Statul acordă bani familiilor defavorizate pentru a-și trimite copiii la grădiniță. În ce condiții?


tichete gradinita
Nu este o rușine să fii sărac pentru că ar trebui ca unitatea de măsură cu care sunt cântăriți oamenii să nu fie banul. Din păcate, actuala societate pune banul mai presus de om pentru că am ajuns să trăim într-o societate în care non-valorile sunt promovate mai mult decât oamenii cu adevărat prețioși. „Un om este bogat sau sărac în funcţie de ce este, nu de ce are.”Henry Ward Beecher)

Din păcate, în România de azi dacă nu ai bani societatea te marginalizează și te etichetează ca fiind sărac, drept urmare ești lipsit de anumite drepturi. Se știe că dreptul la educație este un drept de care ar trebui să beneficieze toți copiii fără să conteze câți bani au în cont sau în buzunar părinții lor. Lipsa educației pentru unii dintre acești copii, va fi plătită scump de întreaga societate peste ceva vreme.

În scopul de a acorda șansa la educație și copiilor care provin din familii defavorizate, legiuitorul român a decis să acorde un ajutor bănesc de 50 de lei lunar pentru cei ai căror copii au vârsta de a merge la grădiniță, dar nu o fac, pentru că părinții nu își permit luxul de a-i trimite. Până la urmă, „singura soluție de a îmbunătății modul de trai al săracilor este educația.” (Carol Bellamy)

Astfel, în Monitorul Oficial 54 din 25 ianuarie 2016 a fost publicată Hotărârea nr. 15/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă. Prevederile sale intră în vigoare de la data publicării.

Ce familii vor beneficia de tichetul educațional?

Legiuitorul a stabilit că pot primi acest tichet copii din familiile defavorizate fără domiciliu sau locuință (cei fără adăpost) doar pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială. Pot primi acest stimulent și copiii din familii defavorizate care nu au cetățenie română dacă sunt cetățeni UE pe perioada cât au domiciliul/reședința în România sau sunt apatrizi cu domiciliul/reședința în România.

Știrile juridice definesc noțiunea de familie care poate beneficia de acest stimulent ca fiind formată din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora care locuiesc împreună sau cele formate dintr-o persoană singură (necăsătorită, văduvă, divorțată, are soțul declarat dispărut, arestat sau în executarea unei pedepse privative de libertate sau a fost numit tutore sau i s-au dat în plasament copii) care are copii ce locuiesc cu ea și se află în grija și întreținerea acesteia. În scopul acordării tichetului vor fi considerați familie și bărbatul și femeia necăsătoriți cu copiii lor sau ai fiecăruia dintre ei care locuiesc și gospodăresc împreună.

De când se acordă stimulentul și în ce cuantum?

Noutățile legislative precizează că stimulentul educațional pentru grădiniță este utilizat exclusiv în acest scop (achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite pentru copii) neputând fi folosit pentru a achiziționa tutun și/sau băuturi alcoolice sau valorificarea acestora prin transformarea în bani. Aceste tichete sociale sunt bonuri valorice în cuantum de 50 lei/lună pentru fiecare copil înscris la grădiniță.

Vor putea primi acest stimulent dacă vârsta copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent. Potrivit legii, copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte de a împlini 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc 3 ani. Trebuie ca vârsta maximă a copilului să fie de 6 ani, împliniți la 1 septembrie a anului școlar curent și ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană. (adică cel mult 284 lei)

În plus, copilul trebuie să meargă la grădiniță fără să aibă absențe pentru a putea primi acest tichet. Excepția de la frecvența regulată la grădiniță o reprezintă absențele motivate care nu vor afecta acordarea tichetelor sociale dacă nu depășesc 50% din zilele de grădiniță. Pentru absențele medicale, părintele este obligat să prezinte certificatul medical sau scutirea medicală în vederea motivării absențelor până la data de 3 a lunii următoare.

Acest drept la stimulent se acordă începând cu luna în care beneficiarul îndeplinește condițiile de mai sus urmând a se acorda lunar pe perioada participării copilului la activitățile organizate în cadrul grădinițelor în perioada septembrie-iunie. Rețineți că cererea de participare în program poate fi făcută în 30 de zile de la înscrierea copilului la grădiniță, iar stimulentul se va acorda din prima lună în care copilul frecventează cursurile.

Valoarea nominală de pe tichetul social pentru grădiniță nu poate fi inferioară sumei de 50 lei. Acest tichet are valabilitate în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția celui emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie care poate fi utilizat până la 31 decembrie a anului următor.

Ce acte se atașează la cerere?

S-a stabilit că se va proba componența familiei cu livretul de familie. Dacă acesta nu este eliberat se va atașa în copie certificată certificatele de naștere ale copiilor aflați în întreținerea familiilor defavorizate, certificatul de căsătorie, hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau încuviințării adopției sau cea prin care soțul/soția este declarat dispărut sau arestat, precum și alte acte ce dovedesc componența familiei.

Rețineți că cererile însoțite de documentele justificative se depun de reprezentantul familiei la primăria unde aceasta își are domiciliul până la 20 decembrie a fiecărui an calendaristic. Pentru anul școlar 2015-2016 cererile se pot depune până la 30 aprilie 2016. Cererile depuse după aceste termene nu se mai iau în considerare.

Ce venituri nu se iau în calcul la stabilirea venitului net lunar?

În scopul de a vedea dacă se încadrează în baremul de 284 lei pentru a putea primi acest stimulent, se vor lua în considerare veniturile impozabile și neimpozabile inclusiv cele privind obligațiile legale de întreținere față de copii și/sau părinți pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Nu se vor lua în calcul la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie: alocația de stat pentru copii, sumele primite de persoanele cu handicap, ajutorul social, ajutorul de stat pentru activitățile agricole, bursele, sumele primite din activitatea de zilier.

Educația nu trebuie să țină cont de statutul social

Deși toți copiii ar trebui să poată merge la grădiniță, indiferent de situația financiară a familiei din care provin, viața pare să contrazică acest deziderat. Poate că prin acest ajutor simbolic din partea statului, tot mai mulți copii vor avea șansa de a merge la grădiniță, de  a prinde gustul educației pentru ca mai târziu să își dorească să o aprofundeze.

„Sărac și fericit” nu este o vorbă creată de un sărac”  (Mason Cooley), pentru că „cine a cunoscut cum e sărăcia cunoaște totul.” (Jules Michelet)