Noi formulare privind înscrierea unei ipoteci sau datorii în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare


atPrecauția este fiul cel mai mare al înțelepciunii”, spunea Victor Hugo. Este bine să-ți iei toate măsurile de precauție în orice faci, ca să eviți eventualele neplăceri și pagube.

O situație des întâlnită în practica ultimilor ani a fost aceea în care proprietarul unui bun mobil (ex.: un autoturism) a împrumutat o sumă de bani de la o altă persoană și a garantat datoria contractată cu propriul bun. Pentru a face cunoscut și terților faptul că a garantat datoria cu mașina sa, a înscris-o în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM).

Dacă va vinde mașina înainte de achitarea datoriei, cel care cumpără ar trebui să se intereseze întâi la AEGRM, să vadă dacă nu cumva acel bun e ipotecat. Puțini sunt cei care verifică aceste aspecte și pot ajunge în situația în care achiziționează un bun ipotecat deja și riscă să fie deposedați de bun de către un executor judecătoresc angajat de cel căruia nu i s-a achitat datoria.

Ce noutăți legislative aduce legiuitorul în domeniul AEGRM?

În ultimii ani, înscrierea ipotecilor asupra bunurilor mobile a prins tot mai mult teren. Legiuitorul a publicat, în “Monitorul Oficial” nr. 428 din 11 iunie 2014,  Ordinul nr. 1808/2014 pentru aprobarea formularelor de avize de înscriere privind înregistrările efectuate în AEGRM. Acest program legislativ intră în vigoare în termen de 5 zile de la publicare.

AEGRM este un registru informatizat, organizat ca o bază de date unică, prin care se face publicitate legală raporturilor juridice constituite cu privire la garantarea unor obligații civile sau comerciale.

Ce se poate înscrie în AEGRM?

Se pot înscrie creanțe garantate cu bunuri mobile (o persoană ia un credit bancar în scopul de a-și cumpăra bunuri de uz personal. Cel care a luat creditul va înscrie la AEGRM bunurile achiziționate din creditul bancar și după achitarea integrală a creditului va solicita radierea acestor bunuri din AEGRM).

În aceeași arhivă se pot înscrie ipoteca mobiliară asupra recoltelor neculese, pădurilor netăiate, asupra unor conturi bancare sau părți sociale dintr-o societate. De exemplu, X împrumută o societate comercială cu o sumă de bani.  Societatea garantează că va înapoia datoria și pentru ca X să fie sigur că-şi va primi banii, înscrie garanția mobiliară asupra părților sociale din societate sau asupra unui cont bancar, urmând să indice în mod clar acel cont, fiind interzisă sintagma „toate conturile debitorului prezente/viitoare.”

Pentru a fi evitate confuziile viitoare și în cazul în care se înscrie o ipotecă asupra unei universalități de bunuri (fond de comerț, stocuri etc.) trebuie precizat, la momentul înscrierii, natura și conținutul universalității. Este interzisă sintagma „toate bunurile mobile prezente și viitoare”, pentru că nu este o descriere suficientă și detaliată.

Cum se completează formularele de înscriere în AEGRM?

Formularul de aviz de înscriere va fi prezentat operatorului de orice persoană interesată sau de reprezentantul său legal sau convențional. Calitatea de reprezentant se obţine prin certificat constatator emis de Registrul Comerțului, procură autentică, împuternicire avocațială.

Formularul de aviz de înscriere pe suport de hârtie va fi completat în dublu exemplar și va fi semnat de solicitant. Se pot folosi și programe informatice pentru completarea lui, dar  și acestea vor purta semnătura solicitantului. După înregistrarea lui în arhivă, un exemplar al formularului vizat de operator și conținând numărul de înregistrare va fi înapoiat solicitantului, drept dovadă a înscrierii efectuate.

Cei de la AEGRM vor verifica dacă formularul a fost completat potrivit legii, dar nu vor verifica și corectitudinea informațiilor trecute de solicitant.  Se poate refuza înscrierea unui formular dacă este incomplet, ilizibil sau a fost completat fără a respecta cerințele legale. Solicitantul va fi anunțat în 5 zile lucrătoare că formularul său nu a trecut testul!

Cine poate solicita efectuarea de înscrieri în AEGRM?

Cu titlul de noutăți legislative, s-a stabilit că doar creditorul  și debitorul au interesul de a înscrie garanția mobiliară.

Rețineți că orice persoană poate accesa în mod gratuit AEGRM, pentru a afla date despre numele creditorului/debitorului sau bunul ipotecat.

Care sunt avantajele înscrierii în AEGRM?

Dacă o persoană a împrumutat o sumă de bani și dorește să aibă siguranța că îi va primi înapoi, va înscrie în Arhivă creanța pe care o are și bunul care serveşte drept garanţie.

Avantajele unei astfel de proceduri sunt: simplitatea, costurile reduse, posibilitatea de a lua la cunoștință despre orice aviz de garanție înscris în Arhivă cu privire la un anumit bun şi în orice localitate a țării, protecția titlului înscris în Arhivă față de orice terț, inclusiv față de stat – cu condiția să nu mai existe un alt aviz anterior privind același bun.

Înscrierea în Arhivă a titlului respectiv îi conferă calitatea de titlu executoriu, astfel încât creditorul va fi scutit, pe viitor, să suporte costul unui proces. Dacă împrumutul i s-a garantat cu un utilaj și la scadență debitorul nu l-a achitat, atunci în virtutea înscrierii în Arhivă, creditorul poate apela la un executor judecătoresc iar acesta va demara procedurile pentru a lua utilajul de la rău-platnic în contul datoriei neachitate.

Cu titlul de noutăți legislative, rețineți că garanția reală devine publică din momentul înscrierii sale în Arhivă. Orice alt creditor care înscrie, ulterior, o altă garanție asupra aceluiași bun se prezumă că știe deja despre existența primei garanții reale. Pentru a nu exista discuții spre a stabili care dintre creditori și-a înscris primul garanția, cei de la Arhivă vor menționa, la înscriere, data, ora, minutul și secunda, pentru că momentul îndeplinirii formalităților de publicitate determină ordinea de prioritate a creditorilor aceluiași debitor.

Un debitor poate încheia cu creditori diferiți mai multe contracte, prin care să garanteze cu același bun. În acest caz, ordinea în care le-a încheiat nu contează. Importantă este ordinea în care sunt înscrise în Arhivă. Aceasta este singura protecție a creditorului în fața altor creditori. Dacă un creditor este neglijent și nu înscrie titlul său în Arhivă, fie își va recupera din datorie din ceea ce excede de la creditorul care și-a înscris primul garanția, fie nu mai recuperează nimic.

După cum spunea Adolphe de Cesnel, „prudența este o precauție a egoismului”. Totuşi, nu testa niciodată adâncimea apei cu ambele picioare!