Directorul adjunct al Direcției de Stabilitate din BNR a atras atenția că viteza de creștere a creditării populației raportată la PIB a depășit de câteva trimestre pragul de semnal impus de Uniunea Europeană. Într-un interviu recent, directorul Direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză a arătat că BNR se gândește la un set de norme care să plafoneze gradul de îndatorare al persoanelor fizice la 55% din venituri. Dacă nu se introduce cât mai curând, măsura ar putea deveni prociclică si nu ar mai avea rost, spun surse din piață.

Oficialul BNR a atras atenția că volumul de credit acordat în ultimii ani la un nivel favorabil al dobânzii a depășit volumul din 2007 -2008, când existau condiții favorabile de curs de schimb. „Cum suntem cu rata dobânzii la minime istorice va veni un răstimp când rata dobânzii va crește, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili. Practic se inversează, riscul de curs valutar de dinainte de criză se transformă acum în risc de dobândă”, a mai spus Neagu, precizând că atunci când BNR „se uită la gradele maxime de îndatorare aplicate de bănci, descoperim unele relativ mari față de ceea ce am vrea să vedem”.

BNR a început să iasă public cu avertismente privind creşterea îndatorării populaţiei în primăvara acestui an.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.