falimentPe fondul crizei economice tot mai multe firme își închid porțile intrând în faliment sau pur și simplu angajatorii „uită” să achite salariile la timp, lucru ce are consecințe directe asupra angajatului care se trezește peste noapte fără un loc de muncă și nevoit să lupte pentru a recupera salariile restante de la angajator.

Un prieten de-al meu îmi tot spunea că nu și-a mai primit salariul de 4 luni și angajatorul îl tot ducea cu zăhărelul, asigurându-l că luna viitoare își va primi toți banii. Omul de bună-credință l-a crezut și iată că au trecut 4 luni în care a muncit fără să fie retribuit. Și după 4 luni de „voluntariat” a aflat că angajatorul a intrat în faliment, moment în care l-a cuprins deznădejdea și a venit să mă întrebe dacă are vreo posibilitatea de a mai vedea vreun ban!

Știți cum se zice că „românului până nu-i ajunge cuțitul la os, nu face nimic! „

Ce faci când angajatorul „se face că uită” să-ți plătească salariul?

 

Pasul 1: notifici în scris angajatorul

În primul rând, salariul este un drept al angajatului prevăzut în contractul individual de muncă, acesta plătindu-se lunar. Plata salariului se dovedește prin semnarea statelor de plată sau dacă salariul se virează în cont, se probează cu extrasul de cont. Conform legii, angajatorul este obligat să achite salariul înaintea oricăror altor obligații de plată.

Dacă nu vi se achită drepturile salariale (salariul de bază, sporuri, indemnizații etc. conform contractului individual de muncă), faceți o sesizare scrisă către angajator în care îl informați că nu și-a îndeplinit obligația de a vă plăti salariul (de parcă el n-ar ști!) și că în situația în care nu se va conforma, îl veți acționa în instanță. Firește că acest demers este util doar ca să arătați instanței de judecată că nu ați stat în pasivitate și v-ați cerut dreptul, neacceptând senini nedreptatea din partea angajatorului ! Nu vă faceți iluzii, de cele mai multe ori, angajatorul rămâne insensibil la cererea dumneavoastră!

 

Pasul 2 : notifici în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă

În momentul în care cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă primesc sesizarea dvs scrisă sunt obligați să vă răspundă în 30 zile ( de obicei răspund în 45 zile, fiindcă spun ei că cele 30 zile sunt lucrătoare, nu calendaristice!). Vin în control la angajatorul dumneavoastră și verifică dacă acesta și-a îndeplinit obligația de plată a drepturilor salariale. Constată că nu ați primit salariile, că aveți dreptate, că angajatorul a încălcat obligația din contract și vă îndrumă să vă adresați instanței de judecată pentru a vă recupera drepturile bănești restante. Adresa pe care o primiți de la ITM este o probă utilă în instanță și arată că angajatorul nu și-a îndepinit obligațiile legale.

De la 1 feruarie 2013 s-a dispus ca salariul minim brut pe țară să fie de 750 lei, iar din 1 iulie 2013 acesta să fie de 800 lei. Dacă erați încadrat cu salariul minim și după 1 feruarie 2013 nu vi se achită salariul în noul cuantum, puteți sesiza ITM cu o cerere. Dacă ITM constată că angajatorul a nesocotit obligația legală de respectare a salariului minim brut pe țară îl va sancționa contravențional cu o amendă de la 1.000 -2.000 lei.

 

Pasul 3 : te adresezi instanței de judecată

Este foarte important să știți că litigiile de muncă sunt scutite de plata taxei de timbru și cel care are sarcina probei este angajatorul (de exemplu îl acționați pe angajator  în instanță pentru a vă plăti salariile restante, iar acesta va trebui să probeze că vi le-a plătit!).

Dacă angajatorul v-a plătit o parte din salariile restante și apoi a uitat să plătească diferența, acest lucru nu vă limitează dreptul de a-l da în judecată pentru a vă recupera restul de bani. O plată parțială a drepturilor salariale, nu îl scuteșete pe angajator de a fi acționat în judecată.

Rețineți că cererea de chemare în judecată pentru recuperarea drepturilor salariale se poate face în termen de 3 ani de la momentul la care erau datorate (de exemplu dacă vă datorează salarii restante din ianuarie 2012, îi puteți cere sumele respective în instanță până în ianuarie 2015!). Dacă depășiți 3 ani, acțiunea este prescrisă și practic ați pierdut banii ce vi se cuveneau! Ideal ar fi să nu stați în pasivitate aproape 3 ani sperând că poate veți primi banii luna viitoare! Acționați!

Legea vă dă dreptul ca în acțiunea formulată în instanță să solicitați de la angajator ca pe lângă salariile restante să fie obligat să vă achite o dobândă legală corespunzătoare acestor drepturi salariale. Această plată a dobânzii pentru întârzierea plății salariului este egală cu rata dobânzii BNR plus patru puncte procentuale. De asemenea, aveți dreptul să cereți ca drepturile salariale restante să fie actualizate cu indicele de rată a inflației. Legea vă oferă aceste drepturi pentru a descuraja abuzul angajatorului care nu achită salariile și pentru a vă oferi posibilitatea de a vă recupera creanța la valoarea reală.

Practic, doar în cadrul unei acțiuni în instanță puteți beneficia de dreptul de a primi suma actualizată cu rata inflației la care se adaugă și dobânda legală.

 

Ce faci dacă angajatorul nu respectă hotărârea judecatorească prin care este obligat să-ți achite salariile restante?

În cazul în care în 15 zile de la data la care angajatorul primește solicitarea de a achita salariile restante actualizate cu rata inflației plus dobânda legală (aspecte stabilite de instanță printr-o hotărâre judecatorească definitivă și irevocabilă) și refuză acest lucru, atunci este pasibil de închisoare de la  3 luni la 6 luni sau amendă.

 

Cum îți recuperezi drepturile bănești dacă angajatorul este în faliment, insolvență?

 Dacă angajatorul este în faliment și acest lucru este stabilit prin hotărâre judecatorească definitivă și dreptul de administrare al societăți este ridicat, atunci se poate accesa Fondul pentru plata creanțelor salariale. Din păcate puțini patroni cunosc faptul că au dreptul de a primi bani de la stat pentru a plăti salariile restante. Dacă patronul  nu întreprinde nimic, o pot face angajații care în caz de faliment sau lichidare judiciară dobândesc calitatea de creditori privilegiați pentru drepturile lor bănești care se vor plăti înaintea altor creditori ai angajatorului.

Rețineți că suma maximă acordată din acest Fond pentru fiecare angajat nu poate depăşi echivalentul a trei salarii medii brute pe economie și nu se pot plati salarii mai vechi de trei luni. Chiar dacă datoriile pe care angajatorul le are față de salariați depășesc această sumă sau dacă în contractul de muncă sunt prevăzute mai multe salarii compensatorii, suma care se primește nu poate depăşi trei salarii medii.

Cererea pentru aceste sume poate fi depusă atât de angajatorul care nu a mai avut bani să achite salariile înainte de a intra în faliment, cât şi de salariaţi ori de sindicat şi ar trebui să fie soluţionată în 45 de zile.

Solicitarea de accesare a Fondului se depune la agenţia locală de ocupare a forţei de muncă și trebuie să cuprindă:

– o cerere;

– o copie a hotărârii judecătorești definitive de deschidere a procedurii de insolvenţă;

– situaţia datoriilor salariale;

– copii de pe statele de plată, de pe fişele de lichidare ale persoanelor ale căror raporturi de muncă au încetat.

 

Ce este Fondul pentru plata creanțelor salariale?

Fondul are ca resurse financiare contribuţiile lunare plătite de către angajatori, dar şi veniturile reprezentând dobânzi şi majorări de întârziere pentru neachitarea în termenul de plată a acestei contribuţii de către angajatori. Fiecare angajator contribuie lunar cu suma de 0,25 % din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariați.

 

Din resursele Fondului se achită următoarele categorii de creanţe salariale:

a) salariile restante;

b) compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;

c) plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă şi/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;

d) compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;

e) indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Rețineți că din acest Fond nu se suportă contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă!

Chiar dacă angajatorul este în faliment, puteți să vă recuperați grație acestui fond o sumă de bani egală cu trei salarii medii pe economie. Dacă angajatorul nu accesează acest Fond din neștiință sau dezinteres, legea vă dă posibilitatea să vă cereți drepturile și să le obțineți!

Așadar, chiar dacă angajatorul este în faliment nu o să vă alegeți cu praful de pe tobe, măcar puteți obține o sumă de bani egală cu trei salarii medii pe economie. Tot e ceva, decât nimic!

Aflând despre posibilitățile pe care le are pentru a-și obține drepturile, prietenul meu a înțeles că stând în pasivitate fără să lupte pentru ce i se cuvine, nu va reuși să obțină nimic, pentru că în viață „dacă lupți poți să pierzi, dacă nu lupți ai pierdut deja.”

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
19 Responses
 1. Andra spune:

  Buna ziua doamna Irina Stoia,
  Angajatorul nu m-a platit de cateva luni, si vreau sa ii fac plangere la ITM. Daca imi dau demisia, sau ma concedieaza, pot sa mai fac acea plangere la ITM, daca in fisa de lichidare imi scrie ca nu are datorii la mine, pt ca nu vrea sa isi recunoasca datoria?
  Multumesc

 2. Avocat Irina Stoia spune:

  Buna seara

  Dovada platii salariului se face prin semnarea de catre salariat a statului de plata. Puteti face plangere la ITM care va veni si va verifica daca angajatorul a platit salariile (va verifica daca statele de plata sunt semnate sau banii virati in contul de salarii). Daca va constata ca nu a achitat salariile ii va da cel mai probabil o amenda. Daca va dati demisia sau va concediaza este obligat sa va achite la zi salariile restante. Daca semnati fisa de lichidare ca nu are datorii la dvs nu mai aveti nicio sansa sa va recuperati salariile, iar plangerea la ITM va fi inutila.

 3. dina spune:

  buna seara as dori sa stiu daca este posibil ca angajatoru sa licentieze fara ca angajatul sa stie? multumesc

 4. Doina spune:

  Buna ziua! Firma la care am lucrat a intrat in insolventa in decembrie 2012 .
  Am mai fost angajata pana pe data de 26 martie 2013. Din ianuarie si pana in martie nu am primit drepturile salariile aferente acestei perioade. Am facut numeroase solicitari catre administratorul judiciar dar nu s-a rezolvat nimic. Fac mentiunea ca salariatii care au ramas activi si-au primit salariile la zi.
  Va rog sa-mi spuneti ce demersuri mai pot face pentru a-mi recupera salariile restante.
  Multumesc

  • Avocat Irina Stoia spune:

   Buna ziua

   Din moment de firma a intrat in insolventa nu stiu la ce salariati activi va referiti. In orice caz, pentru recuperarea salariilor restante trebuie sa va inscrieti la masa credala, acestea se platesc cu prioritate inaintea oricaror altor datorii. O alta varianta ar fi sa urmati pasii descrisi in articolul de mai sus si sa accesati Fondul pentru plata creantelor salariale.

   • Doina spune:

    Multumesc pentru raspuns ! Poate nu am fost destul de explicita : la masa credala am fost inscrisa de catre Casa de insolventa cu creantele salariale de dinainte de intrarea in insolventa. Eu ma refeream la drepturile banesti pentru lunile lucrate dupa intrarea in insolventa, cand firma avea un administrator judiciar.
    Cand am spus „salariati activi” – m-am referit la cei care inca mai lucreaza in cadrul firmei. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca administratorul judiciar a achitat salariile pe criterii preferentiale : cei care au ramas in continuare angajati si-au primit banii (ma refer la perioada ianuarie – martie) iar cei care am plecat din firma – am ramas fara salarii.
    Am instiintat desigur Casa de insolventa, am depus o sesizare si la ITM, am facut contestatie la Tribunal.
    Pana la acest moment, nu am primit raspuns de la nimeni….

    • Avocat Irina Stoia spune:

     Daca ati facut actiune la Tribunal pentru drepturile salariale neachitate este foarte bine. Dacaa ti aratat in actiune ca salariile s-au platit pe criterii preferentiale, sansele dvs de recuperarea a banilor cresc.Ati facut foarte bine ca ati sesizat si ITM-ul. Aveti rabdare o sa primiti raspunsurile asteptate si in final sper sa va primiti si salariile restante.

 5. preda spune:

  azi 12 iulie 2013 am depus la tribunal bacau ,sectia litigii in munca o reclamatie asupra angajatorului pt neplata salariilor restante din luna martie pana in prezent ,la dosar am depus si raspunsul de la itm bacau (raspuns favorabil), cat poate dura procesul ? fiindca din cate am citit pe forum ,aceste litigii in munca se judeca in regim de urgenta !! va multumesc !

  • Buna ziua

   Intr-adevar litigiile de munca se judeca in regim de urgenta. Durata procesului difera de la caz la caz in functie de probele care se administreaza si de durata termenelor acordate de instanta. Regula este ca nu este nicio regula pentru a putea preciza durata. Nu stiu daca ati primit termen la momentul depunerii (presupun ca nu). In Bucuresti dosarele depuse in iulie 2013 au prim termen la sfarsitul lui 2014!
   Pentru Bacau va sugerez sa intrebati la arhiva pentru a va lamuri.

 6. Lumi Dobrea spune:

  din pacate traim in Romania ….
  Dar sa nu ne pierdem speranta, se mai intampla si minuni !

 7. DANAILA VASILE spune:

  Buna ziua, am o problema si va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat , am fost muncitor la o societate nu am primit salariul aprope 2 ani , am castigat i instanta prin hotarare definitiva drepturile salariale dupa aprox. 2 ani de la sentinta si dupa plimbat pe la 2 executori si un lichidator nu am reusit sa-mi recuperez banii . acum societatea a intrat in insolventa (aprox. 1 an) dupa cereri si telefoane observ ca si societatea de insolventa a inceput sa ma duca cu zaharelul ce mai pot face sa-mi recuperez drepturile banesti castigate in instanta ? va multumesc

  • Buna ziua

   Daca societatea a intrat in insolventa presupun ca v=ati inscris la masa credala pentru a va recupera salariile restante castigate in instanta. Lichidatorul dupa vanzarea tuturor bucurilor firmei va achita salariile, taxele catre stat si apoi va continua cu ceilalti creditori. Dvs va incadrati la categoria trei a creditorilor. Daca considerati ca lichidatorul nu va achita (desi trebuie sa existe un motiv pe care vi l-a spus pentru care nu va achita inca) faceti contestie in instanta si cereti schimbarea lichidatorului. Trebuie sa aveti motiv temeinice. Poate nu a achitat inca pentru ca nu s-a incheiat procedura lichidarii. Doar la finalizarea acesteia incep sa se achite creantele. Daca nu vor exista bunuri sa fie vandute si nu vor exista suficienti bani pentru a plati toate datoriile catre creditori este foarte posibil sa nu mai puteti recupera nimic.

   • DANAILA VASILE spune:

    buna ziua, multumesc de raspuns nu sa acceptat nici un reprezentant din parte salariatilor , din comitet fac parte 3 banci , de vandut nu se vinde nimic doarece acutala conducere ( care e de fapt fosta conducere) aleasa de banci nu vor sa vanda nimic , sincer nu prea inteleg cum sta treaba , asta e Romania , nimeni nu respecta o sentinta judecatoreasca

 8. Geanina spune:

  Buna ziua, am castigat un litigiu de munca cu plata despagubirilor constand in salarii majorate si indexate dar si cu reintegrarea pe postul detinut anterior.
  Salariul era mai mare de cat salariul minim pe economie . Pe acesta il majorez cu procentul de crestere a salariului minim pe economie si il indexez cu indicele de inflatie. Cum procedez sa aplic si dobanda legala pe care nu am mentionat-o in cererea de chemare in judecata ? Poate cere executorul suma( bazanduse pe codul civil si codul fiscal) astfel calculata la care sa aplice dobanda legala sau trebuie sa cer in recurs sa mi se accepte si aceasta dobanda? e corect sa o calculez din momentul in care trebuia sa mi se plateasca fiecare salariu sau doar pe perioada ce curge de la implinirea celor 15 zile de cand eu am notificar societatea si pana la momentul platii efective? O alta varianta ar fi un nou proces civil de asta data pentru plata dobanzii eferenta sumelor neincasate la timp?

  • Buna ziua

   Potrivit legii in cazul in care prin titlul executoriu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de organul de executare.
   Daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, si la actualizarea acestei sume. In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.
   In recurs nu mai puteti formulaastfel de cereri. Adresati-va executorului judecatoresc cu cererea pentru dobanzi.

 9. Doina spune:

  As dori sa stiu daca ”obligatia de a participa la o sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata” se aplica si in cazul in care doresc sa dau in judecata firma la care am lucrat pentru neplata salariilor restante.
  Multumesc

 10. […] sau de la cele din contractul individual de  muncă sau din regulamentul de ordine interioară, angajatorul nu poate trece cu vederea aceste lucruri mai ales când îi aduc atât prejudicii patrimoniale, […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.