Susții examenul de absolvire în anul universitar 2014-2015? Iată modul de desfășurare!


downloadMulți studenți cred că trebuie să învețe doar pentru a promova examenul de licență sau pentru a lua o notă mare la lucrarea de dizertație în scopul de a deveni fericiții posesori ai unei diplome de absolvire. Sunt puțini cei care conștientizează că efortul depus pentru a promova examenul și pentru a deveni licențiat împreună cu bagajul de cunoștințe acumulate în anii studenției îi vor ajuta în viitoarea meserie.

Unii cred că doar simpla deținere a unei diplome de absolvent le va deschide uși la care doar visau fără să își dea seama că pe viitorul angajator îl interesează ce potențial au și ce știu să facă în mod concret fără să conteze teancul de diplome ce le certifică statutul de proaspăt  licențiați. „A strâns diplome-ntr-o viață/De-a acoperit pereții/Dar n-a prins un loc în față/Că n-avea și…școala vieții!” (Gavril Moisa)

Pentru absolvenții anului 2014-2015 legiuitorul a  elaborat modul în care se va organiza și desfășura examenul de licență și disertație. În acest sens, prin Ordinul 3179/2015 al Ministerului Educației și Cercetării Științifice s-a publicat metodologia de desfășurare a acestor examene în Monitorul Oficial 139 din 24 februarie 2015.

Noi știri juridice privind examenul de licență/ diplomă

Vor susține examenul de licență cei care au urmat învățământul universitar de lungă durată și se vor pregăti pentru examenul de absolvire cei care au ales învățământul de scurtă durată.

Având în vedere că pe lângă universitățile de stat există și o serie de facultăți particulare, legiuitorul a decis ca noi știri juridice să acorde absolvenților acestora dreptul de a susține examenul de licență/diplomă la universitățile de stat acreditate cu condiția să promoveze anterior un examen de selecție. Acest examen de selecție are loc la universitățile acreditate unde se va susține ulterior și examenul de licență/diplomă. Rețineți că examenul de selecție promovat este recunoscut în toate sesiunile ulterioare de examene de licență doar în cadrul instituției unde a fost susținut și promovat.

Regula este că o instituție de învățământ superior acreditată organizează și desfășoară examen de licență/ diplomă pentru proprii absolvenți. Pot fi cazuri în care absolvenții unei universități să susțină acest examen la o altă instituție de învățământ superior acreditată doar cu aprobarea senatelor celor două instituții.

Absolvenții care provin din universități autorizate provizoriu susțin examenul de licență/diplomă la instituțiile de învățământ superior acreditate în baza unui protocol între cele două instituții. Ei sunt înscriși la acest examen de universitatea unde au urmat studiile.

Examenele de finalizare a studiilor se pot organiza în trei sesiuni în perioadele stabilite de fiecare universitate organizatoare. Rețineți că două sesiuni trebuie să fie în anul universitar curent și una în luna februarie a anului universitar următor. Absolvenții promoțiilor anterioare se pot înscrie la examenele de finalizare a studiilor în sesiunile programate.

Câte probe are un examen de licență și care este media de promovare?

Regula este că studenții trebuie să susțină o probă de evaluare a cunoștințelor și o alta prin care prezintă și susțin lucrarea de licență. Universitățile organizatoare prevăd în propriile regulamente care probe sunt scrise, orale și dacă există și probe practice.

Studenții care obțin minim nota 5,00 la fiecare dintre cele două probe, dar media de cel puțin 6,00, vor obține mult râvnitul titlu de licențiați. Ca știri juridice, s-a decis ca media fiecărei probe să fie calculată ca medie artimetică a notelor membrilor comisiei de examen. Media se va determina cu două zecimale fără rotunjire.

Noi știri juridice privind examenul de disertație

Examenul de disertație atestă finalizarea programelor de studii universitare de master. Acest examen presupune prezentarea și susținerea lucrării de disertație. Legiuitorul a decis că media de promovare a acestui examen este cel puțin 6,00 calculată cu două zecimale fără rotunjire.

Rețineți că o universitate acreditată va organiza și va desfășura examen de disertație doar pentru proprii absolvenți din promoția curentă și din cele anterioare.

Când se eliberează diplomele absolvenților care au promovat examenele?

Ca noi știri juridice, legiuitorul a stabilit un termen de cel mult 12 luni de la data promovării pentru ca diplomele să fie eliberate absolvenților de instituția organizatoare. Fiind un termen extrem de lung și pentru a nu afecta dreptul absolvenților de a se putea angaja în acest interval, legiuitorul a stabilit că cei care au promovat examenul de finalizare a studiilor vor primi, la cerere, adeverințe de absolvire a studiilor.

Rețineți că adeverința de absolvire a studiilor conferă titularului aceleași drepturi legale ca și diploma. Există obligativitatea de a cuprinde următoarele informații: numele, prenumele și semnătura persoanelor responsabile din instituția de învățământ superior, domeniul de studii universitare, specializarea, perioada de studii, media de finalizare a studiilor, statutul de acreditare/autorizare provizorie al universității, forma de învățământ, limba de predare, locația geografică, numărul de credite și actul normativ care le stabilește.

Dacă fericiții posesori ai acestei adeverințe au ghinionul să o piardă sau să fie distrusă, atunci pentru a primi o nouă adeverință trebuie să urmeze pașii privind eliberarea duplicatelor actelor de studii. În acest sens, ei vor formula o cerere către rectorul instituției la care vor atașa o declarație scrisă autentificată la notariat în care sunt descrise împrejurările în care adeverința a fost pierdută sau distrusă, o copie legalizată a certificatului de naștere, dovada publicării în Monitorul Oficial partea a III-a a anunțului privind pierderea actului de studii,  două poze tip ¾ recente și chitanța ce atestă plata contravalorii serviciului solicitat.

Cei care nu promovează examenul de finalizare a studiilor pot primi, la cerere,  un certificat de studii universitare eliberat de universitatea absolvită care va cuprinde aceleași informații ca și cele din adeverința de absolvire fără cele privind media de finalizare a studiilor. În locul acesteia se vor insera mediile de promovare a anilor de studii.

Cât de mult cântăresc diplomele de licență la găsirea unui loc de muncă?

Pentru mulți angajatori existența acestei diplome este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a angaja un tânăr absolvent. Cel mai important este să înveți pentru tine, nu pentru diploma pe care o vei obține, pentru că atunci când mergi să te angajezi și ești supus la teste, va obține postul cel care este mai priceput și care are cunoștințe temeinice.

Practica a dovedit că rezultatele la examenul de licență și reputația universității nu sunt determinante pentru angajator, în schimb vor cântări destul de greu competențele profesionale, cunoașterea unei limbi străine și capacitatea de adaptare la mediul de lucru. Așadar, considerați că timpul alocat pentru învățătură este o investiție pentru propria persoană, nu pentru o diplomă!