Gradația de merit pentru personalul din învățământul preuniversitar se obține prin concurs!


gradatie de merit
Fiecare meserie este nobilă, însă cea de dascăl are ceva în plus. Profesorii noștri sunt oamenii cărora le datorăm în mare parte ceea ce suntem azi. Felul în care au știut încă din prima zi școală să ne pună creionul în mână și să ne ia cu ei în fascinanta călătorie a cunoașterii, să ne îndrume pașii atunci când păream că rătăcisem, ne face să îi purtăm mereu în gând.

Pentru mine  „profesorul este ca o lumânare care îi luminează pe alți, consumându-se pe sine.” (Giovano Ruffini). Acestor oameni care știu să împartă fără egoism cunoștințele pe care le au și care își ajută elevii să fie cu o treaptă mai sus decât ei, celor care se implică activ în activitățile școlare și sunt un exemplu pentru ceilalți, legiuitorul le oferă șansa de a primi gradația de merit.

În mod firesc, aceasta ar trebui acordată fără concurs, însă legiuitorul român a  decis că cei care îndeplinesc anumite condiții, se pot înscrie pentru a concura în vederea obținerii acestei gradații de merit. Condițiile de înscriere, depunerea dosarelor, verificarea, concursul și rezultatele pentru acordarea gradației de merit în 2016 sunt stabilite prin Ordinul MECS 5557/2015 pentru aprobarea Metodologiei şi a criteriilor privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat, sesiunea 2016 publicat în Monitorul Oficial 899 din 3 decembrie 2015.

Ce este gradația de merit și cine o poate primi?

Știrile juridice arată că gradația de merit reprezintă 25% din salariul de bază și se atribuie începând cu 1 septembrie 2016 pe o perioadă de 5 ani. Atribuirea are loc prin concurs. Numărul maxim de gradații care pot fi acordate este de 16% din posturile didactice auxiliare și 16% din posturile didactice de predare, conducere, îndrumare și control din care se scade numărul de gradații acordate personalului didactic aflate în plată la 1 septembrie 2016.

Rețineți că dacă personalului didactic i se modifică locul de muncă, dar se păstrează calitatea de personal didactic calificat la nivelul aceluiași județ sau este detașat în alt județ, acesta își va păstra gradația de merit. La solicitarea unității de învățământ preuniversitar în care cadrul didactic beneficiar al gradației de merit s-a pretransferat prin schimb pe baza consimțământului scris în alt județ în timpul anului școlar, i se va acorda gradația de merit, cu încadrarea în numărul maxim de gradații.

Personalul pensionat nu va beneficia de gradație de la încetarea,  în vederea pensionării, a contractului de muncă. Dacă personalul didactic titular este menținut în activitate peste vârsta pensionării, raportată la 1 septembrie 2016, va beneficia de gradație de merit pe durata menținerii ca titular în învățământul preuniversitar până la încheierea perioadei de acordare a gradației de merit.

Cine se poate înscrie la concurs?

Noutățile legislative precizează că se poate înscrie pentru obținerea gradației de merit personalul didactic care beneficiază de gradație până la 31 august 2016. În plus,  poate participa personalul didactic de predare, conducere, îndrumare, control care are contract de muncă pe durată nedeterminată sau determinată, are o vechime de cel puțin 4 ani în învățământul preuniversitar și are performanțe în pregătirea elevilor la concursuri școlare, faza județeană, națională în perioada 1 septembrie 2010- 31 august 2015 și a obținut calificativul „foarte bine” în fiecare an școlar.

Care sunt criteriile pentru acordarea gradației de merit?

Se va ține cont de criteriul activităților complexe cu valoare instructiv-educativă în pondere de 80% (rezultatele obținute în pregătirea elevilor, pregătirea loturilor de olimpici, organizarea de concursuri, coordonator de programe educative etc.), de cel al performanțelor deosebite în invocarea didactică/managerială în pondere de 10% ( elaborarea de cărți, programe școlare, formare a personalului din învățământ, coordonator de cerc pedagogic,etc.).

Ponderea de 5% va fi atribuită criteriului de participare la proiecte europene, internaționale ce au ca obiectiv performanța școlară și tot 5% va conta și criteriul privind contribuția la dezvoltarea instituțională ( atragerea de finanțări extrabugetare pentru școală).

Care este graficul de organizare a concursului și de acordare a gradației de merit?

În perioada 8-19 februarie 2016 are loc detalierea punctajelor aferente criteriilor și stabilirea ponderii gradațiilor de merit pe categorii de personal și discipline care vor fi comunicate în teritoriu în perioada 22-26 februarie 2016.

Candidații vor depune dosarele în perioada 1-18 martie 2016 la unitatea de învățământ unde activează. Noutățile legislative arată că dosarul va cuprinde adeverințe cu calificativele din anii școlari evaluați, adeverința de vechime, fișa de autoevaluare pentru gradația de merit elaborată de inspectoratul școlar, raportul de activitate, declarația pe propria răspundere prin care se confirmă că actele depuse aparțin candidatului și documentele justificative grupate pe criteriile și subcriteriile din fișa de autoevaluare pentru gradația de merit.

Perioada 21-30 martie 2016 este dedicată depunerii dosarelor care conțin documentele justificative privind activitatea candidatului la registratura inspectoratului școlar. Dosarele vor fi analizate și se va elabora raportul referitor la activitatea candidatului între 1-22 aprilie 2016. Verificarea dosarelor și acordarea punctajelor de către comisia de evaluare are loc între 25 aprilie și 13 mai 2016. În data de 18 mai 2016 se va afișa lista cu candidații care vor primi gradația de merit. Cei nemulțumiți pot formula contestații în perioada 19-20 mai 2016 și acestea vor fi soluționate între 23 și 25 mai 2016.

Rezultatele vor fi validate între 26 și 27 mai 2016 și la 11 august 2016 se va emite ordinul MECS cu privire la acordarea gradației de merit.

Dacă se constată că nu s-au încadrat în numărul de locuri sau nu s-a respectat procedura de acordare a gradației de merit, se poate relua procedura de acordare a acesteia sau reevaluarea dosarelor candidaților înscriși de către comisii urmând să participe și reprezentanții organizațiilor sindicale.

După faptă și răsplată!

Cred că toți dascălii români ar merita să primească câte o gradație de merit pentru faptul că muncesc pe salarii derizorii în condiții care sunt departe de a descrie normalitatea. Deși statul nu le răsplătește efortul, acești oameni pun mai presus de orice dragostea pentru elevii lor și pentru acest efort, merită să fie răsplătiți pe măsură.

În România zilelor noastre, fenomenul care marchează școala românească este cel descris de Guy Bedos „când statul nu plătește profesorii, copiii sunt cei care vor plăti.”  Nu am reușit să învățăm nimic în cei 25 de ani de când tot ne chinuim să facem exerciții democratice care eșuează de fiecare dată.

Rezultatul? „Astăzi noi cu tot avântul/Vindem cerul și pământul…/Generațiile de mâine/Vor „zbura” după o pâine,/Pe alte planete, poate,/Mai umane…mai curate…” (Constantin Enescu)