Programul Prima Casă ar putea fi afectat de Legea dării în plată


În opinia transmisă de BNR camerelor de specialitate ale Parlamentului există şi un scenariu care arată cum ar fi afectată stabilitatea sistemului bancar, dacă amendamentele propuse pentru modificarea legii dării în plată ar fi încorporate în lege.

Astfel, BNR arată că nouă bănci (printre care şi una de stat) vor avea nevoie de infuzii serioase de capital. Cele nouă cumulează 40% din activele bancare totale. În cazul în care şi Prima Casă ar intra sub incidenţa acestei legi necesarul de capital suplimentar ar fi de 4-500 de milioane de euro.

Scenariile de risc propuse atenţiei parlamentarilor pornesc de la actualele statistici ale creditelor cu restanţe mai mari de 90 de zile înregistrate în septembrie 2018. Este vorba despre 1.300 de debitori cu credite ipotecare şi de 36.000 de debitori cu credite de consum. În condiţiile aprobării amendamentelor noi propuse la Legea 77/2016 şi a unor evoluţii macroeconomice nefavorabile, numărul clienţilor cu restanţe mai mari de 90 de zile la rambursarea creditelor ar putea ajunge la 4.700 în cazul ipotecarelor şi la 90.000 în cazul creditelor de consum.

Creşterea numărului de noi debitori în corelaţie cu incertitudinea regimului ipotecilor în contextul modificărilor propuse şi cele 1,2 miliarde de lei aferenţi notificărilor de dare în plată transmise băncilor ar putea forţa rata fondurilor proprii la nivel de sistem bancar să se reducă cu 4,3%, de la 19,97% în septembrie 2018 la 15,7% în septembrie 2019. Astfel, nouă bănci din cele 28 existente ar ajunge la un nivel al ratei fondurilor proprii totale inferior cerinţelor globale de capital. BNR subliniază că cele nouă bănci concentrează 40% din activele sistemului bancar. Impactul ar fi reducerea masivă a capacităţii de creditare a băncilor şi solicitarea de aport suplimentar de capital pentru unele bănci, inclusiv pentru o bancă de stat.