România importă în prezent produse de patiserie, panificație și biscuiți în valoare de 200 milioane de euro, deși este unul dintre cei mai mari producători de grâu din Europa. O bună parte din acesta cantitate este reprezentată de pâinea congelată.

Un român mănâncă, în medie, annual, 95 kg de pâine, cu mult peste media europeană, care este de 60 kg/persoană.

Importurile de produse de panificaţie şi de patiserie s-au dublat în ultimii ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 milioane de euro în 2016, potrivit datelor Eurostat. Datele ministerului Agriculturii arată că anul trecut România a importat 98.689 tone de produsele de patiserie, brutărie şi biscuiţi, în valoare de 200,46 milioane de euro. Aceasta în condiţiile în care, producţia de grâu este tot mai mare de la un an la altul. Spre exemplu, în 2018 aceasta a fost mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone. Conform datelor statistice, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, România se află pe locul cinci atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie de grâu.

Categorii: Economie, Ştiri  Tags: , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.