Statul acordă sprijin financiar pentru promovarea vinurilor în ţările terţe!


După numeroasele aprecieri ale calităţii vinului din ţara noastră statul român doreşte promovarea acestuia în ţările terţe prin acordarea de fonduri.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 777/2018 a fost publicată Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru măsura de promovare a vinurilor în ţări terţe, aferentă Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018 nr. 680/2018.

Schema de ajutor are drept scop acordarea de sprijin financiar naţional suplimentar în cuantum de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru programele de promovare a vinurilor în ţări terţe, la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii aplicabile finanţării acordate prin Fondul European de Garantare Agricolă, denumit în continuare FEGA, în cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018.

Schemă se aplică întreprinderilor, respectiv producătorilor din sectorul vitivinicol care promovează vinuri în ţări terţe.
În cadrul prezentei scheme nu se acordă sprijin financiar pentru activităţile realizate de întreprinderile care activează în următoarele sectoare şi/sau care vizează următoarele ajutoare:
a) ajutoarele acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii;
b) ajutoarele acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole;
c) ajutoarele acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul prelucrării şi comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:(i) atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii unor astfel de produse achiziţionate de la producătorii primari sau introduse pe piaţă de întreprinderile respective; (ii) atunci când ajutoarele sunt condiţionate de transferarea lor parţială sau integrală către producătorii primari;
d) ajutoarele destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarele direct legate de cantităţile exportate, ajutoarele destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
e) ajutoarele condiţionate de utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de produsele importate.

Acţiunile din cadrul programelor de promovare a vinurilor, eligibile pentru acordarea ajutorului de minimis, sunt:
a) relaţii publice, măsuri de promovare sau de publicitate, care vizează în mod special standardele înalte ale produselor din Uniunea Europeană, în mod deosebit în ceea ce priveşte calitatea, siguranţa alimentară sau mediul;
b) participarea la evenimente, târguri sau expoziţii de importanţă internaţională;
c) campanii de informare, în special privind sistemele Uniunii Europene referitoare la denumirile de origine, indicaţiile geografice şi producţia ecologică;
d) studii ale noilor pieţe, necesare pentru extinderea pieţelor de desfacere;
e) studii de evaluare a rezultatelor măsurilor de informare şi promovare.

Schema se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi până la data de 15 octombrie 2018, în limita bugetului alocat. Plăţile aferente ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme se efectuează până la data de 30 iunie 2022.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 1.500.000 euro, respectiv 7.000.000 lei, şi se asigură în limita creditelor de angajament aprobate în anul 2018 Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cap. 83 01 “Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 40 “Subvenţii”, art. 40.15 “Sprijinirea producătorilor”. Iar numărul estimat de beneficiari ai schemei de ajutor de minimis, pe durata de implementare a acesteia, este de 10 întreprinderi.

De menţionat că ajutorul se acordă sub formă de fonduri nerambursabile, iar plata efectivă a acestuia se poate efectua în avans, ca plată intermediară şi sold, în urma prezentării de către beneficiar a cererilor de plată şi a documentelor justificative, la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii ca şi pentru plăţile din FEGA aferente ajutorului financiar nerambursabil.