care urmează să aibă loc operaţiunea de divizare/fuziune potrivit hotărârii organelor de conducere ale titularilor de licenţe, care se transmit în copie, anexate cererii de modificare prevăzute în anexa nr. 1.
(3) În situaţia prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. c) titularul solicită ANRE modificarea licenţei, în sensul prelungirii duratei de valabilitate a acesteia, în termen de 10 zile de la data prelungirii termenului de valabilitate contractului de delegare a serviciului licenţiat/activităţii licenţiate.

Art. 24. – (1) Modificarea licenţelor se face din iniţiativa ANRE, cu respectarea egalităţii de tratament a titularilor şi în raport cu natura situaţiei care a determinat modificarea, în cazul în care survin unele schimbări ale circumstanţelor existente la data acordării/modificării licenţelor, cum ar fi modificări ale cadrului legislativ şi de reglementare incident sau în cazul în care survin evenimente care afectează substanţial activităţile licenţiate sau care conduc la imposibilitatea desfăşurării activităţii licenţiate.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), ANRE nu percepe tarif de modificare a licenţelor.

Art. 25. – (1) În toate cazurile, ANRE examinează cererea de modificare şi dispune, în cazul în care documentaţia anexată acesteia este completă, după caz:

a) acordarea unor licenţe noi;
b) modificarea licenţelor acordate.

(2) După modificarea licenţei, ANRE comunică titularului de licenţă decizia de modificare, eliberând acestuia licenţă şi, după caz, condiţii specifice asociate licenţei noi sau cu un conţinut modificat.

Art. 26. – (1) Până la modificarea licenţei ca urmare a schimbării denumirii titularului de licenţă, acesta are dreptul să îşi desfăşoare activitatea în baza licenţei existente.
(2) În situaţia prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. b), titularul de licenţă are obligaţia să asigure continuitatea serviciului/activităţilor licenţiat/licenţiate până la obţinerea licenţei de către noul operator sau modificarea licenţei acestuia, dar nu mai mult de 90 de zile de data la care are loc operaţiunea de divizare/fuziune.

CAPITOLUL V
Procedura de suspendare şi retragere a licenţelor

Art. 27. – (1) În caz de neîndeplinire de către titularul licenţei a obligaţiilor sale legale prevăzute în legislaţia primară sau în cea secundară, precum şi în caz de nerespectare a condiţiilor asociate licenţei, constatate de ANRE din oficiu ori la sesizarea unor terţi sau la notificarea de către titular, ANRE va aplica măsurile prevăzute la alin. (2) sau (3), după caz.
(2) În cazul în care neîndeplinirea sau nerespectarea obligaţiilor nu este imputabilă titularului de licenţă, ANRE dispune, după caz:

a) acordarea unui termen de conformare de maximum 6 luni titularului licenţei respective, în cazul în care situaţia creată se poate remedia, sub sancţiunea suspendării licenţei;
b) retragerea licenţei, în cazul în care situaţia creată este iremediabilă.

(3) În cazul în care neîndeplinirea sau nerespectarea obligaţiilor este imputabilă titularului de licenţă, ANRE dispune, după caz:

a) suspendarea licenţei pe o perioadă stabilită, pentru remedierea situaţiei create, dacă aceasta este remediabilă; sau
b) retragerea licenţei, dacă situaţia creată este iremediabilă.

(4) Suspendarea şi retragerea licenţei se aprobă prin decizie a preşedintelui ANRE şi produce efecte de la data stabilită de ANRE în cuprinsul acesteia. Decizia se comunică titularului şi se publică pe pagina de internet a ANRE.
(5) În cazul încetării motivelor care au condus la suspendarea licenţei, ANRE emite o decizie de încetare a suspendării, care produce efecte la data stabilită de ANRE în cuprinsul acesteia.

Art. 28. – (1) Pe lângă situaţiile prevăzute la art. 27, ANRE suspendă titularului licenţa în următoarele situaţii:

a) la cererea motivată, transmisă de titularul licenţei şi aprobată de ANRE;
b) dacă altă instituţie publică a suspendat valabilitatea unuia dintre documentele care au stat la baza acordării licenţei (autorizaţie, acord, aviz, contract, permis sau aprobare) conform prevederilor prezentului regulament;
c) dacă înfiinţarea/funcţionarea capacităţilor energetice sau a uneia ori mai multora dintre componentele acestora pune în pericol sau dăunează persoanelor fizice, proprietăţii şi/sau mediului înconjurător, situaţie constatată de o autoritate/instituţie publică sau de o instanţă de judecată;
d) pe parcursul verificărilor întreprinse de ANRE cu privire la o contestaţie având ca obiect acordarea licenţei.

(2) În cazul în care înfiinţarea/funcţionarea capacităţilor energetice se realizează cu încălcarea drepturilor de proprietate şi/sau folosinţă asupra unor bunuri imobile ale altor persoane fizice/juridice, suspendarea licenţei se realizează numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive care stabileşte încălcarea drepturilor respective.
(3) Titularul autorizaţiei şi/sau licenţei este obligat să notifice ANRE situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c), în termen de 8 zile de la apariţia acestora.

Art. 29. – (1) Pe lângă situaţiile prevăzute la art. 27, ANRE retrage titularului licenţa în următoarele cazuri:

a) la cererea motivată a titularului licenţei, aprobată de ANRE;
b) în cazul decăderii, incapacităţii sau falimentului titularului;
c) la încetarea concesiunii sau a locaţiunii capacităţilor energetice exploatate ori la vânzarea acestora de către titular;
d) în cazurile în care rezilierea/retragerea/anularea de către emitent sau expirarea valabilităţii unuia dintre actele (autorizaţie, acord, aviz, contract, permis sau aprobare) care au stat la baza acordării licenţei conform prevederilor prezentului regulament conduce la imposibilitatea desfăşurării activităţilor permise de licenţă sau a respectării condiţiilor asociate acestora;
e) încetarea valabilităţii titlului legal privind deţinerea de bunuri imobile în sau pe care se amplasează capacităţile energetice sau încetarea valabilităţii titlului legal privind deţinerea capacităţilor energetice, care conduce la imposibilitatea desfăşurării activităţii permise de licenţă, constatată prin hotărâre judecătorească definitivă;
f) în cazul prezentării unor dovezi (ordine de restricţionare sau de interzicere a activităţii, hotărâri judecătoreşti etc.) emise de o autoritate publică, ce atestă că înfiinţarea/funcţionarea capacităţilor energetice sau a uneia ori mai multora dintre componentele acestora pune în pericol sau dăunează grav persoanelor fizice, proprietăţii şi/sau mediului înconjurător;
g) ca rezultat al unei contestaţii referitoare la acordarea licenţei, care a fost soluţionată favorabil.

(2) Titularul autorizaţiei şi/sau licenţei este obligat să notifice ANRE situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) – f), în termen de 8 zile de la apariţia acestora.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a) şi d), titularul de licenţă are obligaţia să asigure continuitatea prestării/furnizării serviciului/activităţii licenţiat/licenţiate până la preluarea gestiunii serviciului/activităţii de către un nou operator, dar nu mai mult de 90 de zile.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a), titularul de licenţă trebuie să facă dovada că a înştiinţat autorităţile administraţiei publice locale, precum şi ANRE despre intenţia de încetare a prestării/furnizării serviciului licenţiat/activităţii licenţiate, cu cel puţin 6 luni înainte de data depunerii la ANRE a cererii de retragere a licenţei.
(5) În cazul în care retragerea licenţei se face din iniţiativa ANRE, aceasta se notifică operatorului cu cel puţin 90 de zile înainte, perioadă în care operatorul este obligat să presteze/furnizeze serviciul în condiţiile hotărârii de dare în administrare sau a hotărârii de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului/activităţilor.

Art. 30. – În situaţia în care un titular de licenţă prestează/furnizează serviciul licenţiat/activitatea licenţiată în mai multe unităţi administrativ – teritoriale, ANRE decide, în condiţiile prevăzute la art. 27, 28 sau 29, după caz, suspendarea/retragerea permisiunii de a presta/furniza serviciul/activitatea dintr-o unitate administrativ – teritorială.

Art. 31. – În timpul sezonului rece, operaţiunile de suspendare ori de retragere a unei licenţe sunt permise doar cu avizul favorabil al autorităţii administraţiei publice locale care are atribuţii privind asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul unităţii administrativ – teritoriale, potrivit legii.

CAPITOLUL VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 32. – (1) Licenţele acordate de ANRSC operatorilor de servicii publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, care au trecut în sfera de competenţă a ANRE, îşi păstrează valabilitatea până la expirare, cu obligaţia titularului de a respecta prevederile prezentului regulament.
(2) Orice prevederi contrare prezentului regulament, cuprinse în condiţiile asociate licenţelor prevăzute la alin (1), se abrogă/nu mai produc efecte de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Art. 33. – Licenţele nu pot fi transferate în întregime sau în parte. Orice transfer efectuat este nul de drept şi determină retragerea imediată a licenţei.

Art. 34. – Eliberarea de duplicate ale licenţei se face la cererea motivată a titularului, în situaţii considerate justificate de ANRE, după achitarea unui tarif de eliberare a duplicatului, aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE.

Art. 35. – Deciziile ANRE cu privire la acordarea, refuzul acordării, modificarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei/licenţei pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 36. – Anexele nr. 1 – 4 fac parte integrantă din prezentul regulament.