Noul Cod Vamal al UE – 1 mai 2016


Steag-UE-balantaLa data de 1 mai 2016, intră în vigoare noul Cod Vamal al Uniunii Europene prin care este reformată legislaţia vamală. Agenţii economici implicaţi în operaţiuni de comerţ exterior sunt direct afectaţi de noile prevederi, deoarece trebuie să acţioneze încă din acest an, pentru a se conforma noilor modificări şi a nu fi puşi în situaţia de a întreru­pe/modifica la jumătatea anului 2016 modul în care efectuează în prezent vămuirea mărfurilor.

Unul din obiectivele politicii vamale a UE este de a spori eficienţa organizării controalelor vamale dar în acelaşi timp de a eficientiza procedurile de vămuire şi a reduce obligaţiile administrative.

Astfel, pentru a ţine pasul cu teh­nologia, la nivelul Uniunii s-a luat decizia reformării legislaţiei vamale de bază şi anume Codul Vamal şi Dispoziţiile de aplicare a acestuia.

Una din modificările majore introduse de CVU constă în restructurarea regimurilor vamale. Noua categorie numită „regimuri speciale” înglobează pe lângă fostele regi­muri vamale suspensive şi destinaţii vamale pentru care în pre­zent nu se depun declaraţii vamale, cu consecinţele şi costurile aferente – depunere garanţie/plată taxe vamale. În această categorie intră şi operaţiunile de plasarea mărfurilor în zona liberă sau depozit temporar.