BNR va decide în Consiliul de Administrație care vor fi noile limite de îndatorare la care trebuie să se supună populația în momentul accesării unui credit. Surse din sistemul bancar ne-au declarat că băncile vor avea doar 15% din volumul total al creditelor de retail exceptat de la noile norme BNR. De asemenea, refinanţările care nu includ suplimentarea creditului vor fi exceptate de la măsura de limitare a gradului de îndatorare a populaţiei.

În cadrul seminarului organizat de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR a avansat idea că, după mai multe şedinţe în care a fost discutat, modificat şi clarificat, noul regulament de creditare va fi probabil aprobat în această săptămână.

Aceleaşi surse spun că băncile comerciale au exceptat de la aceste norme 15% din portofoliul de credite de retail.

„Este vorba de persoanele fizice cu venituri mari şi care accesează altfel de credite, de valori, de asemenea, mai mari. Acestora nu ai ce să le faci pentru că prezintă garanţii de rambursare a creditului şi le poţi accepta un grad de îndatorare mai mare. Excepţia pentru 15% din portofoliul de credite se aplică, bineînţeles, viitoarelor credite”, au declarat sursele citate.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.