Noutăţi legislative în domeniul formării profesionale


formareRecent, am asistat la o discuţie numai bună de reprodus. Un tânăr economist, de curând ieşit pe porţile uneia dintre numeroasele fabrici de diplome universitare, a adus în atenţia grupului său de amici următoarea problemă: “Care este cel mai bun mod de investire a câtorva mii de euro – bani moşteniţi de la o rudă?”

Dacă nu ştiaţi, românii, indiferent de vârstă, se pricep la toate. Nu doar la politică şi la fotbal, cum umblă vorba. S-o spunem pe cea dreaptă: suntem meşteri mari la sfaturi… atâta vreme cât aplicarea lor implică doar banii şi riscurile altora.

Nici n-a apucat bine flăcăul să-şi isprăvească întrebarea, că părerile au început să curgă, şuvoi. “Investeşte la bursă!”, zise unul. “Nuuu, rişti să ieşi în pagubă, dacă nu eşti cunoscător şi n-ai nici fler”, spuse altul. Al treilea amic îl sfătui: “Cumpără aur de investiţii, lingouri şi monede!” Al patrulea îi zise: “Cumpără-ţi un automobil. Unele second hand-uri arată binişor.”

Tânărul spera, ce-i drept, la sfaturi mai originale. Intuia deja că era o chestiune de secunde până să primească şi prăfuitul sfat de a-şi depune banii la bancă, la o dobândă de 0,2%, minus comisioane şi impozit.

“Auzi tu, să-ţi iei maşină! Salariul de debutant nu-mi ajunge nici de motorină… Păi automobilul se poate numi investiţie doar dacă eşti taximetrist. Sau dacă te scuteşte de mari cheltuieli de timp şi de bani, ceea ce nu e cazul”, replică junele, dezamăgit.

Un prieten ce tăcuse chitic până atunci, interveni: “Cel mai bine ar fi să investeşti în tine însuţi!”

“Cuuum?”, grăiră ceilalţi, în cor. Cugetau deja la distracţii, nu la investiţii.

“Formare profesională! Îţi îmbunătăţeşti abilităţile şi cunoştinţele profesionale. Înveţi sau te perfecţionezi într-o meserie. Ceva care se cere. Meseria nu ţi-o poate fura nimeni. E fabrică de aur la purtător. O iei cu tine şi pe Lună!”, completă amicul.

 

Ce roluri şi beneficii are formarea profesională?

Formarea profesională a adulţilor, finalizată cu certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională sau certificate de competenţe profesionale, este, potrivit Ordonanţei Guvernului 129/2000, o activitate de interes general, ce face parte din sistemul naţional de educaţie şi formare profesională.

Prin activităţile de formare profesională de interes general se înţeleg activităţile care se adresează tuturor persoanelor apte de muncă şi oferă ocrotire faţă de riscul de şomaj. Aceste activităţi contribuie la dezvoltarea capacităţii persoanelor de a fi membri activi ai societăţii, la incluziunea şi la solidaritatea socială.

Activităţile de formare profesională de interes general sunt oferite, potrivit legii, de către furnizori ce respectă principiile de asigurare a calităţii, fiind planificate şi aplicate ţinându-se seama de cerinţele pieţei muncii şi de aspiraţiile profesionale ale adulţilor. Ele contribuie la asigurarea nediscriminării, la ameliorarea standardelor de viaţă şi a calităţii vieţii, precum şi la crearea de şanse egale pentru toate persoanele active pe piaţa muncii.

Formarea profesională a adulţilor are, ca obiective, facilitarea integrării sociale a indivizilor în concordanţă cu aspiraţiile lor profesionale şi cu necesităţile pieţei muncii, pregătirea resursei umane capabile să contribuie la creşterea competitivităţii forţei de muncă, perfecţionarea pregătirii profesionale în ocupaţia de bază şi-n ocupaţii înrudite, schimbarea calificării, precum şi la promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii.

 

Formare profesională… la locul de muncă

În „Monitorul Oficial” 536/2015 a fost publicată Hotărârea Guvernului 481/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin HG 522/2003.

Printre formele de realizare a formării profesionale a adulţilor se numără cursurile organizate de furnizorii de formare profesională, cursurile organizate de angajatori în cadrul unităţilor proprii, stagiile de practică şi specializare în unităţi din ţară sau de peste hotare.

Atunci când e organizată de către angajatori, formarea profesională se va finaliza cu eliberarea unor certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităţilor respective. Potrivit noilor ştiri juridice, certificatele de absolvire eliberate de către angajatori propriilor salariaţi vor conţine, ca un minim necesar, datele de identificare ale angajatorului ce a asigurat formarea, numele angajatului, denumirea ocupaţiei pentru care a fost organizat programul, numărul de ore şi perioada de desfăşurare a programului, precum şi competenţele dobândite prin programul de formare profesională.

În scopul monitorizării creşterii gradului de participare a adulţilor la învăţarea pe tot parcursul vieţii, angajatorii vor transmite trimestrial secretariatului tehnic al comisiei de autorizare în a cărui rază teritorială îşi au sediul informaţii referitoare la angajaţii care au beneficiat de formare profesională.

Promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii îşi aduce contribuţia la dezvoltarea resurselor umane la nivelul angajatorilor prin asigurarea forţei de muncă potrivite cu cerinţele noilor locuri de muncă, la reducerea impactului social al proceselor de restructurare şi reorganizare ale angajatorilor, la reconversia profesională a salariaţilor şi la crearea de noi locuri de muncă.

Activitatea de autorizare reprezintă procedura prin care furnizorii de formare profesională fac demersuri în vederea obţinerii autorizaţiei pentru exercitarea activităţii de formare profesională a adulţilor finalizată cu certificate de calificare ori de absolvire cu recunoaştere naţională.

Furnizorii de formare profesională pot organiza programe de formare profesională, finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională numai dacă au prevăzut în statut sau în autorizaţia pentru desfăşurarea unor activităţi independente şi activităţile de formare profesională, fiind autorizaţi în condiţiile legii.

Sunt supuşi autorizării numai furnizorii de formare profesională ce doresc să elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională. Restul furnizorilor de formare profesională pot organiza programe de formare finalizate cu documente de absolvire proprii, care, însă, nu pot constitui certificate cu recunoaştere naţională.

 

Investiţia cea mai înţeleaptă…

Eşti angajat ori liber profesionist? Investeşte în tine însuţi, dacă doreşti să ai succes. Conduci o afacere? Dacă-ţi permiţi, investeşte suplimentar în angajaţii merituoşi, devotaţi, competenţi. Eşti un furnizor de formare profesională? Oferi oamenilor un lucru extrem de util!

Preţul aurului fluctuează. Bursa? Imprevizibilă! Depozitele bancare ţin banii în amorţire şi au un randament derizoriu. Pe când meseria, competenţele profesionale sau antreprenoriale le porţi cu tine oriunde-ai fi. Ele constituie trusa ta de supravieţuire în condiţii de instabilitate economică.

Perfecţionează-te necontenit în domeniul pentru care simţi chemare şi ai o reală vocaţie. Pune la lucru deprinderile căpătate… Şi vei vedea că formarea profesională e cea mai bună investiţie!