Care este opinia BNR cu privire la efectele legii salarizării unitare?


Unii membri ai Consiliului BNR au făcut referire, în cadrul şedinţei de politică monetară, la setul de măsuri care va însoţi probabil implementarea legii salarizării unitare, de natură să atenueze efectele ei expansioniste, precum şi la posibila adoptare de măsuri fiscale corective în contextul apropiatei rectificări bugetare, în vederea încadrării deficitului bugetar al acestui an în plafonul de 3% din PIB, potrivit minutei şedinţei BNR, publicată de banca centrală.

Potrivit comunicatului, multele neclarităţi, precum şi absenţa unor repere privind măsurile concrete şi calendarul de implementare, fac însă deocamdată imposibilă evaluarea efectelor macroeconomice şi structurale potenţiale. 

În minuta BNR se precizează că au fost menţionate, de asemenea, de către unii membrii ai Consiliului riscurile în sens descendent la adresa perspectivei inflaţiei interne induse de recenta revizuire uşoara în sens descendent a prognozei inflaţiei pe termen mediu în zona euro ca şi de efecte ce decurg din globalizarea lanţurilor de producţie pe plan mondial. S-a arătat că, potrivit evaluărilor BCE, dinamica încă joasă a inflaţiei din zona euro reflectă efectele exercitate, printre altele, de socurile globale, în principal de evoluţia preţului petrolului, de schimbările produse pe piaţa muncii, inclusiv în contextul reformelor structurale, precum şi de influenţa pe care o are inflaţia scăzuta din trecut asupra aşteptărilor inflaţioniste, implicit a procesului de stabilire a salariilor. Un rol semnificativ îl deţine probabil şi comportamentul marilor lanţuri comerciale.