Se propune introducerea contractelor de diferenţă!


Ministerul Energiei a publicat un rezumat al studiului pe care l-a solicitat referitor la introducerea contractelor de diferenţă (CfD) pentru finanţarea investiţiilor în sectorul energetic.

Toate tenhologiile cu emisii reduse de carbon se vor putea califica la acest mecanism, care presupune, în final, plata suplimentară de către consumatori a unei contribuţii care să susţină aceste investiţii. Se va numi “sprijin pentru producerea de energie electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon prin intermediul CfD” şi o veţi vedea, fiecare, în factură. Schema, cu costurile aferente, este deocamdată un proiect.

“Propunerea ME este de utilizare a abordării privind stabilirea unui nivel maxim anual global de sprijin, preconizat să fie acordat pentru întreg mecanismul CfD, defalcat pe tehnologii: – se propune un buget anual de subvenţii de circa 125 mil. Euro/anual, pentru proiecte RES; – se propune un buget anual de subvenţii de circa 215 mil. Euro/anual pentru proiecte nucleare; – pentru proiecte cu CSC/CUC, bugetul anual se va stabili atunci când acestea vor deveni comercial viabile”, arată Ministerul Energiei (ME).

Aşadar, ar putea fi finanţate prin această schemă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, parcuri eoliene sau fotovoltaice şi hidrocentrale, deocamdată. Subvenţiile ar urma să înceapă să fie acordate din 2019 pentru regenerabile şi din 2030 pentru reactoarele nucleare, dacă sistemul CfD va fi operaţionalizat.