A apărut metodologia privind examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru 2015 (II)


definitivare profesoriCare sunt probele la care vor fi supuși candidații?

Într-o primă etapă, vor avea loc cel puțin două inspecții speciale la clasă, urmate de o probă scrisă. Rețineți că examenul se va desfășura în limba română, iar profesorii care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităților naționale pot susține examenul în limba de predare a disciplinei respective.

Inspecţia specială la clasă  va fi efectuată de către o comisie formată din inspectorul şcolar care coordonează disciplina la care candidatul susţine examenul şi are aceeaşi specializare sau poate preda disciplina celui inspectat și directorul/directorul adjunct al unităţii de învăţământ în care se desfăşoară inspecţia.

În scopul susținerii unui examen imparțial și pentru a acorda șanse egale tuturor candidaților, legiuitorul a  stabilit că din comisia de examen nu pot face parte persoane care au, în rândul candidaţilor soţul/soţia, rude sau afini până la gradul IV inclusiv, membrii comisiei de examen semnând, în acest sens, o declaraţie pe propria răspundere.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că fiecare inspecţie specială se efectuează la 4 activităţi didactice şi este valabilă numai pentru anul şcolar în care a fost efectuată, iar notele acordate la inspecţii nu pot fi contestate. Inspecţiile speciale la clasă se notează de la 10 la 1, în baza fişelor de evaluare a activităţii didactice în cadrul inspecţiei speciale la clasă.

Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:

– să aibă calificativul parţial pentru anul şcolar în curs: “Bine” sau “Foarte bine”;

–  să aibă media notelor finale la inspecţiile speciale: cel puţin 8;

–  să aibă stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, de cel puţin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an) ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.

Rețineți că orele de predare echivalente normei de un an se calculează înmulţind numărul de săptămâni ale anului şcolar cu numărul de ore din norma didactică a postului/funcţiei didactice ocupate. Se ia în calcul perioada în care s-a prestat activitate de predare efectivă, ca personal didactic calificat, respectiv după absolvirea studiilor de specialitate cu examen de diplomă sau de licenţă, după caz, şi îndeplinirea condiţiilor de formare iniţială pentru profesia didactică.

Conform noutăţilor legislative din Monitorul Oficial, proba scrisă va avea loc în data de 9 iulie 2015 începând cu ora 10:00 iar candidații vor avea la dispoziție 4 ore pentru redactarea lucrării. Candidații au obligația de a se prezenta la centrul de examen între ora 7:00 și 7:30 având asupra lor cartea de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate sau paşaportul în termenul de valabilitate. Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face în intervalul 8:00-8:45.

Așa cum, atunci când le dau extemporal propriilor elevi, nu-i lasă cu surse de inspirație pe bancă, nici dascălii nu au voie la definitivat să aibă asupra lor în sală genți, poșete, ziare, telefoane mobile. Toate materialele nepermise vor fi duse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.

Pentru a redacta lucrarea, candidatul va folosi stilou sau pix – culoare albastră, iar desenele/graficele trebuie realizate cu creion negru. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a decis că le va permite candidaților să aibă, în sala de examen, dicționare pentru disciplinele de latină sau greacă veche și planuri de conturi pentru disciplinele economice.

Candidatul care se retrage din proprie iniţiativă poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii; predă lucrarea şi foaia cu subiecte şi părăseşte sala după cel puţin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. În acest caz, lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul respectiv se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare, conform prevederilor legale.

În cazuri excepţionale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţii supraveghetori până la înapoierea în sala de examen, fără a beneficia de prelungirea timpului alocat rezolvării subiectelor.

Cazuri particulare

Rețineți că la proba scrisă se vor putea prezenta și cadrele didactice al căror contract de muncă, la data desfăşurării acestei probe, este suspendat sau a încetat, în condiţiile în care îndeplinesc cumulativ toate condițiile pentru înscrierea la examen.

Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012-2013 se pot prezenta la examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi 7 ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat. Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că nu se pot acorda derogări de la această prevedere legală.

Candidaţii care desfăşoară activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu anul şcolar 2012-2013 se pot prezenta la examen după efectuarea stagiului minim efectiv de predare la catedră în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, de cel puţin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an) ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite, în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu.

Candidaţii care, din motive obiective, nu pot participa la efectuarea inspecţiilor speciale la clasă sau care sunt declaraţi absenţi sau retraşi la susţinerea probei scrise, au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare, nu sunt consideraţi respinşi, iar sesiunea respectivă nu este luată în considerare între cele 3 sesiuni prevăzute de lege. Candidaţii prezenţi la proba scrisă, ale căror lucrări au fost anulate, au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare, iar sesiunea respectivă este luată în considerare între cele 3 sesiuni prevăzute de lege.

Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar.

Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

 Care este miza acestui examen?

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar iar drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor.

Profesorii participă la acest examen în scopul obținerii unei funcții care să le ofere șansa de-a avea un salariu mai mare, pentru că, în România zilelor noastre, fenomenul care marchează școala românească este cel descris de Guy Bedos: „când statul nu plătește profesorii, copiii sunt cei care vor plăti!”