Proiect de modificare a prevederilor plângerii prealabile


images (32)

Două propuneri legislative pentru modificarea art.16 din Codul de procedură penală respectiv, a art. 158 din Codul penal se află în dezbateri la Senat.

Se propune ca retragerea plângerii prealabile să poată împiedica punerea în miscare și exercitarea acțiunii penale, numai în cazul în care retragerea plângerii prealabile a fost însușită de procuror.

Se susţine din datele prezentate de Ministerul Justiției că în anul 2014 s-au înregistrat 11.937 de plângeri pentru loviri și acte de violență pentru care au existat doar 276 de condamnări definitive; un factor care a contribuit la acest număr disproporționat de condamnări fiind faptul că victimele își retrag plângerea.

Prevederea care permite retragerea plângerii este speculată de agresori lăsând loc șantajului sau altor practici care alterează în final scopul justiției de a face dreptate părții vătămate. Victimele agresiunii trăiesc o adevarată dramă. Este intuitiv faptul că retragerea plângerii nu este o răzgândire a victimei că fapta s-ar fi produs (mai ales în cazul în care există deja probe incontestabile), ci un act de renunțare la intervenția în justiție și care apare de cele mai multe ori sub amenințarea și teroarea agresorului, se subliniază în expunerea de motive.

Prin urmare, pentru a corecta efectele posibilității retragerii plângerii, se propune că retragerea plângerii prealabile să poată împiedica punerea în mişcare și exercitarea acțiunii penale, numai în cazul în care retragerea plângerii prealabile a fost însușită de procuror.