Cui îi poți cere socoteală dacă nu ți se eliberează diploma de licență?


diplomaAm auzit frecvent despre cazuri în care fie proaspeții absolvenți de liceu- fericiți promovați ai bacalaureatului, fie studenții care au luat examenul de licență, nu primesc diploma care să le ateste finalizarea studiilor. Majoritatea liceelor și universităților eliberează o adeverință care certifică absolvirea liceului, facultății, urmând ca, după o vreme, să apară și diploma mult râvnită.

Utilizarea acelei adeverințe în România este frecvent acceptată, însă, dacă absolventul vrea să meargă să își continue studiile în străinătate sau să se angajeze acolo, buclucașa adeverință nu are nicio valoare,  nefiind recunoscută. Sunt persoane care au ratat ocazia de a se înscrie la universități sau să se angajeze în altă țară pentru că statul român nu a avut logistica necesară pentru a le putea elibera diploma imediat după promovarea examenelor.

Cei nemulțumiți au chemat în judecată instituția de învățământ și Ministerul Educației Naționale, pentru a-i obliga, pe această cale, să le elibereze diploma care li se cuvenea. Multe sesizări au vizat Universitatea “Spiru Haret”, care a întârziat eliberarea acestor documente. Un astfel de caz a fost publicat în Monitorul Oficial 584 din 5 august 2014 și se referă la Decizia nr. 7/2014 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Ploieşti, în Dosarul nr. 3422/114/2013, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Cine a promovat acțiunea și care a fost mărul discordiei?

În 3 iunie 2013 G.V. a chemat în judecată Universitatea “Spiru Haret” (USH) și Ministerul Educației Naționale (MEN) și a solicitat obligarea USH să îi elibereze diploma de licență și suplimentul la diplomă. A cerut ca MEN să fie obligat să tipărească formularele tipizate pentru a fi puse la dispoziția USH. G.V. a promovat examenul de licență în iulie 2009 și în septembrie 2010  a primit o adeverință care atesta că a finalizat facultatea de psihologie.

Având nevoie de diplomă, a adresat mai multe solicitări USH pentru a-i elibera acest document, însă aceasta i-a comuncat că MEN nu a aprobat tipărirea formularelor tipizate. Motivul pentru care MEN nu a pus la dispoziția USH aceste tipizate a fost acela că USH nu a avut acreditare pentru specialitatea absolvită de G.V. în forma învățământului la distanță.

În data de 27 septembrie 2013 Tribunalul Buzău a admis acțiunea lui G.V. și a obligat USH și MEN să elibereze diploma de licență, a obligat MEN să aprobe tipărirea formularelor tipizate, dar a respins cererea USH de chemare în garanție a MEN.

Nemulțumiți de soluții, cei doi au declarat recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Ploiești. În 6 martie 2014 s-a decis sesizarea ÎCCJ, pentru a specifica dacă obligarea MEN de a aproba tipărirea formularelor tipizate poate fi analizată sau nu independent de examinarea acreditării/neacreditării programului de studiu absolvit de G.V. și dacă MEN poate fi chemat în garanție de USH pentru a fi obligat să îi pună la dispoziție tipizatele. Până la data la care ÎCCJ urma să se pronunțe, judecarea recursului s-a suspendat.

Cum s-au apărat MEN și USH?

Universitatea a susținut că și-a îndeplinit toate obligațiile față de G.V. și este necesar să fie chemat în garanție MEN pentru a-l obliga să aprobe tipărirea formularelor pentru diploma de licență. Potrivit cadrului legal a putut desfășura forma de învățământ cu frecvență redusă sau la distanță, iar MEN a autorizat eliberarea diplomelor de licență pentru absolvenții formei de învățământ la distanță, mai puțin pentru cei care au promovat examenul de licență în iulie 2009.

USH a cerut MEN să aprobe printarea tipizatelor, însă MEN a aprobat doar în parte modelul de formular, astfel încât universitatea nu putea emite diploma de licență.

MEN a susținut că USH a prezentat o situație a numărului de absolvenți pentru forma de învățământ la distanță pentru care nu a solicitat eliberarea avizului pentru tipărirea diplomelor de licență, pentru că situația acestora urma să fie clarificată (studenții urmau să treacă la o formă de învățământ acreditată). G.V. a urmat studiile unei forme de învățământ ai cărei studenți nu au fost avuți în vedere în cifra de școlarizare pentru care s-au eliberat formularele tipizate.

Ce a decis ÎCCJ?

 Cu titlu de știri juridice, ÎCCJ a stabilit că obligarea USH la eliberarea diplomei și cererea de chemare în garanție de obligare a MEN să aprobe tipărirea formularelor tipizate pot fi analizate independent de examinarea apărării din cererea de chemare în garanție (împrejurarea acreditării sau neacreditării programului de studiu organizat de USH și absolvit de G.V.).

ÎCCJ, analizând sesizarea, a constatat că se mai pronunțase anterior în alte cauze vizând USH și MEN, astfel încât a respins solicitarea Curții de Apel Ploiești, urmând ca și în această cauză să se aplice ceea ce s-a decis de ÎCCJ încă din 2011: admiterea acțiunii și obligarea USH ca, după ce eliberează adeverința de studii ce atestă susținerea și promovarea examenului de licență în sesiunea iulie 2009, să elibereze și diploma de licență.

S-a statuat, cu titlu de știri juridice, că obligația USH nu poate fi dusă la îndeplinire atâta vreme cât MEN refuză tipărirea formelor tipizate, astfel încât s-a admis și cererea de chemare în garanție și de obligare a MEN să dispună aprobarea printării acelor tipizate.

Care sunt consecințele acestei neînțelegeri între USH și MEN?

În situația lui G.V. sunt și azi mulți absolvenți care nu au intrat în posesia diplomei de licență. Ei au fost angajați pe baza adeverinței eliberate de USH, urmând ca ulterior să aducă diploma. Din cauza neînțelegerii dintre MEN și USH aceste persoane pot să-și piardă locul de muncă pentru că nu și-au îndeplinit obligația de a aduce angajatorului diploma de studii.

Având în vedere că tiparnița MEN s-a blocat și se încăpățânează să nu printeze diplomele de licență, cei vizați nu pot primi măriri de salarii și angajatorii folosesc mâna de lucru a unor persoane care nu au o certificare clară a studiilor.

Liber la procese contra USH și MEN!

  Având în vedere că singura metodă de a obține diploma de licență este calea instanței de judecată, cei interesați trebuie să urmeze următorii pași: întâi să notifice cele două instituții pentru a le elibera diploma și evident că în termenul legal de 30 zile nu vor primi niciun răspuns de la acestea. Apoi vor promova o acțiune în instanță prin care vor cere celor două instituții să își îndeplinească obligațiile și să facă demersurile necesare eliberării diplomelor.

Urmând acești pași și având răbdare, veți obține diploma mult visată! „Succesul nu înseamnă absența eșecurilor; înseamnă realizarea obiectivelor finale.” (Edwin Bliss)