Responsabilități sporite pentru serviciul de probațiune în ceea ce-i privește pe minorii certați cu legea !


justitie4
Începând cu 1 februarie 2014, noul Cod Penal face o distincție clară între măsurile privative și neprivative de libertate care pot fi luate față de minorii care săvârșesc infracțiuni. S-a eliminat din vechea reglementare posibilitatea mustrării minorului pentru fapta sa.

Concret, în prezent măsurile neprivative de libertate care se pot lua față de un minor care a săvârșit o infracțiune sunt: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână și asistarea zilnică. Acestea se realizează sub supravegherea serviciului de probațiune și nu existau în vechiul Cod Penal. Măsurile educative privative de libertate sunt: internarea într-un centru educativ sau de detenție.

Modul în care minorul este monitorizat de către serviciul de probațiune sunt prezentate în HG 603/2016 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune care a fost publicată în Monitorul Oficial 695 din 7 septembrie 2016. Prevederile sale se aplică de la publicare.

Ce categorii de minori pot fi evaluați de serviciul de probațiune?

Știrile juridice prevăd că intră în această categorie inculpații minori care au săvârșit fapta în timpul minorității, indiferent de vârsta pe care o au la data realizării evaluării, cei care au săvârșit fapta în timpul minorității și se află în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate sau în executarea unei măsuri privative de libertate.

Minorii aflați în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate vor fi evaluați la solicitarea instanței de judecată sau a judecătorului delegat cu executarea sau la inițiativa consilierului de probațiune manager de caz atunci când, pe durata executării acestei măsuri, au intervenit motive care justifică modificarea obligațiilor, prin impunerea de noi obligații, sporirea sau diminuarea condițiilor de executare existente sau încetarea lor sau atunci când, pe durata executării acestei măsuri, persoana supravegheată nu respectă condițiile de executare sau nu își îndeplinește obligațiile.

Minorii aflați în executarea unei măsuri educative privative de libertate sunt evaluați la înlocuirea acestei măsuri cu măsura educativă a asistării zilnice sau la acordarea liberării dintr-un centru educativ, centru de detenție sau penitenciar.

Evaluarea celor aflați în executarea unei măsuri privative de libertate

În scopul realizării evaluării, centrul educativ, de detenție are obligația de a informa serviciul de probațiune cu cel puțin 14 zile înainte cu privire la data la care situația persoanei va fi analizată de către consiliul educativ sau comisia din centrul de detenție. Rezultatul evaluării constă în recomandări cu privire la minor ( de exemplu, să urmeze un curs de formare școlară, să se prezinte la serviciul de probațiune la datele fixate, să nu frecventeze anumite locuri etc.) pe care instanța le poate impune.

Evaluarea celor aflați în executarea unei măsuri neprivative de libertate

Se realizează de către consilierul de probațiune manager de caz și se desfășoară în cadrul biroului de supraveghere din serviciul probațiune. Această evaluare are loc pentru cei care au săvârșit fapta înainte de 18 ani și indiferent de vârsta pe care o au la data punerii în executare a hotărârii.

Prima întrevedere cu minorul are loc la sediul serviciului de probațiune în 10 zile de la punerea în executare a măsurii educative. I se prezintă conduita pe care trebuie să o aibă pe durata supravegherii sale. Acesta este monitorizat și se consemnează orice schimbare în starea sa în fișa de monitorizare.

 Măsura educativă a stagiului de formare civică

Aceasta este obligația minorului de a participa la un program cu o durată de cel mult 4 luni pentru a înțelege consecințele legale și sociale la care se expune în cazul săvârșirii de infracțiuni și pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor. Participarea sa are loc fără a afecta programul școlar al minorului.

Consilierul de probațiune stabilește tipul cursului de formare civică și instituția unde va avea loc și planul de formare civică. Acesta îl consultă pe minor cu privire la conținutul planului de formare civică. Începerea cursului are loc în cel mult 60 de zile de la data punerii în executare a măsurii educative a stagiului de formare civică. Pe durata desfășurării cursului, consilierul de probațiune verifică prezența minorului la cursul de formare civică.

Măsura educativă a supravegherii

Constă în controlarea și îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic, pe o durată de la 2 la 6 luni, sub coordonarea serviciului de probațiune, în scopul de a asigura participarea la cursuri școlare sau de formare profesională și prevenirea desfășurării unor activități sau intrarea în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare a acestuia.

Consilierul de probațiune întocmește un plan al programului zilnic al minorului cu referire la activitățile curente ale minorului și cele pe care dorește să le realizeze în viitor. Programul se realizează pe durata unei săptămâni și planificarea se repetă pe durata întregii măsuri educative. Cel desemnat cu supravegherea se asigură de aplicarea efectivă a programului zilnic în 30 de zile de la data punerii în executare a măsurii efective.

Măsura educativă a consemnării la sfârșit de săptămână

Presupune obligația minorului de a nu părăsi locuința sâmbăta și duminica pe  o durata de 4-12 săptămâni, afara de cazul în care trebuie să participe la anumite programe sau să desfășoare anumite activități impuse de instanță. Consilierul de probațiune întocmește un plan cu privire la fiecare sfârșit de săptămână și se asigură că este executat efectiv în cel mult 15 zile de la punerea în executare a măsurii educative.

Măsura educativă a asistării zilnice

Constă în obligația minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probațiune. Acesta cuprinde orarul și condițiile de desfășurarea a activităților și interdicțiile impuse minorului. Măsura se ia pentru 3 -6 luni.

Planul asistării zilnice se întocmește în 30 de zile de la punerea în executare a măsurii educative și executarea efectivă începe în cel mult 5 zile de la stabilirea planului.

În loc de concluzii…

Este dificil de spus ce pedeapsă este mai bună: supravegherea minorilor în libertate sau internarea lor într-un centru de educare sau de detenție?