Când va avea loc evaluarea națională pentru elevii clasei a VIII-a în 2016 și ce noutăți aduce ?


evaluare nationala

Cei la care un examen bate la ușă, fie că este cel de capacitate, bacalaureat sau doar o simplă teză, se gândesc dacă există o rețetă a succesului pe care ar putea să o urmeze pentru a fi siguri că vor reuși. Toți cei care au trecut printr-o serie de examene de-a lungul vieții au ajuns la concluzia că nu există vreo rețetă magică pentru a reuși, însă majoritatea au urmat spusele lui  William A. Ward:  „rețeta succesului: studiază atunci când alții dorm; muncește atunci când alții lenevesc; pregătește-te pe când alții se joacă; visează în vreme ce alții doar își doresc.”

Pentru a fi pregătit pentru examen trebuie să înveți din timp, să știi când va avea loc acesta pentru a fi sigur că ai vreme să parcurgi toată materia fără să ajungi să îngrași porcul în ajun. Mulți elevi învață pe ultima sută de metri în speranța că este o metodă mai eficientă de învățare fiind inutil să se încarce cu atâta materie pe parcursul unui an întreg. Pentru o parte dintre candidați, examenul se desfășoară cam așa: „E o slujbă, ce-ntr-un fel/Convertește și-un ateu:/Când l-întreb, se-nchină el,/Când răspunde, mă-nchin eu.”  (Virgiliu Șchiopescu)

Pentru ca elevii să cunoască din vreme regulile ce vor guverna examenul de evaluare națională, dar și data când se va desfășura fiecare probă, legiuitorul a elaborat Ordinul nr. 5081/2015 al Ministerului Educației și Cercetării Științifice privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2015-2016 care a fost publicat în Monitorul Oficial 697 din 15 septembrie 2015.

Când va avea loc evaluarea națională în 2016?

Știrile juridice precizează faptul că elevii trebuie să se înscrie la evaluarea națională anterior încheierii cursurilor pentru clasa a VIII-a, astfel încât perioada prevăzută pentru acest lucru este 15-17 iunie 2016. Elevii vor susține ca și în anii precedenți probe scrise la limba și literatura română (27 iunie 2016) și la matematică (29 iunie 2016). Cei care vor susține proba la limba și literatura maternă își vor testa cunoștințele pe 27 iunie 2016.

Emoțiile elevilor vor lua sfârșit pe 1 iulie 2016 când se vor afișa rezultatele. Cei nemulțumiți au dreptul de a formula contestații în ziua afișării rezultatelor între orele 16:00 și 20:00. Contestațiile vor fi rezolvate între 2 și 4 iulie 2016, iar pe 5 iulie 2016 vor fi afișate rezultatele după soluționarea contestațiilor.

Ce cadre didactice pot face parte din comisia de examen?

 Componența comisiilor pentru evaluarea națională va fi stabilită cu cel mult 48 de ore anterior începerii probelor scrise prin tragere la sorți. Noutățile legislative precizează faptul că cei care sunt în aceste comisii sunt cadre didactice nominalizate ca evaluatori și sunt selectați cu prioritate din rândul cadrelor didactice  abilitate în domeniul evaluării prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Cadrelor didactice nominalizate ca asistenți le este interzis să intre în sălile de examen cu telefoane mobile sau mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ziare, cărți, reviste. Aceste materiale vor fi puse într-un plic pe care se va trece numele posesorului și vor fi depozitate până după predarea lucrărilor scrise într-o sală specială stabilită pentru păstrarea obiectelor personale.

Rețineți că nu vor fi nominalizate în comisiile pentru evaluarea națională persoanele care în sesiunile anterioare au săvârșit abateri și au fost sancționate pentru că nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile.

Reguli privind notarea lucrărilor

Atunci când se vor corecta lucrările și se vor soluționa eventualele contestații și diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,5 puncte, se va calcula și se va trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Rețineți că dacă diferența între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori stabiliți de președintele comisiei, iar nota dată de aceștia va fi chiar nota finală.

  Și în acest an camerele de supraveghere audio-video sunt obligatorii!

Nici în 2016 elevii nu scapă de ochiul vigilent al lui Big brother care va fi amplasat în sălile de clasă unde au loc probele scrise, în locurile în care se descarcă și de multiplică subiectele și în sălile unde se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise. Toate camerele de supraveghere video și audio trebuie să fie funcționale până la începerea evaluării naționale.

Legiuitorul a stabilit că se vor putea verifica prin sondaj înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. Dacă se constată că au avut loc fraude sau tentative de fraude sau dacă există nereguli, știrile juridice precizează că se vor face verificări pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

În situația în care în urma verificărilor se va constata existența unor nereguli și/sau fraude, comisia va lua măsurile care se impun, în sensul că vor putea decide acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Frauda și tentativa de fraudă a elevilor le aduce nota 1!

Românul este inventiv și mai ales cei care au lăsat părți din materie neparcurse cred că tehnologia de azi îi va ajuta să poată trece examenul. Pentru a preveni inițiative de acest fel, legiuitorul le interzice elevilor să aibă asupra lor mijloace electronice de calcul sau de comunicare cu exteriorul, telefoane mobile, căști, cărți, dicționare, ciorne, notițe sau lucrări ale altor candidați.

Toți candidații vor trebui anterior intrării în sala de examen să lase aceste obiecte în sala de depozitare pregătită în acest scop. Dacă refuză, nu vor fi primiți în examen. Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze sau să transmită materiale ce permit copiatul, să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.

Cei care nesocotesc aceste reguli vor fi acuzați de fraudă sau de tentativă de fraudă, urmând a fi eliminați din proba respectivă, chiar dacă materialele sus-menționate au fost folosite sau nu, au fost introduse de ei sau de alți candidați, cadre didactice sau alte persoane. Sancțiunea este eliminarea și notarea lucrării cu nota 1 (unu).

Drumul spre succes este pavat cu multă muncă

Toți cei care au de susținut un examen trebuie să știe că fără muncă nu ai cum să reușești, norocul este o chestiune relativă. Cei care au reușit și au trecut examenele vieții au înțeles că  „succesul nu este un fruct care cade singur din pomul vieții în palma omului.”  (Seneca)