După prima întâlnire dintre bancheri şi bănci de la finalul săptămânii trecute, în cadrul unui Consiliu de Administraţie al BNR, care va avea loc cel mai probabil zilele acestea, proiectul de modificare a Regulamentului 17/2012, care prevde coborârea gradului de îndatorare la 40% din venituri per total credite şi la 25% la creditele de consum în lei va fi semnat de către conducerea băncii centrale,  potrivit unor surse din piaţa financiar bancară.

Noul Regulament intră în vigoare de la 1 iulie şi oferă băncilor 30 de zile de implementare a acestuia. Primul efect şi cel mai dur va avea loc asupra clienţilor care se gândeau la oi refinanţare a împrumuturilor (aceasta fiind şi categoria care a generat cele mai multe neperformante în 2008, când a fost implementat un regulament similar). Dobânzile fixe, invariabil mai mari decât cele variabile, vor domina piaţa.

Modificarea Regulamentul 17/2012 ne întoarce la perioada dinaintea declanşării crizei financiare din 2008. Atunci, BNR a redus gradul de îndatorare permis băncilor în finanţarea populaţiei. Decizia a fost la fel de bruscă ca şi acum. E adevărat, de data aceasta se vorbeşte de circa un an şi jumătate despre aceste modificări preconizate, numai că nimeni nu se gândea la o asemenea amplitudine a reducerilor. Este vorba de reducerea gradului de îndatorare la 40% pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă şi la 40% a gradului de îndatorare pentru persoanele care au mai multe credite şi chiar în mai multe valute, cu respectarea strictă a valorilor înscrise în proiect.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.