Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România


UEComisia Europeană a publicat Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) şi reconfirmă progresele continue și constante înregistrate de România în toate domeniile evaluate.

În ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției, în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), România a continuat să dea dovadă de profesionalism, demonstrându-și inclusiv capacitatea de adaptare la schimbările importante aduse Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, să depună eforturi în vederea unificării jurisprudenței și să fie pregătit să apere independența sistemului judiciar.

În domeniul Justiției și Afacerilor interne, capitol monitorizat de executivul european începând cu 2007, de când România a devenit stat membru UE, s-au înregistrat progrese. Reamintim că în vederea realizării monitorizării pe Justiție și afaceri interne, Comisia Europeană elaborează în fiecare an câte un raport intermediar și unul anual.

Președintele Klaus Iohannis referindu-se la raportul elaborat de Comisia Europeană, a declarat că România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției fiind unul ireversibil.

Comisia Europeană a menţionat, în raport, că numirile în posturile de președinte al Curții Supreme de Casație și Justiție, de procuror general și de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) trebuie să se bazeze pe proceduri clare, deschise și predefinite.

În ceea ce priveşte capitolul integritate, Comisia Europeană recomandă să se pună în aplicare verificarea “ex ante” a conflictelor de interese în cadrul procedurilor de achiziții publice prin intermediul programului “Prevent”, în baza unei legi examinate în prezent de parlament.